НОВИНИ

Михаил Миков: Управляващите натовариха инициативните хора

Гост на "Денят започва" беше заместник-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" г-н Михаил Миков. В сутрешния блок на БНТ той говори за икономика и социална политика.

михаил миков управляващите натовариха инициативните хора
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 04.05.2011
Чете се за: 07:07 мин.
У нас

Гост на "Денят започва" беше заместник-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" г-н Михаил Миков. В сутрешния блок на БНТ той говори за икономика и социална политика.

Водеща Жени Марчева:
Г-н Миков, гневни ли са българите? Така каза вашият лидер Сергей Станишев на първомайския митинг.
Водещ:
Гневни ли са трудещите се на "Ден на труда, ден на гнева".
М. Миков:
Гневни са българите, в частност и тези, които работят, защото дясната политика, която се налага в последните две години, ги прави губещи в това управление и затова пълнят улиците на България независимо дали са на протестите на БСП, които видяхте за около месец два пъти организирахме, или пък са формирани от различни инициативни комитети, групи. Такъв протест в петък ще има и във Видин. Имаше преди месец в най-бедната
област от северозапада, най-бедната област на Европейския съюз. Ниски доходи, инфлация, безнадеждност, фалити, емиграция, въпреки, така, вчера чета някаква новина как щели да почнат да се връщат българите. Моето впечатление е точно обратното - че в момента дори и дребните предприемачи продават и заминават да работят в чужбина като гастарбайтери, а не да се занимават тука, в България, с някакво производство, с някаква търговия, която да храни тях и семействата им. Средният, малкият бизнес е големият губещ също.
Водеща:
Казвате протести, но аз не виждам нещо, сериозно казано, нещо сериозно, нещо внушително като протест. Ето, включително и този протеста на Гражданското движение "Сила", последния, за горивата не се получи по някакви причини. Като са гневни българите, защо не могат да си спретнат един свестен протест?
М. Миков:
Вие виждате, че двата протеста, този първомайския и предишния, които организирахме, са достатъчно внушителни. Аз не смятам, че. . . Можехме още повече хора, много желаещи искат да дойдат в София да заявят своята позиция, но мисля, че това е достатъчно. Това, което се случва по места, също показва висока степен на напрежение, социална чувствителност, обострена от тежкия живот. А иначе това за горивата. . . Може би трябва да
зададете въпроса към организаторите. Там мисля, че има друг проблем. Проблемът е, че там няма отговора какво следва после, няма трансформация на негативните нагласи в позитивни политически послания, респективно стъпките за налагане на друга политика. Това мисля, че е основният проблем и те да си го решават, това е техен проблем.

Водеща:
Сега, последното твърдение обаче на социалния министър Тотю Младенов е, че все пак от 1 юли е реално, възможно е да има увеличение на минималната работна заплата от 240 лева на 270 лева. Ако това все пак се случи, ще го приемете ли като успех след дълги месеци на колебания, на преговори в тристранката?
Водещ:
А също и компенсация на пенсиите, казва министърът, е много възможно да...
М. Миков:
Ще кажа: ха дано. Твърде е закъсняло, защото имайте предвид, че инфлацията отдавна изяде тази компенсация. Това можеше да стане в края на миналата година, за да компенсира малко това, което губят българите и от инфлацията, и от ниските доходи, ако щете, да спомогне на икономиката малко от малко да се разшири и вътрешното потребление, което е убито. Пак казвам, дясната политика доведе до резултати, които стопиха и фискалния резерв. Вие знаете, че той вече е на 4.7, съвсем малко над прага, който е одобрен за годината. Така че такова увеличение на доходите е много закъсняло, недостатъчно, но е добре, нека стане.
Водеща:
Все пак да припомним, че миналата година беше тежка, беше в разгара на кризата. Очевидно нямаше как това да се случи в края на миналата година.
М. Миков:
Ами, тя и 2009 беше тежка. Знаете, че по света имаше криза, но намерихме възможности. Друга е философията. Нашата философия беше различна - че това, освен че дава възможност на хората да оцелеят, това подпомага и вътрешното търсене, а оттам и икономиката. Тук имаш дясна политика, която каза - да видим колко могат да устискат, те ще издържат свиване. Само че това свиване не доведе до растеж. Не доведе до растеж, който да се
върне обратно в бюджета. Знаете, че производителността в края на
миналата година беше отчетено, че е увеличена, но не последва компенсация на доходите, работните заплати.

Водещ:
Знаете обаче, че го има и контрааргументът на икономисти с друго мислене, които казват: увеличаване сега евентуално на минималната работна заплата ще стимулира сивия сектор, ще доведе до ръст в безработицата, това не подпомага растежа на икономиката.
М. Миков:
Повече сив сектор сега, в последните десетина години... Трудно.
Водещ:
Няма накъде, така ли?
М. Миков:
Виждате какво става последните 3 месеца по официални данни с контрабандата на цигари. Тя се увеличава на база миналогодишните статистики. Колко повече сив сектор? Сега се въвеждат безумни рестрикции по отношение на малките магазинчета, и тях ще ги връзват с НАП, което са огромни разходи за тези малки магазинчета. Те иначе не са големи и много хора казват, поне в моя, Видински регион, ще ги затворим и ще отидем на
гурбет в чужбина. Тоест инициативните хора от малкия бизнес, пък дори и от средния, в такава степен са притиснати, че са принудени често да мигрират и към сивия сектор. Виждате, че такива са и официалните изследвания - че се увеличава сивият сектор. Тоест контролът, тормозът, натискането не води до изсветляването - нещо, което би трябвало да бъде някакъв логичен ефект. Очевидно икономическите закони са по-силни от
намеренията и т.нар. политическа воля на управляващите.
Водеща:
Г-н Миков, кажете, за да стане съвсем ясно, наистина какво предлагате. Ако БСП беше на власт сега, в тези години, в условията на криза, какво щяхте да направите, как щяхте да вдигате заплатите и пенсиите, как щяхте да компенсирате доходите на хората?
М. Миков:
Ами, първо, още 2009 година трябваше да се разплати на фирмите. Резервът и без това го няма вече, само че тези задължения смъкнаха цели сектори под границата на оцеляване, включително и социалния сектор, и вземете здравеопазването. И резерва пак го няма, пак е на 4.7 от 8.2, само че последиците са много тежки.
Второ, можеше да се помисли преди година, година и половина за външно кредитиране. Тогава България имаше изключително добри параметри и можеше да вземе кредит при добри условия. Оттук насетне трябва да се разхлаби примката върху инициативните хора. Те бяха натоварени с различни облагания, включително от инфлацията. Управляващите постоянно казват не се вдигат данъците, само че чрез инфлацията се изземват доходи. Пълни се бюджетът чрез иззети доходи от гражданите. Или пък косвените
данъци в общините - данък сгради, такса смет. Натовариха точно предприемчивите хора. Това блокира икономиката. Това трябва да се разхлаби. Хаотичност в управлението и в решенията. Виждате, скача се от едно на друго решение, липса на възможност за прогноза. Ето сега дори за тези доходи, минималните. Нито човек, нито бизнес може да планира, защото когато казваш може би, все пак икономиката не е такава днес за утре, както се взимат решенията в Министерския съвет или в парламента. Там трябва да се планира, трябва да се планират цените. Ако се увеличат
доходите сега, трябва да е ясно казано. Март месец казваш: от юли ще увеличим с толкова, за да се планира, защото това означава увеличаване и на разходите за работни заплати, и на разходите за социални плащания. Не може управлението да е през телевизора ден за ден и гасене на някакви постоянни пожари. Всичко това са разликите, които би трябвало да се случат в България. В крайна сметка не може да се твърди, че икономиката от миналата година, знаете, излиза от кризата, в същото време работещият, обикновеният човек, дребният, средният бизнес не усещат това. И другото...

Водеща:
Икономиката не е излязла от кризата миналата година, напротив, по последно. . .
М. Миков:
Е, каза го министър Дянков на няколко пъти или е лъгал тогава.
Водещ:
Уж тръгва да излиза сега, така каза.
Водеща:
Последната прогноза е, че тази година, ей сега, след няколко месеца ще излезем.
М. Миков:
Ами, тя тая прогноза я чуваме през 2-3 месеца.
Водеща:
Всичко това е хубаво, но аз пак не разбрах, ако. . .
М. Миков:
Не, не е хубаво, много е лошо даже.
Водеща:
. . . властта беше във вашите ръце, как щяхте вие наистина да компенсирате доходите и да увеличавате пенсиите и заплатите.
м. Миков:
Чрез даване възможност на инициативните да си вършат работата. Чрез премахване на всички тия бюрократични идиотщини. Ето, вчера видяхте опашките в НАП. От какъв дявол се налага безработните да висят по цял ден, да натоварваш системата, която и без това не може да си върши работата, защото е силно редуцирана. . . от какъв дявол. Всякакви. . .
Водещ:
Те им казаха, че няма да ги държат отговорни за тези
данъчни. . .
М. Миков:
Ама, защо въобще създаваш такава ситуация? Или примерно вземете, ето, пак ви давам Видинския регион. С въвеждането уж на много контролни механизми избите във Видинско от четири са останали една, която има лиценз, заради едни измервателни уреди, които се оказва, че никакъв ефект няма от тях, защото пък, като почнеш да миеш тези цистерни, водата, дето ще преминава, какво ще я правиш? И въобще пълна тъпотия. Ти блокираш изкупуването есента на гроздето чрез затормозяването на тези структури и ги караш да дадат по 40 000 - 50 000 лв., при условие че износът и без това е достатъчно свит и те не могат да реализират
продукция, оттам да изкупят гроздето. Икономиката е убита. Трябва да се отпуши икономиката. Това трябва да прави политическата сила, който дойде след ГЕРБ, ще бъде тежко, трудно, мъчително, но трябва да се прави.

Водещ:
Квинтесенцията - отпадане на бюрократичните пречки, за да се стимулира малък и средния бизнес.
М. Миков:
И на глупостите в управлението. И на тези неща, които заради пиара създават огромни проблеми на хората. Защо трябваше т.нар. данък колиба да се въвежда, след като е ясно, че приходите оттам са по-малки, отколкото разходите на гражданите, разходите на администрацията по събирането. И така може да се проследи сектор по сектор. Увеличаване на минималните доходи, да, вижте какво става в здравеопазването. Закрива се здравеопазването в цели области. Сега проблемите във Видин тепърва предстоят, ще се случват. Е, добре, не може ли това да не се случва? Всичко това са мерки. . .
Водещ:
Ами, сега, след срещата в пещерата "Леденика" може би нещата ще се променят.
М. Миков:
Не, с един футбол във Враца и с едно посещение на пещерата "Леденика" никакви проблеми на Северозапада няма да се решат. Няма сериозен прочит на проблемите, камо ли пътища за излизането от тях. Иначе решенията са ясни - да оставим хората да си вършат работата. Има един постоянен тормоз на работещите, които стават все по-малко и по-малко. Става твърде непрестижно да се занимаваш. . . Ти си потенциален разбойник, ако се занимаваш с предприемачество в България. Виждате. . .
Да не говорим за общините. Кметовете ги разсипаха, ама
буквално ги разсипаха от безумни проверки. Ще дойде време, ще излязат тези проверки, в момента ги обобщаваме и събираме. И тези, които са паднали от съда, утре ще трябва да се постави въпросът пред администрацията - защо харчихте народните пари за тези глупости, за да тормозите политическите си опоненти?

Водеща:
Добре, да завършим с една друга тема. Питам ви като бивш вътрешен министър ще продължите ли да настоявате да бъде създадена анкетна комисия по случая с полицейското насилие при ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, при положение че и премиерът, и министърът на вътрешните работи обещаха строги санкции за тези, които са прегрешили там.
М. Миков:
Ами, това не е първото обещание на тия персони. Те често обещават и после работата се замазва. Ще искаме такава анкетна комисия за полицейското насилие. Знаете, че искахме и за Кърджали, знаете, че и тогава предупреждавахме, че големият проблем е манталитетът. Големият проблем е силоващината, която се внушава на полицаите.
Водеща:
Вие бяхте вътрешен министър. Такъв ли беше манталитетът тогава?
М. Миков:
Ами, има го този манталитет. . .
Водещ:
Мисля, че го има. . .
М. Миков:
. . . битува, ама трябва да се ограничава. Тогава, когато почина Куцаров, от 8.00 до 11.00 ч. на обяд шефът на БОП-а беше освободен, шефът на отдела беше пенсиониран, служителите бяха отстранени, проверка, прокуратура. Така. А сега тези послания, които идват от. . .
Водеща:
Само че това дело продължава и знаете, че. . .
М. Миков:
. . . вътрешния министър. . .
Водеща:
. . . доста съдебни перипетии имаше с. . .
М. Миков:
Ама, да си се съдят. Това никой не оспорва вината. Въпросът за вината на Тенчо. . .
Водеща:
Те се съдят вече колко години?
М. Миков:
. . . Попов. А, вие говорите за това дело.
Водеща:
Да.
М. Миков:
Ами, сега, прокуратурата е на ход, съдът. Но вижте, трябва да се дава много ясен сигнал и премиерът го даде в този случай, само че не това е позицията на вътрешния министър. Мисля, че има едно много сериозно разминаване между позицията на министър-председателя и вътрешния министър по случая. Много сериозно разминаване.
Водеща:
Добре и с това да завършим. Благодаря ви за това интервю. Михаил Миков, заместник-председател на парламентарната група на "Коалиция за България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След 14 часа работа заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум
След 14 часа работа заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум
23:06, 26.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
София под риск да остане без автобуси заради запор на сметки? (ОБЗОР)
София под риск да остане без автобуси заради запор на сметки? (ОБЗОР)
22:45, 26.09.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Депутатите от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ блокираха трибуната на Народното събрание
Депутатите от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ блокираха трибуната на Народното събрание
22:19, 26.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Сериалът на БНТ "Тревожност" с отличие от фестивала "Златна роза"
Сериалът на БНТ "Тревожност" с отличие от фестивала "Златна роза"
21:36, 26.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Среща на президентите на България и Иран: Надежда за моряците от кораба "Галакси лийдър"
Среща на президентите на България и Иран: Надежда за моряците от кораба "Галакси лийдър"
21:26, 26.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спецакция на ГДБОП в Бургаско: Откриха близо 500 антични ценности в частен имот
Спецакция на ГДБОП в Бургаско: Откриха близо 500 антични ценности в частен имот
21:09, 26.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Автомобил се блъсна в стълб в Пловдив, шофьорът загина на място
Автомобил се блъсна в стълб в Пловдив, шофьорът загина на място
20:59, 26.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Европейският съюз за радио и телевизия даде висока оценка за работата на БНТ и БНР
Европейският съюз за радио и телевизия даде висока оценка за работата на БНТ и БНР
20:50, 26.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби
Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби
20:33, 26.09.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Защо БДЖ превози с кола пътничка от София до Струмяни?
Защо БДЖ превози с кола пътничка от София до Струмяни?
20:32, 26.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
600 000 българи са готови да продадат гласа си, а ефективните присъди за търговия с вот са малко
600 000 българи са готови да продадат гласа си, а ефективните присъди за търговия с вот са малко
20:26, 26.09.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Президентът Радев за разделянето на Тирана и Скопие: Това е логично следствие за политиката на кабинета на РСМ
Президентът Радев за разделянето на Тирана и Скопие: Това е логично следствие за политиката на кабинета на РСМ
20:07, 26.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Сега е моментът всички да бъдем инициативни
Менда Стоянова: Сега е моментът всички да бъдем инициативни
Калин Вельов на колело
Калин Вельов на колело