НОВИНИ

Татяна Дончева: ГЕРБ изпусна държавата и икономически, и социално

Разпалването на скандали около бившия главен прокурор Никола Филчев и бившия вътрешен министър Румен Петков целят отклоняване на вниманието от други два, свързани с ГЕРБ. Това обяви в сутрешния блок "Денят започва" лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. Според думите й така управляващите се опитват да контраатакуват заради имотните скандали около вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на столичния общински съвет Андрей Иванов.

bnt avatar logo
от Т.Илиева
19:56, 23.11.2010
Чете се за: 15:00 мин.
У нас
татяна дончева герб изпусна държавата икономически социално

Разпалването на скандали около бившия главен прокурор Никола Филчев и бившия вътрешен министър Румен Петков целят отклоняване на вниманието от други два, свързани с ГЕРБ. Това обяви в сутрешния блок "Денят започва" лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. Според думите й така управляващите се опитват да контраатакуват заради имотните скандали около вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на столичния общински съвет Андрей Иванов.

Татяна Дончева - Движение 21:
- ГЕРБ изтърва държавата, държи я с властови структури, но я е изтървал икономически и социално. Тъй като то управлява на практика, година и половина, с ПР, с телевизии и с медии. И разчита, че хората ще вярват не на това, което виждат, а на това, което им се внушава.

Според Дончева, обаче, въпреки преградата, е прониканала информация за сделки и имущества на вицепремиера Цветан Цветанов и шефа на столичния общински съвет Андрей Иванов. В резултат, според нея, ГЕРБ са започнали контраатака. Дончева обаче постави няколко въпроса във връзка със скандалите около Р. Петков и Никола Филчев.

Татяна Дончева:
- Ако ръководството на МВР в периода 2001-2005 г. е имало факти за участието на бившия главен прокурор в смъртта на адвокатката Надежда Георгиева и прокурорът Николай Колев, какво е направило, за да се осъществи наказателна отговорност?

Според Дончева вместо да се тиражират полуистини трябва да се рестартира делото за смъртта на Колев и Георгиева.

Татяна Дончева:
- Извинете, но това, което излъчваме за света е: в България живеят куп ненормалници, които могат да направят главен прокурор със съмнително психично състояние, да го държат 7 години на работа, вместо да отстранят човека веднага, като разберат, че са направили грешка.

Дончева допълни, че отношенията между МВР и Галеви са изследвани от всички посоки, а разработката срещу дупнишките братя е от 2004 г. - преди Румен Петков да стане министър.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Марин Маринов:
Здравейте отново. Аз съм Марин Маринов. Вие сте със сутрешния блок на Българската национална телевизия. В студиото сме с Татяна Дончева. Добро утро. Здравейте.
Татяна Дончева:
Добро утро.
Водещ:
Знаковата фигура в "Движение 21", бивш депутат от левицата, бивш член на вътрешната комисия в предишното Народно събрание, заместник-председател мисля, че бяхте. . .
Т. Дончева:
Да.
Водещ:
. . . на вътрешната комисия. Разговорите с г-жа Дончева винаги са много интересни и предизвикват тътен. . . така да се изразя, по-скромно. Любопитен ми е, любопитен ми е вашият поглед, г-жо Дончева, какво се случва в държавата през последните дни и седмици. Едни стари истории отново бяха
извадени на, така, на дневен ред около поръчителството на Филчев за двете убийства, прословутата среща на Румен Петков с братя Галеви, едни обвинения текат, всяка седмица се ъпдейтват и рефрешват, около вътрешния министър и други фигури около ГЕРБ. Какво става в държавата, кой кого удря, защо? Какво става?
Т. Дончева:
ГЕРБ изтърва държавата. Държи я с властови структури, но я е изтървал икономически и социално, тъй като той управлява на практика година и половина с пиар, с телевизии, с медии и разчита, че хората ще вярват не на това, което виждат и чуват, а на това, което им се внушава. В един момент обаче, дори през тази много плътна медийна преграда, започна да прониква
информация за сделки, имущества, придобити от двете знакови фигури на ГЕРБ - Цветан Цветанов и Андрей Иванов, и последва някаква контраатака, която по моему е доста неуспешна, защото се използват ерзац средства. Но използвам случая аз да поставя няколко въпроса на всички, които искат да вкарат националния дневен ред в скелетите от гардероба. Ако ръководството на МВР
през периода 2001-2005 г. е знаело и е имало факти за участието на бившия главен прокурор в смъртта на Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, какво е направило, за да се осъществи наказателна отговорност? Това, което прави сега, във всички нормални държави, не бих даже казала цивилизовани, задължителните действия са следните - вместо да се обявява каквото и да е било, се рестартира делото за смъртта на Николай
Колев или на Надежда Георгиева, взема се мярка за неотклонение срещу бившия главен прокурор и се изваждат нещата такива, каквито би трябвало да са. Смисълът на всичко това е, че в държавата трябва да се търси истината и да се въздаде справедливост от страна на правозащитните органи. Но тъй като
ние от дълги години пребиваваме в едно състояние, в което нито търсим истината, непрекъснато витаем в полуистини и се замеряме с неща, които да засегнат репутацията и престижа на определени фигури, но никога да не се изяснят нещата, ние в момента сме в омагьосан кръг. Защото, извинете, но това, което излъчваме за света, е следното - в България живеят куп ненормалници, които могат да направят главен прокурор един човек със съмнително психично здраве, да го държат там седем години, да му търсят
посланически и други места, за да замазват работата, вместо да отстранят човека в първия момент, в който са разбрали, че са направили грешка, и същевременно не са в състояние да кажат какъв беше неговият заместник, покойник, макар че за мъртвите или добро, или нищо. Всъщност той не беше ли един човек с ясна криминална репутация и тогава, ако това е така, по какъв начин беше стигнал до заместник главен прокурор? Защо хората са склонни да забравят, че за да се разправи главният прокурор със заместника си, трябваше да организира подхвърлянето на наркотици в колата му, че зад тази работа. . .
Водещ:
Вие сте убедена, че така е било, че са подхвърлени. . .
Т. Дончева:
Ама имаше специално за това дело за Колев, той беше отстранен от поста си, беше задържан за известен период от време и впоследствие мисля, че делото беше прекратено. Но съдът все пак реши тогава, преди няколко години, че е недопустимо и че очевидно става дума за подхвърляне на наркотици, а не за негово участие в такива неща. Но все едно, Никола Колев не беше херувим
и в някои интернет сайтове може да се намери от пряко засегнати от тогава лица случки и дела, в които става ясно, че това са хора, автори на незаконни арести срещу други лица, абсолютно репресивно настроени, че там законът и истината нямат никакво значение.
Водещ:
Тази втора. . . Да, кажете.
Т. Дончева:
И вчера намерих обаче една фраза, която искам да ви кажа в ефир, тя принадлежи на Буров и е отпреди сигурно 70-80 години - "Понякога в България мошениците изглеждат толкова честни, че почтените хора се принуждават да изглеждат като мошеници, за да се различават от тях." Аз мисля, че ние сме в тази фаза. И това наистина е зловещо.
Водещ:
Цялата тази история около Филчев излезе заради Алексей
Петров, нали така?
Т. Дончева:
Точно така, точно така. . .
Водещ:
Защото се смята, че той е възложител, между поръчителя и извършителя.
Т. Дончева:
Добре, добре, но Алексей Петров беше девет месеца в ареста. Ако Цветан Цветанов и Бойко Борисов са имали да изясняват каквото и да било, какво им пречеше в тези девет месеца те да насочат разследването и по тази следа, а не да ни говорят днес в рубриката "Една жена каза". Защото ако Кольо Босия и Едвин Сугарев могат да говорят като журналисти всякакви неща, и те ги говорят от години, истината е, че ние от времето на главното прокурорство на Филчев знаем тези слухове за неговата причастност към тези две убийства. И какво от това. . .
Водещ:
А правдоподобни ли са те, според вас, правдоподобни ли са?
Т. Дончева:
. . .и какво от това? Ами, аз искам да знам фактите. Значи, те и сега не говорят с факти. Ако имат факти и Алексей Петров беше в ареста, какво им пречеше да ги разследват?
Водещ:
Е, като го каже вътрешният министър, може би става по-правдоподобно, не знам. Защото едно е да го каже журналист, както вие казвате, друго е да го каже вътрешният министър.
Т. Дончева:
Като става по-правдоподобно, като са извикали по линия на фондация "Зайдел" този немски журналист Юрген Рот, като са го пратили да говори от Бавария и през "Дойче веле" какъв е Никола Филчев, когото между другото баварската държава подпомагаше много сериозно. . . Докато той беше главен прокурор той имаше постоянни консултанти от Бавария. Имаше една личност, наречена Палдер, която получаваше по 10 000 евра месечно, за да стои тук
и да реформира българската прокуратура. Какво искаме да кажем на света?
Водещ:
Достоверно ли ви звучи версията на Ваньо Танов за срещата на Румен Петков с братя Галеви?
Т. Дончева:
Искам да ви кажа следното, понеже явно нямате памет за две години и половина. . .
Водещ:
А имам, ама. . .
Т. Дончева:
. . . на 10 април 2008 г. има доклад на тогавашната комисия. . .
Водещ:
На комисията. . .
Т. Дончева:
. . . по вътрешна сигурност. . .
Водещ:
Да, четох го с интерес.
Т. Дончева:
. . . и обществен ред.
Водещ:
В интернет го има.
Т. Дончева:
Който в момента се намира на сайта на Народното събрание, може да се намери просто през parliament.bg. Влизате си на 40-то събрание. . .
Водещ:
През Mediapool също има линк, на различни места има, да.
Т. Дончева:
. . . на документи и намирате доклада относно производството и разпространението на синтетични наркотици и констатирани проблеми в Министерството на вътрешните работи. Тази среща и отношенията на Галеви с ръководството на вътрешното министерство е изследвана сравнително детайлно от всички посоки. И не се касае само за една среща, а за установени отношения между ръководството на МВР и въпросните т. нар. братя. Тези отношения се изразяват не само в тази среща. Те се изразяват във
възможността въпросните Галеви да си дадат на главния секретар на МВР Илия Илиев, със знанието, съгласието и разпореждането на министър Румен Петков, едно лице, което представлява един вид лице за връзка между Галеви и ръководството на вътрешното министерство. То преживява 6 месеца като оперативен помощник на главния секретар със статут на държавен служител, то има достъп до всички тайни, с които разполага главният секретар на МВР, на
практика до всичко, включително касаещо търговията, разпространението и прочие на синтетичната и несинтетичната дрога. По това лице. . .
Водещ:
Това е служител на МВР. . .
Т. Дончева:
. . . по това лице тогавашното ръководство на Националната служба за сигурност възлага, то се казва Ивайло Стоянов Проданов, възлага процедура по проверка за достъп до класифицирана информация, тъй като знае лицето, и представя доклад на министъра и на главния секретар, че това лице не може
да получи достъп до класифицирана информация, защото е свързано с организираната престъпност. Говоря ви за, да речем, края на 2007 г. В отговор на това лицето е освободено чак 2 месеца по-късно, като се случват и други неща във въпросното ведомство и институция. Отношенията не са еднократни, те не се изразяват само в тази среща. Те са. . .
Водещ:
Между ръководството на МВР и братя Галеви?
Т. Дончева:
Разбира се. Те са осъществявани и от Илиев, и от министъра. . .
Водещ:
Министър Румен Петков?
Т. Дончева:
Но специално за тази среща искам да знаете следното. Румен Петков продължава да твърди, че срещата е регламентирана. Само че той под регламентирана разбира, че срещата не е тайна, че той не е намерил нещо, което да му я забранява, че не счита, че някой трябва да му я разрешава, и че някой за нея трябва да бъде уведомяван. Но истината е, че разработката срещу Галеви е от 2004 г., т.е. много преди Румен Петков да стане министър, че това е разработката на ГДБОП. А документите, които се опитваха да пробутват под формата на докладни, бяха от НСС, което няма нищо с тази разработка, нито е искало СРС-та, нито нещо друго. От самата среща на басейна "Спартак" СРС-та няма, защото. . . всъщност ГДБОП, използвайки СРС-та по Галеви, стига до фактите, че Алексей Петров ще организира на Галеви среща на басейна "Спартак" с високопоставено лице на министерството, което те не знаят кое е. И зареждат службата ДОИ, тази служба, която се занимава с външното наблюдение, на басейна "Спартак", но когато се появява министърът с колата си, всички се разбягват. Така че от самата среща няма никакво документиране и Румен Петков знае това прекрасно. Казвам само. . .
Водещ:
А СРС-та има ли въобще? Има ли въобще СРС-та някакви?
Т. Дончева:
СРС-та има отпреди това. . .
Водещ:
Но от самата среща няма.
Т. Дончева:
. . . отпреди това, но от самата среща няма. Но тези СРС-та отпреди това, на ГДБОП, са унищожени, защото в съответния законов срок ГДБОП не е искало веществени доказателства, изготвени въз основа на тях. И това беше козът на Румен Петков да каже, че те са унищожени. Много интересно, след като той тогава, преди две години и половина, потвърждава на комисията, че тези средства са унищожени, и никога и по никакъв начин не иска да каже за какво са срещите с Галеви, при това не една, и това е. . .
Водещ:
От национален интерес, това каза той.
Т. Дончева:
Ама това е отразено в доклада на комисията. Там са събирани всички видове страни, те са давали обяснения, включително по няколко пъти. Включително Румен Петков дойде да дава наново обяснения по собствена инициатива след като говори. . . В този доклад има и други примери, аз не искам да пълним цялото предаване.
Водещ:
Да, не може. . . то е изключително интересно четиво, изключително интересно четиво е. Който има желание, може да го види. . .
Т. Дончева:
Този доклад може да си го намерите просто на сайта на парламента.
Водещ:
Той е публичен, в интернет го има и може да го. . .
Т. Дончева:
Така че ръководството на вътрешната комисия тогава, доминирано от състава на тройната коалиция, мисля, изпълни един дълг към страната, без да се занимава с това как се прикриват нашите, защото са нашите, а се обвиняват чуждите, защото са чужди, и с 19 гласа от 26 члена на комисията прие доклада. Което говори, че той е бил достатъчно задълбочен, достатъчно
обективен и достатъчно премерен. Да, ние не сме дали възможност. . .
Водещ:
Добре, кажете ясно - според вас разпределяни ли са територии, наркотеритории, наркотрафик, бартери между Златко Баретата и братя Галеви на тази среща според вас?
Т. Дончева:
Ама самото ръководство на вътрешното министрество каза, че постъпила такава информация и че те, за да не създават резилни факти преди. . .
Водещ:
В навечерието на влизането на България в Европейския съюз.
Т. Дончева:
. . . влизането, решили да направят профилактични средства с разни организирани престъпници.
Водещ:
Е, не е ставало въпрос за бартер обаче - едните да изнасят амфетамини, пък другите да внасят хероин. Защото Ваньо Танов това каза. . .
Т. Дончева:
Ама там е. . .
Водещ:
За да няма парични потоци помежду им. . .
Т. Дончева:
Ама едната теза е тази, едната теза е тази. И сега, извинете ме, но как. . .
Водещ:
Според вас тя достоверна ли е?
Т. Дончева:
Ами, тя е обсъдена в доклада на комисията, защо да я обсъждам аз.
Водещ:
Не, не, според вас достоверно ли звучи? Това се опитвам да разбера.
Т. Дончева:
Ама според мен вие може да си прочете доклада, за да видите. . .
Водещ:
Да, да, аз доклада го видях, доклада го видях. Интересно ми е вашето мнение.
Т. Дончева:
. . . и как комисията е направила така, че да бъдат отстранени министрите, които осъществяват връзките с организираната престъпност, без да пада правителството. Направили сме го по някакъв начин и в сериозен ущърб за себе си. И до ден-днешен, нали, Станишев, който нямаше нищо общо с това, нито беше информиран, нито го следеше, нито въобще до главата му беше стигнало докъде са нагазили. . . има грам благодарност за това, което е направено. А то е направено за държавата, не е направено за един или друг човек.
Водещ:
Тоест тази среща, ако трябва да сумираме, е нерегламентирана според вас и не би трябвало да се. . .
Т. Дончева:
Тази среща е, както казва комисията, тази среща е нерегламентирана, защото нито в закона за МВР, нито в някакви подзаконови нормативи актове има регламент, възлагащ на политическото лице министър оперативно-технически функции. Въпреки двукратното запитване, не бяха дадени обяснения за естеството на разговора по време на срещата и за нейните резултати. Констатирано бе, че операцията за разработването на Галеви е на ГДБОП, а пък докладните. . . и на тях са разрешени СРС-та. . . а докладните, с които се мъчат да се оправдават, са на НСС, което едното няма връзка с другото. Но това са подробности. Който иска, може да чете сайта и доклада.
Водещ:
Добре де, ако тази теза е вярна, ако тази теза е вярна, голямата цел - влизане на България в Европейския съюз, оправдава ли посредничество между групировки. . .
Т. Дончева:
Какви оперативно-технически функции ще ви прави един министър? Какво ще оправдава? Няма какво да оправдава. Това са лица, оперативно разработвани от 2004 година. Дайте ги на съд и това е най-голямата ви атестация пред Европейския съюз, че се борите с организираната престъпност, а не правите с нея уйдурми.

Водещ:
А защо не го направят сега? Защо не го направят сега? Защо Ваньо Танов не е довел докрай разработката, защо не е поискал тези СРС-та да се използват докрай?
Т. Дончева:
Защото Ваньо Танов беше междувременно освободен, защото дори Илия Илиев не можеше да бъде изслушан пред комисията, той беше арестуван точно по времето, когато трябваше да се яви да дава обяснения в комисията, и отказа да се яви на комисията. С бележка, с бележка до вътрешната комисия от ареста. . .
Водещ:
Добре, но Ваньо Танов сега, в момента, е шеф на митниците. . .
Т. Дончева: . . . той отказа да се яви. Въпреки всичко комисията беше разпоредила изслушването на Илиев и довеждането му в комисията. Той отказа да се яви.
Водещ:
Излиза, че е имало чадър над братя Галеви.
Т. Дончева:
Ама не само чадър. Какъв чадър? Те имат офицер за връзка
като помощник на главния секретар, вие ми говорите за чадър. Те са в ръководството на министерството. Как да ви го обясня по друг начин?
Водещ:
Братя Галеви са в ръководството на министерството?
Т. Дончева:
Ами. . .
Водещ:
Не, аз се опитвам категорично да го кажете, опитвам се категорично да го кажете, затова. . .
Т. Дончева:
Ами, че то е казано в доклада, то е казано в доклада, извадено е на интернет сайт.
Водещ:
А с каква цел? С каква цел, г-жо Дончева, с какъв мотив?
Т. Дончева:
Ама какъв мотив?
Водещ:
Защо така. . .
Т. Дончева:
Хората ви назначават офицер за връзка при главния секретар с пълен достъп до всичко.
Водещ:
Добре, ама защо, защо му е на МВР. . .
Т. Дончева:
И тогава, въпреки натиска на министъра и на целия му екип, е имало хора, които са си свършили работата, извадили са я, документира ли са я и я оставиха, впоследствие комисията само я използва. . .
Водещ:
Това е доста скандално.
Т. Дончева:
И е написано преди две години и половина. Не, скандалното е друго, че за нашия народ не са важни десетте Божи заповеди и тяхното изпълнение, а е важно да не се чуе, че тези десет Божи заповеди се нарушават. И това е нашият морал като нация. И затова моралът и на политиците България е такъв, защото такъв е народният морал - десетте Божи заповеди са едно пожелание, те се нарушават системно, важното е обаче за това да не се знае. Е, знае се, имало е тогава някакви хора, които са попаднали в парламента, на това място, и за България са изчистили тази работа така, без да става скандал прекомерен, без да пада правителството, да стане така, че Галеви и други оперативно интересни лица да нямат възможност да работят директно с ръководството на министерството.
Водещ:
Прокуратурата не трябва ли да се сезира по това нещо?
Т. Дончева:
Ама как да не е сезирана? Сезирана е. Питам ви. . .
Водещ:
Не, не, не трябва ли оттук нататък да се. . .
Т. Дончева:
Този доклад беше направен, беше публикуван в медиите и накрая те го сведоха до една среща с Галеви. А то не е една среща, това са системни отношения. Ръководството на комисията не се е занимавало с клюки, нито пък самата комисия, нито парламентът, то се занимаваше с факти, с факти. Защо у нас производството и търговията с наркотици се движи по някакъв ненормален начин и не се вижда воля да се справим с проблема, а само воля да се направи правилен отчет на правилните външни наблюдатели?
Водещ:
Изкушавам се. . .
Т. Дончева:
Значи. . .
Водещ:
Изкушавам се, извинявайте, само за момент, изкушавам се да включим Павел Шопов в този разговор, защото това сензационно припомняне, което направихте, и прочита на доклада, който наистина го има в интернет, който иска, може да го види. Какво мислите за това, което чувате, г-н Шопов?
Павел Шопов:
Ами, г-жа Дончева говори по начина, по който "Атака" говореше 2006, 2007, 2008 г. за Румен Петков и всичко онова, което ставаше във вътрешното министерство, и връзките с подземния свят. Тогава ние бяхме подложени на гонения, на репресии. Спомняте си, беше спретната провокацията и на магистрала "Тракия" пак от същия Румен Петков, тъй като. . .
Водещ:
Е, то там е спорен май случаят все още, но. . .
П. Шопов:
Тогава още разкривахме тези взаимозависимости. Тогава никой обаче не ни вярваше. Наистина г-жа Дончева загатваше за такива неща, но тя не беше толкова конкретна, както е в момента.
Т. Дончева:
Г-н Шопов, грях ви на душата. Г-жа Дончева е била заместник-председател на комисията. Нали разбирате, че без г-жа Дончева и такива като нея този доклад е нямало да бъде факт. Само че тя е такава и тогава, и сега. За разлика от вас, които тогава бяхте много остри и обяснявахте, че Румен Петков е всякакъв, а сега в аналогични случаи седите и замазвате на управляващите с парцала. Бъдете принципни. Ако не бъдете принципни, някой ще ви отстрани от позицията, в която сте в момента. Но аз говоря за това, че трябва да бъдем едни българи, преди да бъдем избраници, политици, някакви високопоставени, да бъдем едни българи. Значи, да ми обяснявате как аз тогава съм имала полупозиция, нали разбирате, нито законът за досиетата, нито тоя доклад щяха да бъдат факт. Аз съм си приела да си платя цената. Няма нужда обаче да се мъчите да го омаловажавате и да си приписвате заслуги, които нямате.
Водещ:
Да. Как. . .
П. Шопов:
Ние не казваме, че нямате заслуги.
Т. Дончева:
Решаващи, решаващи. . .
П. Шопов:
И тази полупозиция все пак ви беше много силна, важна позиция в условията, в които се намирахме.
Т. Дончева:
Нали приемате, че заслугите са решаващи?
П. Шопов:
Така, но тогава радикалната позиция, истинската позиция против Румен Петков, битката, войната срещу Румен Петков, я водеше "Атака".
Т. Дончева:
Аз слушам само, че . . . (не се разбира - бел.ред.). . . "Атака" и ген. Атанас Атанасов. Нито сте "Атака", нито, защото имахте двама души в тази комисия, и нито. . . и това нямаше да бъде. . .
П. Шопов:
Спомняте си, аз идвах на тази комисия.
Т. Дончева:
Това е работа от лятото. . .
П. Шопов:
От нас, от Волен Сидеров излизаха тези тези, които в момента звучат смело и всички говорят за тях. . .
Т. Дончева:
. . . от лятото на 2007 г. до пролетта на 2008 г. То е станало въпреки съпротивата на Сергей Станишев, въпреки. . .
П. Шопов:
Да, казвахме го и това, точно така.
Т. Дончева:
. . . откровения му натиск върху нас. Че нали си давате сметка как този доклад е бил изваден на комисия и е гласуван.
П. Шопов:
Разбира се, че е така. Спомням си, всичко ставаше мъчително. . .
Т. Дончева:
След като ние бяхме привиквани на ръководство на вътрешна комисия да ни натискат това да не бъде факт, да. . . какво ли не. . .
П. Шопов:
Илия Илиев не идваше на тази комисия, нали така беше? Така беше.
Т. Дончева:
Не е било леко.
Водещ:
Ръководството на БСП ви е натискало да не го огласявате. Добре, защо премиерът мълчи по тази история?
Т. Дончева:
Ама премиерът е част от същата уйдурма.
Водещ:
Така ли?
Т. Дончева:
Премиерът Бойко Борисов е усвоил една роля от много години, от времето на другото си битие, тя е - там някъде някакви се карат, аз нямам нищо общо с това. В момента неговата позиция изглежда така - за мен Кольо Филчев е един много хубав човек, Галеви са едни много хубави хора, Румен Петков също. . .
Водещ:
Е, не го е казал.
Т. Дончева:
. . . и Цветан Цветанов е много хубав човек. Ако те имат някакви проблеми помежду си, това се дължи на тях, не на него. Сега, значи. . .
Водещ:
Не съм чул от премиера да казва, че братя Галеви са едни много хубави хора, аз не следя целия информационен поток, ама не съм го чул така артикулирано и за Румен Петков. . .
П. Шопов:
Тук искате да смесите нещата, да стане един тюрлю гювеч.
Т. Дончева:
Ама, моля ви се, ама, моля ви се. . .
П. Шопов:
И говорите на принципа всички са маскари - и предишните, и сегашните.
Т. Дончева:
Няма нещо, което Цветан Цветанов прави без знанието, съгласието и указанието на Бойко Борисов. Дали го прави талантливо, или бездарно, това е друг въпрос. Просто Цецко може толкова.
Водещ:
Тоест, казвате, и това възпроизвеждане на тези версии за Филчев, и това, че версията на Танов е достоверна, това е със санкцията на Борисов, така ли?
Т. Дончева:
Ами, разбира се. Искам обаче пак да се върнем на същественото.
Водещ:
Кажете.
Т. Дончева:
Или ние като нация искаме да сложим точка на това, на безумния начин, по който живеем в последните 20 години, и да разберем, че истината и справедливостта са вътрешните устои на една нация и на един човек, и се приближаваме до десетте Божи заповеди, а не до правилото, че можем да правим каквото си искаме, важното е да не се разбира. Защото, както е казал Буров. . .
Водещ:
А, вие го цитирахте вече. . .
Т. Дончева:
. . . "Понякога в България мошениците изглеждат толкова честни, че почтените хора се принуждават да изглеждат като мошеници, за да се различават от тях".
Водещ:
Трябва да приключваме, г-жо Дончева. Вашата. . . не знам, интересно е обаче, че вашата оценка, това, което говорите, тя не се споделя от Съединените щати, не се споделя от американския посланик. Цветан Цветанов отива на важни срещи в Щатите. . .
Т. Дончева:
Американският посланик си служи на държавата така, както разбира той. Аз смятам, че начинът, по който служи на държавата си, много няма да й помогне. Ама недейте да му вменяваме да служи и на България. На България трябва да служи. . .
Водещ:
Не, интересни са ми различните оценки, които се виждат, различните оценки за едни и същи хора.
Т. Дончева:
На България трябва да служим ние, българчетата, ние, българчетата, да си помогнем сами. Оставете американския посланик. Той си има държава и задължения към нея.
Водещ:
Това е безспорно. Просто ми е интересно различните гледни точки и различните позиции за едни и същи хора.
Т. Дончева:
Ние трябва да се разберем, че тези хора, които ни продаваха демокрацията, имат доста двойни стандарти, доста съмнителни критерии и, общо взето, те изпълняват поръченията на своите работодатели така, както те са им възложени.
Водещ:
Добре, последно да ви питам. Преди време бяхте заявили за това, че има странна близост, може би преди няколко месеца, в "Сеизмограф" мисля, че беше, между Цветан Цветанов, Румен Петков, че са заедно и т. н. Явно тези последните действия опровергават тази ваша теза, последните новини.
Т. Дончева:
Цветан Цветанов в момента, в който попадна в капана, това какво е, да нямаш политически опит. . .
Водещ:
В кой капан? За "Октопода" ли говорите?
Т. Дончева:
Когато попадна. . . Първо, провалът на делото му с Алексей Петров, второ, провалът на един куп други знакови дела, изваждането на простите му апартаменти, това, че е направил тъста си на 70 години бизнесмен, който да е в състояние да му подарява апартаменти през децата му, го изправя в една тежка ситуация - хем да говори за морала на ГЕРБ, хем да го олицетворява по обратния начин. И той смята, че вадейки тези неща, така, хаотично, с нещо е се спаси. Това е причината да нагази в този лук.
Водещ:
Добре. Благодаря ви, г-жо Дончева. Отново беше, така, с тътен вашето участие, но това са неща, които, казвате, има ги в интернет, който иска, може да погледне. . .
Т. Дончева:
Има ги в интернет, четете сайта, да.
Водещ:
. . . може да ги види, да си ги припомни. Важна е и гледната точка, сега, прочитът на това нещо от какъв ъгъл се гледа според мен. Благодаря ви много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

"Благодарим за невероятната помощ": Изпращат екипите от Испания и Чехия, помогнали в борбата с пожарите
"Благодарим за невероятната помощ": Изпращат екипите от Испания и Чехия, помогнали в борбата с пожарите
14:28, 23.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Пет населени места в община Сунгурларе минаха на воден режим
Пет населени места в община Сунгурларе минаха на воден режим
14:12, 23.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Всеки ден 10-15 села във Варненска област са на воден режим
Всеки ден 10-15 села във Варненска област са на воден режим
13:31, 23.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Публикуваха резултатите от допълнителните НВО за 7. клас
Публикуваха резултатите от допълнителните НВО за 7. клас
13:24, 23.07.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Предупреждение за интензивни валежи, бури и градушки
Предупреждение за интензивни валежи, бури и градушки
13:05, 23.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
92-годишната баба Мария спаси щъркелче след бурята в Казанлък (СНИМКИ/ВИДЕО)
92-годишната баба Мария спаси щъркелче след бурята в Казанлък (СНИМКИ/ВИДЕО)
12:49, 23.07.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия
Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия
12:12, 23.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Назначението на Николай Ненчев в Киев повиши напрежението между институциите
Назначението на Николай Ненчев в Киев повиши напрежението между институциите
12:01, 23.07.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Отбелязваме 82 години от смъртта на големия поет Никола Вапцаров (СНИМКИ)
Отбелязваме 82 години от смъртта на големия поет Никола Вапцаров (СНИМКИ)
11:29, 23.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Гръцките медии благодарят на българските пожарникари (СНИМКИ)
Гръцките медии благодарят на българските пожарникари (СНИМКИ)
11:11, 23.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Проверка на факти: "Москвич" не е печелил ралито Лондон - Сидни през 1968 г.
Проверка на факти: "Москвич" не е печелил ралито Лондон - Сидни през 1968 г.
11:01, 23.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Жена е с изгаряния след взрив на газова бутилка в Сунгурларе
Жена е с изгаряния след взрив на газова бутилка в Сунгурларе
10:45, 23.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Топ 24
Най-четени
СДС за комисията Кушлев
СДС за комисията "Кушлев"
БСП за скандала Филчев-Петков
БСП за скандала "Филчев-Петков"