НОВИНИ

Подслушването и начините на употреба

Подслушването у нас и начините на неговата употреба коментираха в студиото на „Денят започва" Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, и членът на същата комисия и депутат от Коалиция за България Михаил Миков.  

подслушването начините употреба
bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 11.01.2011
Чете се за: 10:28 мин.
У нас

Подслушването у нас и начините на неговата употреба коментираха в студиото на „Денят започва" Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, и членът на същата комисия и депутат от Коалиция за България Михаил Миков.

До излизането на резултата от проверката на прокуратурата дали тези материали, които бяха публикувани, са законосъобразни, легални ние няма да коментираме, заяви Анастас Анастасов и поясни, че това е и позицията на политическа партия ГЕРБ и на парламентарната група. За мен по-голям проблем не е съдържанието на разговорите, а ако се окаже, че това всъщност са легални, официални специални разузнавателни средства, които са използвани и те са изтекли като информация от службите, поясни още председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Михаил Миков определи скандалите с подслушването от последните дни като политически трус от девета степен, резултат от прекомерната употреба на специални разузнавателни средства не в последните 20-ина дни, а през цялата изминала година. Като резултат се получи дискредитация на службите да работят с тези средства - един аспект, който никой не коментира. На първо място излиза един много тежък проблем - управление чрез методи на службите на държавата, защото излизането на тези материали, на тези записи говори за още нещо - за зависимостите в политиката. Зависимости, които се установяват благодарение на тези специфични средства за разследване на престъпления между тези, които знаят информацията от тях и тези, които са били предмет на записване на техните разговори - депутати, министри, заяви Михаил Миков, бивш министър на вътрешните работи.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
За подслушването у нас и начините на неговата употреба ще говорим в следващите минути от "Денят започва". Гости са ни председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ, и Михаил Миков, член на същата комисия, както и на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства, депутат от "Коалиция за България". Добро утро, господа.
Анастас Анастасов:
Добро утро.
Михаил Миков:
Добро утро.
Водеща:
Здравейте и на двама ви. Г-н Анастасов, какво се случва в държавата, какво се случва с ГЕРБ? Защо на килограм излизат някакви разпечатки на стенограми, на тайни разговори на шефа на митниците Ваньо Танов първо с финансовия министър и неговия заместник Владислав Горанов, вчера с двама ключови, знакови депутати от ГЕРБ - Искра Фидосова и Менда Стоянова?
Ан. Анастасов:
Значи, миналата седмица в сряда беше публикацията във вестник "Галерия", ако не се лъжа. Приемете, ако искате, и това, което ще кажа, че е позиция на политическа партия ГЕРБ и на парламентарната ни група, че до излизането на резултата на проверката на прокуратурата дали тези материали, които бяха публикувани, тези телефонни разговори са законосъобразни, легални или паралегални, ние няма да коментираме в частност самите разговори. Пред ваши колеги в петък, ако не се лъжа, дадох и още едно изказване. За мен по-голям проблем не е съдържанието на разговорите, а ако се окаже, че всъщност това са легални специални разузнавателни средства, които са използвани, и те са изтекли като информация от службите. Това е по-важният проблем според мен. А какво се случва. . . В края на краищата вчера г-н Танов и г-жа Стоянова, ако не се лъжа, снощи коментираха всъщност, че такива разговори не са провеждали помежду си. Така че вече наистина се въпросът дали тези телефонни разговори не са и манипулирани като съдържание. Така че има кой да каже дали това е истински запис или не.
Водеща:
Все пак всичко случващо се не ви ли притеснява, поне малко?
Ан. Анастасов:
Естествено, че ме притеснява, но аз ви казах, мен по-скоро ме притеснява това, че ако има изтичане на информация, това е много сериозен проблем за службите.
Водеща:
А не е ли още по-голям проблем, ако тези записи са манипулирани?
Ан. Анастасов:
Естествено. Даже, така, онзи ден си мислих, миналата година имах необходимостта и се запознах с материалите по една друга, по работата на една друга парламентарна подкомисия по случая "Галерия", мисля, че в предходното Народно събрание. Много ми напомня начина, по който са получени материалите, предходните, там - в пощенската кутия на един народен представител бяха пуснати стенограми от записи и материали по едно оперативно дело. А тук, как беше, човек с каскет донесъл една флашка. Просто като че ли схемата наподобява нещо, което се е случило преди година и повече.
Водеща:
Смятате ли, че някой се опитва да си разчисти сметките с ГЕРБ в година, в която предстоят сериозни избори - и местни, и президентски?
Ан. Анастасов:
Ами, лично моето мнение е, че точно това се цели. И опитът е да се създаде в обществото една психоза за едва ли не някакво масово подслушване на гражданите в България, но. . . Както виждате, от миналата сряда насам уважавани от мен и политици, и ваши колеги журналисти, и общественици, така, упорито се пробват на тази тема и какви ли не становища, мнения, какво ли не излезе като коментари в публичното пространство.
Водеща:
А изчислявате ли какви ще са вредите върху публичния образ на ГЕРБ от всичко това, което се случи?
Ан. Анастасов:
Разбира се, но все пак, ако това е едно. . . ами, приемете го, ако искате, активно мероприятие на определени хора, които искат да създадат такава обстановка в страната, те гонят някаква цел, но ми се струва, че няма да я постигнат така, както те си мислят.
Водеща:
Добре, дано да сте прав. Г-н Миков, здравейте.
М. Миков:
Здравейте.
Водеща:
Вашата интерпретация на. . .
М. Миков:
Политически трус девета степен, резултат от прекалената, прекомерна употреба на специални разузнавателни средства не в последните двайсетина дни, а през цялата изминала година. Нещо, за което се предупреждаваше, нещо, което се правеше, включително с промените в законите, и като че липса на капацитет на ГЕРБ да озапти тези, така, послания на вътрешния министър, на министър-председателя за използването на тези твърде специфични техники. В резултат на това дискредитация на възможността на службите да работят със специалниразузнавателни средства, един аспект, който никой не коментира.
Може би на първо място обаче е един много тежък проблем - управление чрез методи на службите на държавата, защото излизането на тези материали, на тези записи говори за още нещо, за зависимостите в политиката. Зависимости, които се установяват благодарение на тези специфични средства за разследване на престъпления между тези, които знаят информацията от тях, и тези, които са били предмет на записване на техните разговори - депутати, министри. Интересен е въпросът дали г-н Танов е предупреждавал всички, че се подслушва, откога е знаел той, че по отношение на него има оперативно дело или досъдебно производство, не знам. Дали г-н Танов самият не се е включил и не е играч в една оперативна комбинация за създаване на тези зависимости, защото той е човек с агентурно минало, знае ги тези техники, когато един агент умишлено е подслушван, за да може хората, които кореспондират с него, да бъдат създадени по отношение на тях някакви. . .
Водеща:
Зависимости.
М. Миков:
. . . зависимости. Това са големи въпроси, които парламентът трябва да изясни, и те са отвъд въпросите. . . те ще се изясняват, вярно, невярно. И още един въпрос, който се поставя от изтеклата информация - темата контрабанда. Като че ли това е част от пъзела, за който ние от опозицията предупреждавахме. Не може за миналата година. . . имаш 300 милиона по-малко при увеличени цени, или калкулирано на печалбата на контрабандите около 400-500 милиона. Да бяха направени всичките тези промени в митниците, спомняте си, преди година и половина, за които се вдигаше шум, специално за Пловдивската митница, ами, там първо беше Милионера, сега е Литератора, заради когото се подмени конкурсът. Извади се изискването да има шефът на митническото управление юридическо или икономическо образование, както е в другите места, и затова сега хората го наричат Литератора, защото човекът е завършил българска филология.
Водещ:
И веднага Литератора. . .
М. Миков:
Така че попитайте г-н Танов по тези въпроси.
Ан. Анастасов:
Ако разрешите, само кратък коментар, но ето, че и г-н Миков стъпва на тезата, че това са легални средства, които са използвани, и чрез тях са получени тези разговори. Но и другото, което аз пък бих си задал като въпрос: ако именно хора, които са притеснени от използването на такива легални средства по оперативни дела и по досъдебни производства, сега чрез предоставянето на тази информация на медиите именно да създадат едно брожение, едно недоверие в работата на органите на МВР, дали и това не може да бъде една цел на това мероприятие.
Водещ:
Е, това е възможна хипотеза, да.
М. Миков:
Може, може, възможно е абсолютно.
Водеща:
Знаете ли, на мен ми е любопитно вие как приемате думите на премиера Бойко Борисов, че ако всичко е законно, той лично не вижда абсолютно нищо лошо министри, вицепремиери и шефове на агенции да бъдат подслушвани.
Ан. Анастасов:
Вижте, в Закона за специалните разузнавателни средства и в НПК изрично е посочено кога и как се използват, по какъв начин, специалните разузнавателни средства и поводите, които налагат използването им. Така че, ако има основание те да бъдат използвани против дадено лице, това дали е министър, дали е заместник-министър, дали е народен представител, няма никакво значение.
М. Миков:
Всъщност, ако позволите, вземам повод от казаното от г-н Анастасов, стои големият въпрос какво тежко умишлено престъпление е извършил или е разследвано от г-н Танов, това е също един голям въпрос, шефа на митниците.
Ан. Анастасов:
Трябва да има разработка. . .
М. Миков:
Ами, за да има или досъдебно производство, или разработка, по конституция, по конституция. . .
Водеща:
Само казвам, че той ще е тук само след минути, така че тези въпроси ще му бъдат зададени.
М. Миков:
Ами, питайте го, той е знаел, че. . .
Ан. Анастасов:
Значи, има и една точка втора в закона, в която е казано, че такива средства могат да бъдат използвани и по отношение на лица, чиито действия могат да се използват от лица, които извършват престъпления, но първите лица, самите те не знаят, че това става, разбирате ли.
Водеща:
Не, аз не ви разбрах.
Ан. Анастасов:
Тоест аз съм отговорен фактор, примерно г-н Танов, казваме така. Някой използва неговото положение и неговите действия, за да извърши престъпления, друго лице, но г-н Танов не съзнава това и не знае това. Говоря съвсем условно.
Водеща:
И така той попада в обхвата на подслушването.
Ан. Анастасов:
Именно, той също става. . .
М. Миков:
По отношение на него, вижте. . .
Ан. Анастасов:
. . . и на него могат да се използват такива, говоря напълно условно.
М. Миков:
Вижте, ако е имало оперативна комбинация, в която г-н Танов играе, за да се запишат максимален кръг, защото за мен е още по-странно неговото изявление, възможно е там да са записани и хора, които не са от управляващата партия. Такова изявление вчера се появи от него. Тогава възниква въпросът кой е чел техните разговори и тези разговори използвани ли са за нещо друго освен разкриване на престъпление. Има много гласувания, в които странно членове на опозицията подкрепят, въпреки изявления и прочие. Това трябва да се изчисти докрай, защото петното на зависимостите. . . Лъчезар Иванов изгоря преди известно време, пак кореспондентно на тази тема, и нещата някак си се затвориха дотам. Сега възникват другите въпроси - възлови комисии, членове на възлови комисии. Ако това е вярно, трябва да се стигне докрай. Трябва да се видят тези разговори.
Ан. Анастасов:
Все пак, ако погледнем. . .
Водеща:
Г-н Анастасов, ако се докаже, че наистина записите са автентични, тогава ще има ли анализ, бърз, на ситуацията в редиците на ГЕРБ и отстраняване на лицата, които са замесени в скандала?
Ан. Анастасов:
За мен това е категорично, така или иначе в Закона за специалните разузнавателни средства е предвидена някаква санкция, но тя е административна, там става въпрос за глоби, парични, но също така може да се търси наказателна отговорност на лицата по веригата, които отговарят за съхранението и сигурността на тази информация. Това е недопустимо в една държава да се случва, просто няма средно положение.
Водеща:
Не, по-скоро въпросът ми беше, тъй като г-н Миков даде пример с Лъчезар. . .
М. Миков:
Възлови членове на парламента.
Водеща:
Да, със заместник-председателя, бившия, на Народното събрание, дали неговата съдба могат. . .
Ан. Анастасов:
. . . по отношение на колегите. . .
Водеща:
. . . да последва Менда Стоянова и Искра Фидосова? Тук става въпрос за морала в редиците на ГЕРБ.
Ан. Анастасов:
Ами, предполагам, че нашата реакция ще е бърза и адекватна към това, което се случва, ако е наистина така.
Водеща:
Не ви разбрах, какво?
На. Анастасов:
Ще бъде адекватна и навременна реакцията, ако наистина това се докаже, че е така.
М. Миков:
Следващ въпрос - използвани ли са, ако е имало такава разработка, специални разузнавателни средства в кабинета на г-н Танов? Вчера гледах по телевизията. . . Ама, не, това са все въпроси, кои са. . .
Ан. Анастасов:
Г-н Миков, просто влизате в някаква конкретика, която едва ли може да бъде коментирана от мен и от вас.
М. Миков:
Ама, това всичко трябва да се изясни, и то трябва да се изясни на парламентарно равнище, защото очевидно капацитетът на вътрешното министерство в тази ситуация го поставя в достатъчно неловка и деликатна позиция, самия министър включително. Ако някой мисли, че ще се затвори това дотук, няма да може да се затвори. То трябва да се изчисти и тогава да се правят и общите изводи за използването на специалните разузнавателни средства като метод за управление. Има ясен конституционен текст, който казва - само при тежки престъпления се прилага това и в защита на националната сигурност. Първо трябва да се види кога, в кой период. . . Очевидно става, аз така, като четох тези неща и като си правя някакви изводи, става въпрос за март - май миналата година, когато са извършвани конкурсите в митниците. Очевидно става въпрос за поредица от такъв опит за въздействие, верен или неверен, и, разбира се, съответно поведение на шефа на митниците. Очевидно тази информация е стояла някъде досега, сега тя излиза. Дали излиза всичката, или ще излезе след един-два
месеца още нещо, господ знае. Това вкарва властта в абсолютни зависимости.
Ан. Анастасов:
Вижте, едва ли този парламент и тези политици, които, говорим пак условно, защото все пак казвам, че това не съм сигурен дали са легални мероприятия, са първите, които лобират за някакво назначение в някаква служби. Това едва ли не се е случвало при вас, мога ли да го кажем. . .
М. Миков:
Да, де, ама говорим. . .
Ан. Анастасов:
Но вижте как се развива ситуацията: вестник публикува материали. След това г-н Румен Петков също коментира, на него му са предлагани, той не ги е получил, отказал е всъщност да ги получи. Онзи ден в едно телевизионно предаване тези, които публикуваха материалите, като че ли дадоха назад, защото започнаха да говорят за съвсем други начини на получаване или пък на фиксиране на тази информация. Вчера г-н Янев вади своите материали. Имам чувството, че наистина някой е обикалял България и ги е разнасял тези неща от Нова година и ги е предлагал едва ли не на кого ли не.
Водещ:
А те, дори и да са били легални, не е ли трябвало да бъдат унищожени междувременно.
М. Миков:
Трябвало е да бъдат унищожени.
Ан. Анастасов:
Разбира се, че е трябвало. Аз затова ви казвам, че по-страшното е, ако това, което коментирахме преди малко - че тези материали по някакъв начин, ако са легални, са излезли от системата на сигурността и. . .
М. Миков:
Но забележете, този казус още веднъж поставя големия въпрос, който възникна и по случая "Горна Оряховица" - за какво се използва събраната информация, как се използва. Тя се използва или за доказване и разкриване на престъпления, или се унищожава.
Защото другото влиза в така наречената тайна на кореспонденцията. Ето в случая за това става въпрос. Само че тук вече има един политически прочит, защото лицата, които кореспондират, чиято тайна на кореспонденция се нарушава по този начин, те са политически лица и това ги поставя в съвсем друга светлина, включително и управляващите.
Водеща:
И тъй като въпросите в това студио са доста повече от отговорите, които прозвучаха през последните минути, склонни ли сте, трябва ли да бъде създадена анкетна парламентарна комисия,
временна комисия, която да разследва тези случаи, за които говорим, или това не е необходимо да се случи.
Ан. Анастасов:
Ами, той г-н Миков е член на тази комисия. . .
Водеща:
Или тази комисия, подкомисията, която. . .
Ан. Анастасов:
. . . там заяви. . .
М. Миков:
Подкомисията по контрола върху специалните разузнавателни средства няма да може да се справи.
Водеща:
Защо?
М. Миков:
Ами, защото тя контролира законността. Формалната законност.
. . аз предполагам, предполагам, че всичко е минало, има подписи, съответните подписи, ако така разбираме нещата. Мисля си, че вътрешната комисия или нарочна парламентарна комисия, доколкото са замесени такива лица. . . и, пак казвам, голямата опасност е от техните зависимости. Кои още народни представители. . . трябва да зададем просто въпроса. Кои още народни представители не от ГЕРБ - извън ГЕРБ, са ходатайствали на Танов, кой е прочел разговорите на тези народни представители извън ГЕРБ, кой е имал достъп до тях. Те в зависимост някаква ли са в момента, защото едни такива зависимости са твърде опасни за спазването на клетвата, че работиш само конституцията и законите. Идва някой утре при теб, който е извадил информация оттам, и казва - абе, ти сега или ще гласуваш този закон, или ще го отнесеш, или нещо ще направиш, защото там има на едно място си се обаждал и едни лоши нещица има за теб. Трябва да се стигне докрай.
Водещ:
Изнудване. . .
Водеща:
Г-н Анастасов, вие сте председател на въпросната ключова комисия. Готов ли сте да поставите това в дневния ред?
Ан. Анастасов:
Значи, категорично при излизането на информацията, т.е. на заключението на прокуратурата, както вчера беше казано, че може би до около 15-ина дена ще има резултат от експертизата, ние имаме готовност и, ако трябва, да ще направим, той г-н Миков също е член на нашата комисия, евентуално ще направим такава подкомисия.
М. Миков:
Но основният въпрос, който трябва - разчистване докрай и да е ясно, че не бива специалните разузнавателни средства да се използват за друго освен за разкриване и доказване на престъпления. Когато се използват за друго, освен че се губи ефектът на тези средства. . . В момента престъпният свят потрива ръце. Методите, начините, средствата на работа на специалните служби са тотално дискредитирани. Вземат се защитни тактики в истинските престъпници. В същото време широкото изваждане на тайни на кореспонденцията. . . пак се връщам към случая "Горна Оряховица", този случай не бива да бъде забравян и той трябва да се чете в контекста на манталитета, който се развива и който трябва да бъде изкоренен.
Водеща:
Добре, секунда за г-н Анастасов, потрива ли ръце наистина престъпността сега, при тези скандали?
Ан. Анастасов:
Мисля, че наистина се получава това в някаква степен, което спомена г-н Миков. Аз пак казвам, много ми е трудно да коментирам нещо по същество, когато нямам увереността, че това са наистина законни използвани средства от държавата за борба срещу престъпността, но резултатът тепърва предстои според мен.
Водеща:
Добре, благодаря ви за този разговор. Анастас Анастасов и Михаил Миков гости на "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?
Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?
23:51, 25.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин
Сапьори и военни пристигнаха на мястото на пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин
23:35, 25.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Инспекцията по труда: Фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца
Инспекцията по труда: Фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца
23:25, 25.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Около 150 души са били евакуирани от село Гара Елин Пелин
Около 150 души са били евакуирани от село Гара Елин Пелин
23:21, 25.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Президентът участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие
Президентът участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие
23:13, 25.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Изключено е напрежението в контактната мрежа и е преустановено движението на влаковете в района на Елин Пелин
Изключено е напрежението в контактната мрежа и е преустановено движението на влаковете в района на Елин Пелин
23:09, 25.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Калин Стоянов: Част от складовете са били газифицирани, спрян е спешно притокът на газ
Калин Стоянов: Част от складовете са били газифицирани, спрян е спешно притокът на газ
22:35, 25.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Пет линейки са на терен край горящите складове
Пет линейки са на терен край горящите складове
22:08, 25.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Житието на Иван Рилски "оживява" в опера пред храма
Житието на Иван Рилски "оживява" в опера пред храма
21:46, 25.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа в Елин Пелин
Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа в Елин Пелин
21:40, 25.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Синът на собственика на складовете за фойерверки също е в неизвестност
Синът на собственика на складовете за фойерверки също е в неизвестност
21:40, 25.07.2024
Чете се за: 00:55 мин.
6 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)
6 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)
21:30, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Евакуация на Брисбейн заради наводненията
Евакуация на Брисбейн заради наводненията
Вредни ли са мобилните телефони?
Вредни ли са мобилните телефони?