НОВИНИ

Вотът на доверие - разговор с журналисти и депутати

Днес парламентът ще гласува вота на доверие към кабинета зацялостната му политика. Бойко Борисов поиска това в опит даспре, ще цитирам самия него, безобразията с подслушванията и изтичане на информация. Случайно или не, но днешният вот на доверие съвпада с няколко важни разкрития. Първо, че шефът на митниците Ваньо Танов е бил подслушван в рамките на досъдебно производство, което е било образувано във връзка със съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабандата. Второ, че процедурата, поискана за прилагане на подслушването, е в пълна хармония с буквата на закона. И трето, че записите на разговорите на шефа... на Ваньо Танов не са оригинални СРС-та, само тук да уточним, част от записите и разговорите на Ваньо Танов не са оригинални СРС-та, а са презаписани и върху тях е оказана допълнителна манипулация.

вотът доверие разговор журналисти депутати
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 20.01.2011
Чете се за: 08:22 мин.
У нас
Водеща Жени Марчева:
Днес парламентът ще гласува вота на доверие към кабинета за
цялостната му политика. Бойко Борисов поиска това в опит да
спре, ще цитирам самия него, безобразията с подслушванията и изтичане на информация. Случайно или не, но днешният вот на доверие съвпада с няколко важни разкрития. Първо, че шефът на митниците Ваньо Танов е бил подслушван в рамките на досъдебно производство, което е било образувано във връзка със съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабандата. Второ, че процедурата, поискана за прилагане на подслушването, е в пълна хармония с буквата на закона. И трето, че записите на разговорите на шефа... на Ваньо Танов не са оригинални СРС-та, само тук да уточним, част от записите и разговорите на Ваньо Танов не са оригинални СРС-та, а са презаписани и върху тях е оказана допълнителна манипулация.

Водеща:
На пряката ни линия от парламента е Вера Александрова с
Десислав Чуколов, заместник-председател на парламентарната група на "Атака". Добро утро и на двама ви, здравейте. Вера, ако искаш, направо на въпроса защо "Атака" ще гласува за. Кратко и ясно.
Десислав Чуколов:
"Атака" ще гласува за този кабинет, защото това е
единственият национално отговорен ход в този момент. Иначе, ако постъпим както биха постъпили и ще постъпят колегите ни от "Синята коалиция", това означава служебен кабинет, съставен от Георги Първанов и след това хаос в страната. Ние като отговорна партия няма да допуснем това нещо, гарантирам ви го.
Репортерка Вера Александрова:
Да ви попитам, за никого не беше... нямаше съмнение, че вие
ще гласувате за. Но дали е добре за партията, че сте толкова
предвидими, и с какво ГЕРБ са спечелили безрезервната ви
подкрепа?
Д. Чуколов:
Вижте, ние сме сериозна политическа сила и част от това е и
моментът на предвидимост, когато става въпрос за бъдещето на България. Ние в нашата подкрепа сме безкористни. Ние не искаме постове, не искаме някаква облага от изпълнителната власт, както това е случаят със "Синята коалиция". Просто искаме нещата да стъпят на ясна, здрава основа и да продължим да работим за благото на хората. Защото в момента в последните месеци ние се занимаваме със СРС-та, с измислени скандали, които нямат нищо общо към това как се чувства българският гражданин. И ние тук сме изпратени да работим за българските граждани, а не да раздухваме измислени скандали.
Репортерка:
А защо от ДПС казаха, че този вот ще вдигне цената ви? Какво
според вас имаха предвид?
Д. Чуколов:
Просто по тоя начин те се издават сами себе си как мислят.
Във всеки един... в една политическа ситуация какво да направят те, за да вдигнат цената си. Не е това водещото при нас - дали да вдигнем цената си, защото, пак ви казвам, ние не искаме министерски постове, не искаме никакви облаги от изпълнителната власт. Просто искаме по-добро бъдеще за България.
Репортерка:
А темата за СРС-тата ще намери ли най-накрая някакво
разрешение и ще се сложи ли точката с този дебат, или само
многоточие?
Д. Чуколов:
Вижте, стана ясно, снощи стана ясно, че тия записи са
манипулирани, това е пределно ясно. И тук да се обърна към г-жа Велева. Щом тия записи са манипулирани, това говори за някаква некоректност, за някаква нечестност в съставянето на тия записи. Те са били презаписвани. Защо са презаписвани? За да се скрият следи. Следи от какво, откъде са изнесени, едното. Второто е да се скрие, че са манипулирани. Така че нека да назоваваме нещата с истинските им имена. Тия записи са манипулирани, това трябва да стане ясно на българската общественост, това трябва да стане ясно и на българските политици и най-накрая да започнем да вършим това, за което хората са ни пратили.
Водеща:
Благодаря ви, г-н Чуколов, успешен работен ден.
Д. Чуколов:
Благодаря ви.

Водеща:
Отново се връщаме в Народното събрание. Следващият ни гост
оттам е Четин Казак, секретар на парламентарната група на ДПС. Добро утро отново. Г-н Казак, пак казвам, направо на въпроса - ДПС ще гласува против. Защо?
Четин Казак:
ДПС ще гласува против, първо, защото ДПС в рамките на 41-то
Народно събрание е опозиционна политическа сила, така решиха избирателите на последните парламентарни избори. ДПС ще гласува против и заради това, че ние през всичките тези месеци от началото на мандата до ден днешен не сме спирали да критикуваме, да разобличаваме недъзите и грешките на това управление, нарушенията, които то допуска в погазването на основни конституционни права, вихрещата се полицейщина, на която на която станахме свидетели, вихрещото се подслушване и използване, поголовно използване на СРС-та и банализирането на всички тези негативни явления, които според нас върнаха доста назад демократичния напредък, който България беше отбелязала през целия 20-годишен период на преход.
Репортерка Валя Александрова:
А защо искате гласуването да е тайно. Вчера гледах едни
записи от предишните два вота - 1992 г. и 1994 г., вот на
доверие. Тогава ДПС също е настоявало за тайно гласуване. Има ли нещо, което искате да се скрие при гласуването.
Ч. Казак:
Напротив, искаме точно чрез тайното гласуване да се разкрие
действителната подкрепа, действителната основа, на която се
базира управлението сред тези парламентарни групи и конкретни депутати, които по този начин биха изразили искрено и без да се страхуват за евентуални последици, своята действителна позиция и отношение към резултатите от това управление.
Репортерка:
Има ли такива според вас?
Ч. Казак:
Аз мисля, че все повече и повече народните представители и
от "Атака", и от ГЕРБ осъзнават, че това, което им е било
обещавано и заради което те са били привлечени в редиците на ГЕРБ, не се покрива с действителността и с това, което имаме като резултат. И осъзнават слабостите на това управление.
Водеща:
Благодаря ви, г-н Казак. Благодаря и на Валя Александрова,
която е нашият репортер в кулоарите на парламента, отново се връщаме в студиото. Интрига в гласуването на ДПС да търсим ли в днешния ден.

Водеща:
Отново се връщаме към парламента. Мая Манолова, знакова
фигура от "Коалиция за България", заедно... при нашия репортер Вера Александрова. Добро утро, отново, здравейте. Г-жо Манолова, категорично против на "Коалиция за България", защо?
Мая Манолова:
Естествено, ясна е позицията на "Коалиция за България", ще
гласуваме против на този вот на доверие, който ще иска
правителството, защото според нас правителството вече в рамките на една година и половина, се проваля с управлението на страната. Кажете къде има положителни резултати? Може би в пенсионната реформа, в социалната сфера, в образованието, в науката, в БАН? Ние твърдим, че това правителство е вредно, че то страда от пълна липса на идеи, и естествено няма как да подкрепим този вот на доверие.
Репортерка Вера Александрова:
Г-жо Манолова, не може да не признаете, че все пак Бойко
Борисов ви изпревари, взе инициативата. Вие тъкмо се канехте да организирате вот на недоверие. Той поиска вот на доверие и всичко се случи много бързо.
М. Манолова:
Това по никакъв начин не решава проблема на управляващите с предстоящия вот на недоверие, който ще поиска опозицията.
Всъщност според мен самият вот на доверие не е толкова добър или умен ход, това е една откровена проява на страх, на нежелание да се отговори на неудобните въпроси. Но ще се наложи да отговорят, тъй като гражданите продължават да питат, тъй като ние като опозиция ще продължаваме да питаме. И тъй като естествено ще инициираме вот на недоверие. Управляващите разчитат на един текст в правилника, който според тях прегражда възможностите ни да искаме вот на недоверие. Но този текст е противоконституционен, така че няма как да се спасят от дебат по наистина важните въпроси, по тези въпроси, на които хората чакат отговор.
Водеща:
Последен въпрос от студиото, Вера, извинявай. Вашият лидер
заговори за използването и прибягването дори до
извънпарламентарни средства за оказване на натиск върху
правителството, каквито са демонстрациите, митигните, въобще уличният натиск. Г-жо Манолова, не отмина ли времето на този натиск върху властта?
М. Манолова:
Нека не звучи като клише на г-н Блъсков, но наистина хората
имат изключително сериозни проблеми. Ръстът на цените,
обедняването, инфлацията... тогава, когато нямаш пари да си
осигуриш прехраната на семейството или да си платиш сметката за парното, наистина имаш сериозен проблем, който може да те изкара на улицата. Но въпреки това от последните изследвания става ясно, че 75 процента от хората се интересуват от горещия скандал за СРС-тата и това, което започна да се чува, е само началото на отговорите. А именно, стана ясно, че наистина има досъдебно производство, че наистина на законово основание слушам шефа на митниците, че наистина това са записи от истински, това са презаписи от истински СРС-та. Даже институтът на МВР не каза, че това са фалшиви записи. Така че управляващите ще трябва да отговорят на въпроса за същността на разговорите, които са водени в тези записи.
Водеща:
Добре.
М. Манолова:
Няма как да избягат от тези въпроси, трябва да отговорят.
Водеща:
Благодаря ви за този коментар. Мая Манолова заедно с нашият
репортер Вера

Водеща:
Добре, да се върнем отново в Народното събрание, където
заедно с Вера Александрова ни чака Михаил Миков, депутат от
"Синята коалиция".
Репортерка Вера Александрова:
Михайлов.
Михаил Михайлов:
Михайлов.
Водеща:
Ако има някаква... Извинявайте. Съжалявам, това е от ранното
ставане. Да.
Водещ:
Добро утро.
Водеща:
Чудесно ви виждам и ви познавам. А ако има някаква интрига,
то е при вас, г-н Михайлов. Последно, как ще гласува "Синята
коалиция" след няколко часа?
Репортерка:
А, и да ви попитам също получихте ли отговор на условията,
които поставихте, за да разберем и съответно...
М. Михайлов:
Не.
...гласуването.
М. Михайлов:
Не, няма интрига в начина, по който ще гласува "Синята
коалиция". "Синята коалиция" ще гласува "въздържали се", няма да подкрепи вота на доверие, искан от г-н Борисов. Ние гласувахме "въздържали се" по време на приемането на държавния бюджет, също така гласувахме "въздържали се" и при най-важния закон за 2010 г., а именно за изборния кодекс, начина, по който ще се правят изборите в следващите години, така че предсказуема е нашата позиция. Няма да подкрепим правителството по няколко причини. Първата причина - че СРС-то не е проблемът на гражданите на България. СРС-тата и подслушването това е сценариите на ченгетата, а ние сме единствената политическа сила, в която се оказа, че няма нито един член на... депутат, който да е бил агент и т.н., и ние стоим далеч от тези неща. За нас... лично за мен много по-важно е днес какво ще се случи с въпроса с мобилните оператори, защото това са... интересува ги 2 млн. човека, които... дали ще има по-евтин роуминг, дали ще има по-евтини договори. Интересува ги хората в земеделието дали ще си получат субсидиите. Това са важните... това са гражданските въпроси на България, а не кой кого подслушвал, кой какво казал, коя групировка ченгета готви капан на другата. Гражданите не ги интересуват тези неща.
Репортерка:
Но една позиция "въздържал се" не е ли вид измъкване?
М. Михайлов:
Защо да е?
Репортерка:
Защото...
М. Михайлов:
Защо да е измъкване?
Репортерка:
Ами, добре е да кажете ние сме за, ние сме против...
М. Михайлов:
Ние... Естествено веднага ви казвам, веднага ви казвам.
Репортерка:
...това управление.
М. Михайлов:
Това е хроника на един предизвестен вот. Ще има 140, 141,
142 гласа, това ще се движи, така че тук е прекалено
драматургия. Ясен е... (не се разбира - бел. ред.) този вот.
Повече от ясен е. По-скоро дори той ми прилича, както това
правителство обича да реже ленти, нали, по магистрали, горе-долу така ми прилича, има прекалено много драматургия. Важно е обаче след това да не стане като с дъгата, с южната дъга на Околовръстния - да дойде един голям, силен дъжд и дъгата да се наводни и големият шум, който беше вдиган какво нещо сме направили, всъщност да стане едно огромно блато, езеро. Да не стане същото и с...
Водеща:
Добре, благодаря ви.
М. Михайлов:
...политиката на това правителство.
Водеща:
Благодаря ви на... Благодаря и на Михаил Михайлов, и на Вера
Александрова за това включване от "Синята коалиция".

Водеща:
На пряката ни линия от парламента е Румен Иванов, депутат от Парламентарната група на ГЕРБ. Дайте, да го попитаме.
Здравейте, г-н Иванов. Петьо Блъсков ни хвърли в смут. Случайно решението да поискате вот на доверие да е инспирирано от кръга "Монтерей", както твърди Петьо Блъсков?
П. Блъсков:
Не, не твърдя, само казвам, че...
Румен Иванов:
Не, в никакъв случай не мога да се съглася с това твърдение.
Нека не влизаме в световни заговори и конспирации. Това си е
решение на изпълнителната комисия на Политическа партия ГЕРБ и лично на нейния председател и премиер на България г-н Борисов.
Репортерка:
А защо толкова бързо се разви идеята за вот на недоверие?
Във вторник вечер премиерът поиска от парламентарната група и вече е в парламента за дебат, два дни по-късно.
Р. Иванов:
Аз лично не мисля, че е бързо. Всъщност такава е и
процедурата в Правилника за работа на Народното събрание. След внасяне на вота на следващия ден искането се гледа в пленарно заседание на Народното събрание. Но, ако щете, има и технологични проблеми. Премиерът утре пътува за Япония, така че с този въпрос трябва да се приключи и да се прекъсне това говорене.
Репортерка:
Очаквате ли в следващите 6 месеца спокойствие, на
спокойствие да работи кабинетът и съответно парламентарната група?
Р. Иванов:
Не, с тези действия, които са предприети от опозицията, в
никакъв случай не можем да мислим, че кабинетът ще бъде оставен да работи на спокойствие. Това е и причината да се поиска този вот на доверие. В крайна сметка политиците се избират от хората, от народа и те се отчитат своеобразно пред тези хора. Това е едно послание към хората дали те дават подкрепата си за този кабинет или не. Колкото до останалите политически сили, които ще подкрепят или не, това също е тяхно лично решение и те също ще изпратят такива послания към хората, които са ги избрали, дали са имали основание или евентуално не са се подлъгали или сгрешили.
Репортерка:
А вие нямате ли забележки към работата на някои от министрите? Може ли този вот да е една равносметка?
Р. Иванов:
Вотът се иска за цялостната дейност на правителството, така
че той определено ще бъде една равносметка за работата,
досегашната работа на правителството. А колкото до забележки към министрите, ние в парламентарната група на ГЕРБ сме в постоянна комуникация с министрите. Ако имаме такива, ние своевременно ги отправяме към тях. Няма да тръгнем да си ги казваме тези забележки в публичното пространство. Мисля, че това е нормалният диалог и нормалният начин за работа.
Водеща:
Г-н Иванов, последен въпрос от студиото. Не ви ли тежи
фактът, че разчитате единствено и само на парламентарната
подкрепа на "Атака"? Защо не успяхте да разширите тази подкрепа, да хвърлите мост към останалите парламентарни партии, ето например "Синята коалиция"?
Р. Иванов:
Дори не сме правили опит да търсим консултации с другите
политически партии. Мисля, че бяхме достатъчно ясни и
категорични с обявяване искането за вот на доверие на кабинета. И всяка политическа партия, която претендира, че е отговорна в позициите си, би могла да си направи сама равносметката и да прецени за кого трябва да гласува, дали за това правителство, което предприе реформите и трябва да ги довърши, дали за борбата с престъпността, борбата с корупцията или за връщане на власт на "Синята коалиция", на, прощавайте, на тройната коалиция и новосформирани политически проекти, като "АБВ" например.
Водеща:
Добре.
Р. Иванов:
Така че нека всяка политическа сила, представена в парламента, си вземе сама решението.
Водеща:
Благодаря ви за този коментар. Това беше Румен Иванов,
депутат от парламентарната група на ГЕРБ, с помощта, разбира се, на нашия репортер в кулоарите Вера Александрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

ЕК е доволна от конституционните промени у нас, иска резултати от делата за корупция
ЕК е доволна от конституционните промени у нас, иска резултати от делата за корупция
15:36, 24.07.2024
Чете се за: 07:45 мин.
Отборът ни по математика спечели 5 медала на Международната олимпиада във Великобритания
Отборът ни по математика спечели 5 медала на Международната олимпиада във Великобритания
15:03, 24.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Откриха саркофаг от римската епоха на плажа във Варна
Откриха саркофаг от римската епоха на плажа във Варна
14:33, 24.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Тракторист предизвика пожар край Стрелча
Тракторист предизвика пожар край Стрелча
14:24, 24.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Дават 1 млн. лева на Военното министерство за оборудване на Кугърите с "водни джобове"
Дават 1 млн. лева на Военното министерство за оборудване на Кугърите с "водни джобове"
13:45, 24.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Сливенският митрополит Арсений посети Воден и направи дарение
Сливенският митрополит Арсений посети Воден и направи дарение
13:19, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Гръмотевични бури и опасност от градушки и днес, и утре
Гръмотевични бури и опасност от градушки и днес, и утре
13:05, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Асен Василев се похвали с доклада на Евростат
Асен Василев се похвали с доклада на Евростат
12:52, 24.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кабинетът Денков - Габриел е предложил Петър Танев за посланик в Украйна
Кабинетът Денков - Габриел е предложил Петър Танев за посланик в Украйна
12:47, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
Искри в парламента около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев
Искри в парламента около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев
12:31, 24.07.2024
Чете се за: 06:12 мин.
Възстановено е движението след дерайлирането на влака София - Варна
Възстановено е движението след дерайлирането на влака София - Варна
12:21, 24.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Асен Василев вижда действията на Пеевски за доклада за митниците като "предизборни пушилки"
Асен Василев вижда действията на Пеевски за доклада за митниците като "предизборни пушилки"
11:51, 24.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Седмица на модата в Берлин
Седмица на модата в Берлин
„Ток в павето” с Галя Крайчовска
„Ток в павето” с Галя Крайчовска