НОВИНИ

Меглена Плугчиева за доклада на ЕК

Меглена Плугчиева за еврофоклада: Отчитаме вашия напредък, но бъдете така любезни да продължите със същото темпо, със същата отговорност, със същата политическа воля. Така коментира вицепремиерът Меглена Плугчиева доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния, който се очаква да бъде огласен днес в 12.30 часа българско време.

меглена плугчиева доклада
bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 12.02.2009
Чете се за: 11:20 мин.
У нас
Меглена Плугчиева за еврофоклада: Отчитаме вашия напредък, но бъдете така любезни да продължите със същото темпо, със същата отговорност, със същата политическа воля. Така коментира вицепремиерът Меглена Плугчиева доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния, който се очаква да бъде огласен днес в 12.30 часа българско време.

Ако докладът се сравни с междиния доклад от 2008 година, трябва да се признае, че има напредък, заяви тя. Комисията отчита 80-те мерки на правителството, предвидени в оперативния план за действие, отчита се също създаването и действието на Инспектората към ВСС. Реформите в Закона за конфликт на интереси също е стъпка напред. Това е междинен доклад, в който няма политически оценки, поясни Плугчиева.

Кореспондентът на БНТ Асен Инджиев разясни по телефона основните линии в доклада. Според него, сравнен с предни доклади, това е най-оптимистичният доклад и най-малко критичният. Няма присъди на известни криминални лица, но има напредък в координацията между МВР и ДАНС, в работата на Инспектората към ВСС. ЕК очаква да има присъди за корупция и организирана престъпност. Отправят се препоръки за реформа на досъдебната фаза на наказателния процес с цел подобряване на допустимостта на доказателствен материал; за закони в областта на конфликта на интереси; за преразглеждане на финансирането на политическите партии. Споменава се проблемът с купуването на гласове. Според коментарите в ЕК малкият, но видим напредък на България е резултат от публичността на докладите.

Плугчиева коментира, че не е съгласна с тезата, че ние имаме напредък, само защото сме санкционирани. В никакъв случай санкциите не са единственият повод ние да се поправим. За да настъпи промяната, трябва не само политическа воля - трябва воля от всички, каза още вицепремиерът. Принципът на отчетност пред обществото трябва да е задължителен за всички институции. Предстои заседание на Министерски съвет, на което процедурите по кандидатстване по проектите да бъдат олекотени откъм документация и срокове за получаване на парите, да се постигне повече прозрачност и по-строги контролни механизми. По отношение на еврофондовете има ясни правила, които ние в момента изпълняваме. Част от това е преструктутирането на Фонд републиканска пътна инфраструктура. Действията, които се извършват в момента, ще дадат резултати след месеци. Ефектът няма да е моментален, но това не означава, че работата не трябва да продължи.

Относно нарастващия евроскептицизъм, Плугчиева заяви: "всички политици носим отговорност, че този процент расте", а това означава, че трябва да се коригират политиците - тяхна работа е да дадат усещането на хората, че да бъдеш член на ЕС е предимство.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Марин Маринов:
Знаете от информационните ни емисия, че днес се очаква оповестяването на междинния доклад на еврокомисията за напредъка на България и Румъния в съдебната реформа и борбата с престъпността. Това ще стане официално около обед българско време. Още вчера обаче, така, много от основните тезиси в този доклад станаха известни. Нашият кореспондент в Брюксел Асен Инджиев се добра до този вариант и стана ясно, че макар и със смекчен тон, отново се посочват, така, стари слабости, че страната ни продължава да страда от големи недостатъци в борбата с корупцията и организираната престъпност, все още няма парламентарен контрол върху дейността на ДАНС, няма присъди над добре известни криминално проявени лица, трябва да се изяснят точно правомощията на МВР и ДАНС, признава се, че кабинетът на Сергей Станишев е предприел стъпки за реформа, цитира се пилотен проект, стартиран от правителството, но също така се посочва, че важни закони. . . необходимо е приемането на важни закони в областта на замяната на земи, конфликта на интереси, в държавната администрация, финансирането на политическите партии, отнемането на имущество, придобито по престъпен начин. Румъния е, така, много по-критично засегната в този доклад. В студиото сме с Меглена Плугчиева, вицепремиер по управлението на европейските фондове. Добро утро.

Меглена Плугчиева:
Добро утро.

Водещ:
Спокойна изглеждате в, така, последните часове преди оповестяването на официалния доклад. Това на факта, че имате днес рожден ден ли се. . . между другото, честито, да сте жива и здрава.

М. Плугчиева:
Благодаря.

Водещ:
На това ли се дължи - на факта, че имате рожден ден, или на това, че критиките са не по отношение на управлението на европейските фондове, а в правосъдието, опазването на обществения ред?

М. Плугчиева:
Значи, първо, че не делим нещата на мои и чужди, и на еврофондове и на проблеми в съдебната система, а смятам, че трябва да погледнем много трезво на този доклад. Вие изброихте основните критични моменти в него и ми се ще да кажем няколко думи за малкия, но видим напредък, който има, и е важно с какво се сравняваме. Този доклад, ако го сравняваме с междинния доклад от миналата година, 2008 г., трябва да се признае и да се види, че наистина има определен напредък. 80 мерки бяха предвидени в оперативния план за действие на правителството от юли месец тази година и напредъкът е по отношение на създаването и реалното действие на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това се отчита от всички. Второ, трябва да се признае, че има, така, добър резултат от промяната в закона за обществените поръчки, в закона за държавната финансова инспекция. Създаден е закон за конфликт на интереси, който, за борба, за недопускане на конфликт на интереси, който в момента, знаете, че се разглежда отново за корекция в тази му част, която за съжаление е неприложима или неработеща, но това са също стъпки в необходимата посока, както и създадените много по-добри взаимоотношения между институциите, нещо, което беше една от основните критики на Европейската комисия, че българските институции не работят достатъчно добре и взаимодействието им не дава резултат. В случая се посочват като добър резултат именно създадените, да припомня, работна група под ръководството на прокуратурата, която се занимава и конкретно със случаите, свързани с измами по еврофондовете. Тази работна група е настанена в следствието, знаете, се ръководи от прокурор по повод Висшата касационна прокуратура и съответно вътре има представители на ДАНС, на следствието, на МВР дознатели и работи, и дава вече резултати. Вярно е, че се очакват, вие изброихте какви са още сериозните очаквания.

Водещ:
Тоест според вас констатациите за напредък, те доминират в, така, това, което. . . в доклада, а не негативните оценки.

М. Плугчиева:
Вижте, това е един, това е един междинен доклад, в който няма политически оценки, но това мога да кажа, че в никакъв случай не бива да ни успокоява. Напротив, докладът звучи така, че отчитаме вашия напредък, но бъдете така любезни да продължите със същото темпо, със същата отговорност, със същата политическа воля, и трябва да си призная, че усилията, които се положиха от институциите, наистина са оценени. Тук трябва да се изброят министрите на европейските въпроси, г-жа Гергана Грънчарова, която координира тези действия, на правосъдието, на вътрешните работи и съвместно с останалите институции, но пак казвам, това само означава, че трябва да се продължи, даже още по-упорито, за да има реални резултати, и то не само за Брюксел, а за българското общество. Това ми се струва, че е по-важно.

Водещ:
Което е изключително важно, може би по-важно. Сега нека да включим. . .

М. Плугчиева:
А за еврофондовете, вижте, тук не става дума ето, този път на изпит е някой друг, а пък аз отстрани мога да потривам ръце и да изчаквам, в никакъв случай не в тази позиция. По еврофондовете..

Водещ:
Добре, нека да включим кореспондента ни в Брюксел Асен Инджиев, да го включим по телефона. Той е чел, разполага с този предварителен текст на документа.

(пряко включване на Асен Инджиев, кореспондент на БНТ)

М. Плугчиева:
Две неща, може ли две неща да коментирам.

Водещ:
Да, кажете.

М. Плугчиева:
Първо, че не съм докрай съгласна с г-н Инджиев, че само защото ни санкционират, ние само затова се поправяме. Значи, не искам да се задава това априори. . .

Водещ:
Това са коментари в кулоарите, той направи това уточнение.

М. Плугчиева:
. . .че, нали, българите само разбират от, така да се каже, от грубия тон, от санкцията и едва тогава се променят. Не сме тази категория и не искам, така, да се уронва достойнството и да се засяга достойнството на българския народ.

Водещ:
Е, не изиграха ли, не изиграха ли ролята си санкциите?

М. Плугчиева:
Да, те я изиграват и те изиграват една много сериозна роля, но в никакъв случай не искам да се счита, че само те са единственият фактор, който влияе ние да се поправим. Значи, това звучи прекалено грубо.

Водещ:
Европейски медии акцентират именно върху това.

М. Плугчиева:
Прекалено грубо, не съм съгласна. България и българите, ние искаме, смятам, също да се променим, да променим и начина си на мислене, да придобием, да приближим нашите култури, манталитети, които явно, че се различават, но това не значи, че ние единствено само от лошо разбираме, това категорично. По отношение на фондовете нека да кажа. . .

Водещ:
Добре, искаме да се променим, а защо, искаме да се. . .да, ще минем към фондовете. Искаме да се променим. Защо, защо не го правим по отношение на корупцията, организираната престъпност?

М. Плугчиева:
Правим го, но го правим, във всеки случай правим го явно много по-бавно, но имаме. . .

Водещ:
А защо, това питам? Политическа воля ли липсва, нещо друго ли е?

М. Плугчиева:
Ами, сигурно има комплекс от фактори. Ако щете, имаме, това е и въпрос на манталитет, въпрос на мислене, въпрос на традиция, на история, на много фактори, на изходна позиция от прехода в сравнение с другите страни членки, така че. . . и сигурно не достатъчно политическа воля, недостатъчно зряло гражданско общество. Всичко това, взето заедно, така че не може да се каже само ето там има няколко души, просто. . . а за корупцията знаете, че има винаги две страни. Така че нека всички да имаме желанието наистина да се променяме и, пак казвам, аз смятам, че това желание го имаме. То трябва да бъде обаче по-явно, по видимо и да не се каже само трябва политическа воля. Воля трябва от всички.

Водещ:
Така е безспорно, но тази недостатъчна политическа воля, за която вие говорите, тя откъде идва, защо е така?

М. Плугчиева:
Има забавяне, има изоставане и сега виждате, че този напредък, който се констатира, това е, така, малък, видим, но недостатъчен. Трябва да се продължи със същото темпо, трябва да се гарантира устойчивост на процеса, както се изразяват на брюкселски език, и това не бива да бъде само сега в резултат на тези няколко месеца положени усилия, а заради изборите сега да замразим нещата. Това категорично не бива и трябва с абсолютната отговорност да се продължи. Това е не само заради изборите, не само заради тези партии, това е заради България и това е, това трябва да бъде процесът, в който трябва да се движим. От съдебната система, както виждате, се очаква повече прозрачност, повече ефективност, активност, действеност и отчетност, отчетност пред обществото. И това трябва да е. . . принципът на отчетност на всички институции пред обществото трябва да бъде задължителен принцип.

Водещ:
Кой трябва да понесе отговорността за критиките в тази област, в съдебната сфера?

М. Плугчиева:
Вижте, анализът. . . не, не очаквайте от мен аз да персонифицирам и да раздавам аз, предполагам, че не за това сте ме поканили тук. Този доклад, който прави. . .

Водещ:
Не, има констатирани пропуски и нередности, забавяния.

М. Плугчиева:
Да, да, и те са изброени, да, и те са посочени и са адресирани до конкретни институции. Така че този доклад ще бъде предмет на анализ на отделните институции. Всеки трябва да намери своята част и задължение вътре и съответно да ги изпълняваме. Така че това мога само да кажа, че ето това, което се очаква по отношение на борбата с корупцията, и тук ако трябва да правя моста към еврофондовете, мога да кажа, че в момента ние днес на Министерски съвет трябва да разглеждаме и да приемем постановление за промяна на начина на управление на прилагане на всички процедури с цел много по-прости процедури, много по-прозрачни, много по-бързи, защото в момента, ако вие кандидатствате, се оказва, че от момента на кандидатстване до сключване на договора и стартиране на вашия проект, процедурите са толкова тежки и тромави, минават 11 месеца.

Водещ:
Какво конкретно да се промени?

М. Плугчиева:
Променя се. . .

Водещ:
Какво конкретно?

М. Плугчиева:
. . .ето точно това, което казвам.

Водещ:
Така.

М. Плугчиева:
Да се спестят изискванията към бенефициентите като брой изискуеми документи, защото се изисква нещо, което във времето остарява и след това пак се изисква. Второ, се променя съставът на предложението за промяна на състава на оценителните комисии, където да се включат външни оценители, външни експерти. По този начин тези комисии даваме повече гаранция, че няма да има дискриминиране на едни кандидати или пък привилегироване на други. Трето, скъсяване на тези срокове. Има списък от всички тези мерки, които са обсъждани с нашите икономически и социални партньори, с общините, в смисъл едно много широко обсъждане направихме, за да чуем къде са критиките на хората, къде смятат, че трябва да се променят нещата. И смятам, че сме подготвили една разумна промяна, която да даде. . .

Водещ:
Намаляване на документацията, казвате. . .

М. Плугчиева:
Не само, да, и повече прозрачност. . .

Водещ:
Прозрачност.

М. Плугчиева:
. . .и по-строги контролни механизми. По този начин ускоряване на процеса се стараем да получим. От друга страна, да има. . .

Водещ:
Контрола кой да го извършва, контрола, по-строг. . .

М. Плугчиева:
Контрола, те са залегнали механизмите и начините на контрол, те са зададени от Европейската комисия, те не са. . .

Водещ:
В смисъл няма, няма нещо ново, което. . .

М. Плугчиева:
Нещо, което. . .

Водещ:
. . .по отношение на контрола, което вие предлагате.

М. Плугчиева:
Ново по отношение на контрола е, разбирате, ето, с външното присъствие, с повече прозрачност, това са превантивни мерки, които намаляват възможността за злоупотреба или за дискриминиране на един или друг кандидат. И по този начин това е една добра превенция срещу вече, срещу корупцията. И оттам нататък контролът по изпълнението, така или иначе той трябва да продължи. Това е една стъпка в посока ето, направили сме си изводи от миналата година, когато беше един период на кризисен мениджмънт, трябваше да се гасят пожари и да се спасяват спешно предприсъединителни програми, и т.н., да не се връщам на този наистина много тежък период. Но от него има и добър резултат, в смисъл къде какви са слабите места, къде са пробойните в системата, които трябва да запушим, и как да засилим контрола.

Водещ:
А защо, защо според вас от този напредък констатиран, за който говорите, в този доклад, констатирано е, че България извършва напредък все пак, защо от това да не следва, че трябва да се деблокират средства по еврофондовете?

М. Плугчиева:
Значи, тук. . .

Водещ:
Защо не правите тази връзка?

М. Плугчиева:
Аз много ви благодаря за това, че връщате този въпрос, защото тук влизаме точно в българския манталитет и начин на мислене. Абе, вижте, ние сега свършихме тук една добра работа, я дайте сега тук по симпатия да ни отпуснете други. . .

Водещ:
Не, не по симпатия. Не по симпатия.

М. Плугчиева:
Значи, има процедури. . .

Водещ:
Няма ли логика в това?

М. Плугчиева:
Няма логика, защото. . .

Водещ:
Няма. Защо?

М. Плугчиева:
. . .това са съвсем различни процедури. Едното е механизъм за коопериране и верификация, и оценка, което касае стриктно следене на всичко, свързано със съдебната система и цялата ни правораздавателна система. А по отношение на еврофондовете има също ясно разписани правила и ангажименти, които ние трябва също да си изпълним. И в момента изпълняваме всичко, което е свързано с преструктурирането на бившия фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и създадената нова Национална агенция "Пътна инфраструктура", с укрепване на нейния капацитет, с гарантиране на липса на конфликт на интереси, промените, които в САПАРД продължаваме и трябва да довършим. Всичко това е в посоката по предприсъединителните програми да си изчистим ангажиментите и да ги довършим. А във, по структурните и кохезионния фонд, това са фондовете, които работят след присъединяването, точно там се стараем не само сега, както сме успели да наваксаме, при сключването на договорите да стигнем до една наистина сравнително прилична стойност, трябва сега да сложим ударението и по изпълнението на проектите, реалното им изпълнение, и да минем в темпо на разплащане, за да може системата наистина да се завърти час по-скоро. Има за наваксване, но това, което сега с "Темпус" е направено, то ще дава резултати в следващите месеци. И промените в механизмите за действие, които сега правим, те няма да дадат светкавично резултат, а ще дадат след месеци, след, даже при следващото правителство. Но целта е да има едно постоянство, една стабилност и една приемственост, така че не се работи нито за една партия, нито за едно правителство. . .

Водещ:
Да.

М. Плугчиева:
. . .нито заради изборите, а се работи заради България и заради това, че в момента тези средства, които ги има, трябва максимално бързо да слязат и да стигнат до хората, и то по целесъобразност. А не. . .

Водещ:
Не виждате, не виждате пряка връзка между констатациите и финансовите санкции. А нови санкции въз основа на тези констатирани недостатъци в правосъдие и, така, опазване на обществения ред възможни ли са?

М. Плугчиева:
Санкции от. . .

Водещ:
Санкции от ЕК по отношение на България възможни ли са, финансови санкции нови, според вас?

М. Плугчиева:
Не, затова казвам, че това са две различни системи на действие и. . .

Водещ:
Не са свързани едната с другата, добре.

М. Плугчиева:
Санкции може да има, ако ние не си изпълняваме ангажиментите, както с натрупване се беше получило от миналото. Но аз смятам, че в момента няма причина за санкции. В никакъв случай не значи обаче, че сме свършили всичко. Ние имаме основни ангажименти, които трябва да довършим сега, за да гарантираме, че системите по управление на фондовете, а фондовете са, знаете, около 12 милиарда евро, че тези системи наистина роботят и ние трябва да докажем всичко това, за да получим, така да се каже, т. нар. положителна оценка на съответствието, която изисква пакет от условия, които да бъдат изпълнени като добре действаща одитна система, като сертифицираща система и добро, и прозрачно действие на управляващите органи, и работещ закон за конфликт на интереси.

Водещ:
Обидиха ли ви билбордовете близо до МС от фирма "Авто Инженеринг", "Г-жо Плугчиева, защо тези катери не са ни платени повече от една година, защо загубихме европейско финансиране?".

М. Плугчиева:
Така, жалко, че аз не мога да кажа защо на господина не са платени катерите. Това са от две години назад проекти, по времето на делегацията, които са разглеждани. Проверката показа, че както има грешки на институцията, разбирайте тогавашното звено за контрактуване в Министерство на финансите, се оказва, че и съответно тази фирма е допуснала груби нередности, и има проверка на ОЛАФ, и в момента Софийска градска прокуратура се занимава със случая. Интересно откъде има, като няма пари господинът, не са му платени, има пари да прави билбордове и то за човек, който пък няма изобщо никакво отношение, в смисъл към тази стара история. В момента единственото, което. . .

Водещ:
Не е към вас този въпрос.

М. Плугчиева:
Няма как да е към мене. От две години, от 2006 г. . . .

Водещ:
Да, а кой свали билбордовете имате ли представа?

М. Плугчиева:
Моля?

Водещ:
Кой е свалил билбордовете, имате ли представа?

М. Плугчиева:
И това не знам, но, така, аз веднага, след като журналистите поставиха въпроса, естествено, поисках информацията и тази информация е официално разпространена, така че очакваме прокуратурата, Софийска градска прокуратура да се произнесе по случая. Стар случай, от 2006 г., няма как аз да имам, така, нито пряко отношение, нито ангажимент към господина и катерите.

Водеща:
Да, тази фирма, нейните шефове сигурно са между 33-те процента европесимисти, от вчерашната ви среща със социолози, 17 процента еврооптимисти, 50 процента нямат мнение. Тези данни тревожни ли са за вас и с това да приключим?

М. Плугчиева:
Вижте, ние направихме един много хубав разговор, за което аз съм страшно задължена, благодарна на социолозите, за да сверим часовника, къде как стоим и какво се очаква от... особено по темата еврофондове. Не искам, не бих искала да се развие евроскептицизъм в България. Но може би това се свързва и с това, че 1 януари. . .

Водещ:
Но данните показват два пъти повече европесимисти.

М. Плугчиева:
Вижте, този процес се развива в другите страни членки. Големите. . .

Водещ:
Управляващите имат ли вина, управляващите имат ли вина, включително и санкциите, които бяха наложени, имат ли вина за тези настроения сред хората?

М. Плугчиева:
Сигурно, сигурно, безспорно, да. Но големите очаквания, големите надежди и свръхочакванията светкавично бързо ние да заживеем като германци или французи, естествено, това няма как да стане. Но напълно споделям вашето мнение, че и съответно всички политици носим отговорност за това, че този процент расте и че това означава именно да се коригираме и да се съобразим с тези настроения на хората, и да направим така, че този процент на евроскептиците да намалява. Да дадем наистина усещането на хората, че това е предимство - да бъдеш член на ЕС.

Водещ:
Добре, така да приключим. Меглена Плугчиева, вицепремиер, беше наш гост. Политическият елит носи отговорност за, така, високия процент на евроскептици в България.

М. Плугчиева:
Но и се коригираме, да.

Водещ:
Добре. Благодаря ви.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Росица Кирова: Надявам се следващата седмица да няма заседание на Народното събрание
Росица Кирова: Надявам се следващата седмица да няма заседание на Народното събрание
14:45, 02.05.2024
Чете се за: 01:37 мин.
ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци в София
ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци в София
14:40, 02.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Вижте мотивите на здравния министър за изграждането на частната болница "Мама и аз"
Вижте мотивите на здравния министър за изграждането на частната болница "Мама и аз"
14:25, 02.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
3000 лв. глоба и условна присъда за полицай, взел подкуп от наркодилър
3000 лв. глоба и условна присъда за полицай, взел подкуп от наркодилър
14:04, 02.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?
За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?
13:48, 02.05.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
13:18, 02.05.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Внимавайте при паленето на свещи в храмове и у дома, съветват от пожарната
Внимавайте при паленето на свещи в храмове и у дома, съветват от пожарната
12:41, 02.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието
Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието
12:35, 02.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Близо 20 градуса около обяд, но след това дъжд и гръмотевици
Близо 20 градуса около обяд, но след това дъжд и гръмотевици
12:20, 02.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева, потвърди ДНК анализ
Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева, потвърди ДНК анализ
12:20, 02.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
БСП регистрира листата си с кандидати за евродепутати в ЦИК
БСП регистрира листата си с кандидати за евродепутати в ЦИК
12:15, 02.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Мъж преби и отвлече тийнейджърка в Козлодуй
Мъж преби и отвлече тийнейджърка в Козлодуй
10:52, 02.05.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на 22 ДКЦ, София
Протест в защита на 22 ДКЦ, София
Днес ще бъде представен годишният отчет на Инспектората към ВСС
Днес ще бъде представен годишният отчет на Инспектората към ВСС