НОВИНИ

435 млади лекари положиха Хипократовата клетва

435 млади лекари от випуск 2018 г. на Медицинския университет в София тържествено положиха днес Хипократова клетва. Тази година има четирима пълни отличници, всички те са дами. Въпреки че тазгодишната анкета сред випуска показва, че 54% от младите лекари искат да напуснат България, по данни на Българския лекарски съюз издадените сертификати за работа в чужбина намаляват.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:34, 24.01.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Виктория Колева, Диана Праматарова, Невена Райкова и Еман Абделфатах са пълните отличнички на випуска тази година.

Диана Праматарова, лекар: БНТ Трудно ли беше? Трудно, но предизвикателно, така че мисля, че беше едно приключение за нас.
Невена Райкова, лекар: С правилно разпределение на времето нещата се получават по най- добрия начин.

Интересното е, че за първи път Медицинският университет има пълен отличник чуждестранен студент. Еман Абделфатах от Египет е учила медицина у нас на английски език. В началото й казали, че няма как чужденец да завърши с пълно шест, тя обаче го опровергала.

Еман Абделфатах, лекар : Беше много трудно, абсолютно много трудно. За мене лекаря навсякъде ще помага, ще бъде важно. Помощта за другите е най- важното.

Общо 243 български и 192 чужди студенти завършват тази година. Диана и Невена искат да станат кардиолози, Еман - също. Според анкетата сред випуска, това е втората най-предпочитана специалност след хирургията.

Допитването показва още, че 54 % от младите ни лекари искат да работят в чужбина.Това е с 6% повече от миналата година. Всички, които питаме обаче, казват обратното.

Диана Праматарова, лекар: Преди може би е било валидно, но сега условията в България все повече се подобряват и много млади хора предпочитат да останат тук.
Емилиян Гудев, лекар: Със сигурност тук в България, тука е мястото, където човек може да получи истински удовлетворение от това, което прави.
Елена Николова, лекар: Смятам, че имам определен дълг към държавата, която е инвестирала в мен.

Пак според анкетата, причините за работа в чужбина са по- доброто заплащане, по-добрата организация и по-модерното оборудване.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: За радост, през последните години намаляват издадените от Българския лекарски съюз сертификати за работа в чужбина, надявам се че мнозина от вас са осъзнали, че родината ви и здравната й система имат нужда от вас.

Преди да тръгнат по дългия си път на лекари, абсолвентите получиха дипломите си и произнесоха 24- вековната Хипократова клетва - да помагат, а не да вредят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световно известен майстор на карнавални кукли се готви за Айляк парад в Пловдив
Световно известен майстор на карнавални кукли се готви за Айляк парад в Пловдив
Сигнал за строеж на къмпинг Арапя
Сигнал за строеж на къмпинг "Арапя"