Научните сензации на 2015 година

Новината за течаща вода на Марс е научната сензация на тази година. Още за откритията , изобретенията и постиженията през 2015-та от Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:01, 27.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
Истории

Че на Марс има вода учените знаят от години. Но през 2015-та те доказаха неоспоримо, че освен в замръзнала и скрита под повърхността форма, водата на Червената планета съществува и в течно състояние. Поне за малко, докато не се изпари при резките температурни промени на Марс. Откритието разпали нови предположения за извънземен живот.

А животът на Земята преживя поредната рекордно топла година - 2015-та. Случайно или не, тя беше белязана и от друг рекорд - по замърсяване на атмосферата с парникови газове. Съдържанието им често оставаше невидимо. Но не и в Пекин. Там смогът се сгъсти рекордно и скри всички забележителности. Камерите на умните телефони запечатаха задухата в снимки.

Телефоните и компютрите през 2015-та станаха още по-умни. А дали хората поумняха? Надежда за здрав разум даде 21-вата климатична конференция в Париж. Държавите поеха задължения да намалят вредните си емисии. Възможно ли е? Напълно, отсякоха пилотите на самолета "Слънчев импулс". През 2015-та те постигнаха рекорд - полет в продължение на пет дни и пет нощи, захранван само от слънчева енергия.

Излиза, че Силата може да се пробуди, заключиха представителите на неправителствените организации. Важно е коя страна ще изберат лидерите - Добрата или Другата. Така или иначе сюжетите на 2015-та подготвиха публиката за рекордите, които тепърва ще поставя новият, седми епизод на "Междузвездни войни".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ограничения за движението на тежки камиони по магистралите и натоварените пътища
Ограничения за движението на тежки камиони по магистралите и натоварените пътища
2015 - годината на Промените в Куба
2015 - годината на Промените в Куба