НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов за Европа, посланиците и Шенген

След днешния и вчерашния съвет Европейският съюз излиза много по-силен, по-единен, с необходимия механизъм за подкрепа на всяка една държава, изпаднала в беда, в същото време при много стриктни условия за дисциплина и фискална политика.

премиерът бойко борисов европа посланиците шенген
bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 17.12.2010
Чете се за: 09:29 мин.
У нас

След днешния и вчерашния съвет Европейският съюз излиза много по-силен, по-единен, с необходимия механизъм за подкрепа на всяка една държава, изпаднала в беда, в същото време при много стриктни условия за дисциплина и фискална политика.

С една дума - това, което беше позиция на България, това се и прие от Европейския съвет. Така министър- председателят Бойко Борисов в телемост от Брюксел за „Панорама” коментира участието на България в голямото европейско събитие в момента – промяната в Лисабонския договор.

Той подчерта, че Жан-Клод Трише, председателят на Европейската централна банка, е уверил всички, че еврото в момента е много стабилно, конвертируемо и няма проблем с него.

Премиерът Борисов обясни, че новините за българската икономика са, че всяка държава колкото си изкара, толкова и ще харчи. „Надявам се всички да станем дисциплинирани в ЕС. В дългосрочен план това е единственият начин Европа да бъде конкурентоспособна на големите икономики”, заяви той.

По темата за приемането на страната ни в Шенген министър-председателят посочи, че ще бъде направена една комисия от вътрешните и външните министерства на страните, които имат притеснения спрямо приемането на България в Шенген.

„Не мога да се сърдя на колегите, които имат притеснения, защото много години ние като държава сме отлагали или не сме изпълнявали ангажиментите. Една от темите – за съдебната ни система, за справянето с корупцията - касае Шенген. Скоро ще има още осъдителни присъди”, увери той.

Бойко Борисов изтъкна, че българската мечта трябва да е свързана с това страната да стигне средноевропейските държави по доходи. „Нещата са обвързани и трябва координирано да се работи, за да имаме икономически растеж и повишаване на доходите”.

По повод скандала с принадлежността на посланиците ни към бившите служби на ДС, премиерът Борисов заяви, че той идва в момент, когато България се опитва да убеди партньорите си, че надлежно ще пази Шенген.

Бойко Борисов смята, че на съвестта на Сергей Станишев, на Ахмед Доган, и на Симеон Сакскобургготски лежи приемането на Закона за досиетата. „Те е трябвало да изтеглят дипломатите поетапно. Пак на нас пада отговорността да решим проблема. От закона не може да се разделят доносниците от шпионите. Когато дойдохме на власт, тези посланици, които бяха огласени, бяха назначени”, коментира Борисов и допълни, че тези хора са толкова нагли, че те дори това не искат да признаят.

„Още по-скандално бих нарекъл това, че Георги Първанов завчера заяви, че бившите агенти са ни вкарали в ЕС и НАТО. Това страшно тревожи нашите партньори – каква е тази вездесъща ДС. Този въпрос витае. Аз съм далеч от мисълта да обидя или да сложа под един знаменател тези хора - доносници и разузнавачите”, каза още той.

На въпрос какво се случва с Божидар Димитров, премиерът обясни, че този министър е бил назначен, след като е било обявено, че има досие. „Той не е зависим от своето досие. Ако преценим, че ще спазим принципа да отстраним сътрудниците от ДС, съм готов и с него да се разделя. Ако имаме 2-3 посланици, да ги преглътнем, но когато са половината, това е вече друго”, каза Борисов.

Министър-председателят заяви още, че не е говорил с президента по темата с огласяването на сътрудниците на ДС сред дипломатите, но външният министър Николай Младенов трябва да е заявил разговор с президента и да са направили прочит на случилото се.

„Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в страната”, каза в заключение премиерът и категорично подчерта, че скандалите вредят на страната ни и са ни необходими още 2-3 години спокойствие, за да може да усвоим средствата от фондовете.

Пълен текст на интервюто с премиера Борисов!

Водещ Бойко Василев: Започваме с премиера Борисов. Той участваше в заседанието на Европейския съвет в Брюксел, на което беше променен Лисабонският договор. Обединена Европа укрепи механизма за подпомагане на закъсали държави и даде силен сигнал на пазарите в полза на еврото. Разговаряхме с него по обед в една от паузите на заседанията и коментирахме събитията, които бяха факт дотогава.

Водещ: Г-н премиер, здравейте от София.

Бойко Борисов: Добър ден на вашите зрители.

Водещ: Как България участва в голямото европейско събитие в момента - промяната в Лисабонския договор?

Б. Борисов: Ами, аз мисля, че след днешния и вчерашния съвет Европейският съюз излиза много по-силен, по-единен, с необходимия механизъм за подкрепа на всяка една държава, изпаднала в беда, в същото време при много стриктни условия за дисциплина и фискална политика. С една дума, това, което беше позиция на България, това се и прие от Европейския съвет.

Водещ: Страните в еврозоната са по-добре защитени, обаче България не е вътре. С какво ние сме по-защитени сега, в момента?

Б. Борисов: Когато се взима подобно решение, дали държавите са в еврозоната или извън нея, презумпцията е, че в един момент всички държави ще влязат в еврозоната, тъй като еврото е общата, единна европейска валута. И когато има държава, попаднала в беда, дали е вътре в еврозоната или извън нея, то еднакво влияе върху стабилността на целия Европейски съюз. И мисля, че след днешните решения и международните пазари ще се стабилизират, и световните рейтингови агенции ще дават по-добри оценки на всички държави в Европейския съюз. Много важно е да се каже, че Жан-Клод Трише, председателят на Европейската централна банка, увери всички, че еврото в момента е много стабилно, конвертируемо и няма проблем с него.

Водещ: Това какви новини за българската икономика носи в момента?

Б. Борисов: Ами, новините са, че... и между другото и днес Дейвид Камерън ме поздрави за снощното ми изказване, новините са такива - колкото се изкара от една държава, тя толкова и да харчи. Това е именно стриктната фискална дисциплина. И всички, които си позволят популизъм или да харчат повече, отколкото имат, над приетия 3 процента дефицит, излагат на риск своите държави. Така че се надявам след днес всички да станем дисциплинирани в Европейския съюз.

Водещ: Това няма да зарадва всички тези, които искат още пари в България.

Б. Борисов: Ами, за съжаление да, но в дългосрочен план аз съм убеден, че това е единственият начин Европа като цяло да бъде конкурентоспособна на големите икономики като Китай, Индия, Бразилия, Съединените щати, Русия и т.н.

Водещ: Още нещо важно за България - Шенген. Възможно ли е Франция и Холандия да станат по-благосклонни за влизането на България в шенгенската зона?

Б. Борисов: Ами, аз, първо, съм изключително признателен на президента на Европейската народна партия г-н Мартенс, който предложи вчера, определи и координатор, г-н Давид от Португалия, да се направи една комисия от представители на външните и вътрешните министерства на държавите, които имат такива притеснения, за радост те са и от Европейската народна партия, по най-бързия начин да се организират, да дойдат, да се уверят в изпълненията на критериите по Шенген. Още веднъж напомням, че ние сме усвоили 100 процента от парите за Шенген. И в същото време и експертните групи на Европейската комисия завършват своите доклади. Така че, вижте, аз не мога да се сърдя на тези колеги, които имат притеснения, и основателни, защото много години наред в много неща ние просто сме отлагали, като държава имам предвид, или не сме изпълнявали поети ангажименти, в други области имам предвид. Така че една от темите особено, не за техническата ни готовност, а за съдебната система, за начина, по който ние се справяме с корупцията, е също тема, която касае Шенген. И скоро ще има и осъдителни присъди по още дела, не само по "Топлофикация" - София, или Марио Николов, а и по други дела, които се наблюдават от Европейската комисия.

Водещ: Жозеф Дол нали е от Франция, нали бяхте приятели? Той не може ли там нещо да помогне по този въпрос?

Б. Борисов: Вижте, ние... тук не става въпрос за приятелство, а става въпрос за изпълнени критерии. И затова ние още веднъж искаме да им покажем, че сме изпълнили критериите. И се надявам нашата позиция, до март месец да бъде разгледано нашето желание за членство в шенгенското пространство и да се вземе решение за него по начина, по който би удовлетворило нашата страна.

Водещ: Г-н премиер, влизането в две зони - шенгенската зона и еврозоната, това ли изчерпва българската мечта в навечерието на 2011 година?

Б. Борисов: Не, българската мечта трябва да бъде друга - да се направи така, че ние да достигнем средноевропейските икономики, средноевропейските държави и по доходи. Защото в това отношение изоставаме, и то откакто, не само откакто сме в Европейския съюз, а и в последните 20 години. Така че... но те нещата са обвързани. Те нещата са обвързани и трябва координирано във всички направления да се работи, за да имаме в следващите години необходимия и икономически растеж, и съответно повишаване на доходите на българските граждани.

Водещ: Какво чухте в Брюксел за скандала с българските посланици?

Б. Борисов: И тук искам да добавя към предишния ви въпрос, че всички държави, които си бяха позволили да дават по-големи пенсии, заплати от това, което икономиките им позволяват, в момента се червят, в момента са в криза, в момента търсят помощи, а ние това не искаме да се случи на България. Що се касае за излезлите съгласно закона разкрития за съпричастност към бившата Държавна сигурност на наши дипломати, огромният им брой, разбира се, тревожи и Европейската народна партия, и много от нашите колеги. И идва отново пак в много лош момент, точно когато ние искаме да убедим нашите партньори, че шенгенското пространство ще бъде пазено много надлежно от България, този скандал, защото това е точната дума - скандал, идва в този момент. Но на съвестта на Станишев, на Доган, на царя лежи това, че преди 4 години са приели такъв закон, знаейки, че в един момент това ще предизвика голямо сътресение във външната ни политика. О`кей, хубаво са приели закона, но през това време е трябвало поетапно да изтеглят тези посланици, за да не се създаде сега проблем. Така или иначе не е направено и отново пада на нас тежкото решение да търсим изход от тази криза.

Водещ: Кой е по-големият скандал - че държавата я представят посланици с картончета, или че държавата показва разузнавачите си?

Б. Борисов: Ами, и двете са еднакво лоши. Защото в този закон можеше да се разделят хората, които са били доносници, и хората, които са работили за националната сигурност, и да не се стигне дотук. Но така или иначе законът, както всички приети от тройната коалиция, мисля, че достатъчно ясно показва, че е лош закон и излага България в тази ситуация.

Водещ: Вие говорите за тройната коалиция, обаче някои от тези посланици са назначени от вашето правителство. Вие сега ли разбрахте, че има такъв проблем?

Б. Борисов: Първо, искам да напомня на вас, че ние дори във, точно по време на изборите протестирахме, че предишното правителство и г-н Първанов си направиха съгласуването и изпратиха, и то в ключови държави, свои посланици. И когато ние дойдохме на власт, вече тези посланици бяха получили агремани и ние, за да не предизвикаме скандал, ги подписахме. Но, виждате ли, тези хора са толкова нагли във всяко едно отношение, че дори и това не искат да признаят. Така че... още по-скандално бих го нарекъл от този, разбира се, неприятен факт за България е, че г-н Първанов завчера заяви, че бившите агенти и служители на Държавна сигурност са допринесли и са ни вкарали в Европейския съюз и, забележете, и НАТО. Това страшно много тревожи нашите партньори. Каква е тази вездесъща Държавна сигурност, какви са тези агенти, които могат да повлияят дори върху присъединяването на една държава в НАТО или в Европейския съюз? Този въпрос витае и аз не мога да коментирам колегите, с които разговарях на тази тема, защото нито съм упълномощен, нито е правилно, но това именно ги тревожи. Те ще направят, техните централи и служби, доста големи анализи.

Водещ: А не може ли просто един посланик или дипломат да е загърбил миналото си и оттук нататък честно да е работил за България, включително за влизането й в Европейския съюз и НАТО? Защото вие...

Б. Борисов: Вижте...

Водещ: ...обвинявате ли ги в нещо тези хора?

Б. Борисов: Всичко е възможно. И аз съм далече от мисълта да обидя или да слагам под един общ знаменател всички тези хора - доносници, агенти, разузнавачи, които са работили по една или друга тема. Начинът, по който е приет законът, и начинът, по който бяха извадени имената им, компрометира България. Защото, повтарям, има разлика в едното и в другото. И за мое, повтарям, най-голямо съжаление това дойде точно в този момент, когато ние искаме да ги уверим, че надеждно пазим шенгенската граница.

Водещ: Какво точно ще правите с Божидар Димитров - на момента ли го оттегляте, или ще го оттеглите при някакви други условия?

Б. Борисов: Точно в предишните ми думи се крие и разликата. Защо е лошо да имаш агенти, които не са ясни за обществото или не са извадени на показ пред обществото? Защото това крие тяхната зависимост. Във всеки един момент те могат да ги активират. Те, казвам, тези, които са ги правили. Освен това това са хората, които пишат докладите, които ни представляват, които разговарят с правителствата на другите държави, и аз не съм убеден на колко господари служат. Докато при Божидар Димитров е, единственото наше назначение в Министерски съвет, и то лично, по простата причина, че, първо, той участва на избори, всички знаейки и обявявайки ние, че той има досие в Държавна сигурност, и мажоритарно хората го избраха в Бургас. Така че той по никакъв начин не е зависим от своето досие. Но казах, ако ние преценим като държава, че ще спазим този принцип, независимо от това, че много го уважавам, по ми е ценно, по ми е важно като принцип държавата, като представяне в евроатлантическата общност, и съм готов и с него да се разделя. Но повтарям...

Водещ: Мога ли...

Б. Борисов: ...това е единичен случай. Ако ние имахме един посланик, два или три, да ги преглътнем. Но когато са над половината във всички държави в света, вече това е съвсем различно.

Водещ: А коректно ли е да...

Б. Борисов: Така че няма дори и двоен аршин.

Водещ: Коректно ли е да преведа думите ви така - ако президентът оттегли посланиците, вие оттегляте Божидар Димитров? Или това не е...

Б. Борисов: Веднага.

Водещ: ...коректен превод?

Б. Борисов: Не, точно това имам предвид, незабавно.

Водещ: Незабавно.

Б. Борисов: По този начин веднъж завинаги се слага край, колкото и да ме заболи за Божидар Димитров, но ще го направя мигновено.

Водещ: А вие говорихте ли с президента по този въпрос вече?

Б. Борисов: Още не съм, защото вече два дни съм в Брюксел, не сме говорили. Но министър Младенов би трябвало вече да е заявил, ако не е, разговор с президента и да седнат и да направят прочит на всички назначения.

Водещ: Тоест вие искате тази история да завърши с отзоваване на всички, така ли?

Б. Борисов: Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в България.

Водещ: Г-н премиер, накрая да ви попитам следното, кой печели от това, че непрекъснато избухват скандали - вие или опозицията?

Б. Борисов: Вижте, във всеки случай всички страни са губещи, когато има скандал. Умните държави, когато им предстои нещо важно, наричам ги така, не си предизвикват вътрешни скандали, когато, в навечерието на важен избор от другите европейски страни, защото това налива вода в мелниците на всички, които биха искали това да не се случи. Ето давам пример за Хърватия. В момента, в който се чака решаването за присъединяването й към Европейския съюз, само за един до обед те свалиха имунитет на бившия си премиер, задържаха го заедно с австрийците в Австрия и го изправиха пред правосъдието. Ами, всички тук говорят как Хърватия се бори с корупцията и как принципно действа. Ние какво можем да предложим като алтернатива или да кажем ето, и ние сме готови за Шенген?

Водещ: Тоест вие не смятате, че скандалите са някаква стратегия за отвличане на вниманието от другите проблеми.

Б. Борисов: Не, напротив, те пречат изключително много на правителството, защото, повтарям, в момента ние чакаме да ни се одобри апликационна форма за магистрала "Тракия", да я направим с европейски пари, чакаме да осигурим финансирането за магистрала "Струма", най-скъпата магистрала във, може би строена в Европейския съюз, с европейски пари. Знаете колко много проекти, знаете колко неща България очаква. И когато изведнъж това се постави на дневен ред, ами, кой би бил щастлив да идва при него бивш служител на Държавна сигурност, който дори не е казано какъв е - дали е доносник, дали е кадрови офицер, дали просто навремето това е завършил и това му е работата, това му е образованието. Когато това не е изяснено, всеки след това може да пусне службите да проверят дали не сме му сложили подслушвателно устройство. Това е просто недопустимо и именно заради това много се ядосвам и ме е яд на предишното правителство, което е приело този закон, знаейки какво ще се случи в дипломацията.

Водещ: Добре. Зададох този въпрос, защото има едно подозрение, че вашата сила е в схватката, вашата сила е в прекия бой...

Б. Борисов: Напротив, на България й трябват още една-две години спокойствие да усвои поне 40-50 процента от европейските средства. Държава в политическа криза не може да усвои средствата, защото просто администрацията няма да работи по това време.

Водещ: Г-н премиер, благодаря ви за участието.

Б. Борисов: И аз ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:08, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за случилото се край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
16:02, 27.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
Повдигнаха обвинение на мъж за извършен побой в центъра на София
15:40, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
7797
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Изборният кодекс: мистерията на българските гласове - спорят ГЕРБ и БСП
Изборният кодекс: мистерията на българските гласове - спорят ГЕРБ и БСП
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди