НОВИНИ

Новата организация на движение в София заради строежа на метрото

В първия работен ден на седмицата движението по основни улици в центъра на София се оказа истинско изпитание. От рано сутринта в района на НДК и кръстовището на "Патриарх Евтимиий" и "Граф Игнатиев" се образуваха огромни задръствания.

Явор Симов
от Явор Симов Зоя Велинова
18:17, 28.03.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Въпреки указанията на Столична община за новите маршрути на градския транспорт, имаше много изнервени и объркани хора. Променено е движението по редица основни пътни артерии заради строежа на третия лъч на метрото.

Вижте прякото включване на Явор Симов!

;

От сутринта движението в София си беше истинско изпитание за шофьори и пешеходци. В 8 часа най-големите задръствания бяха около НДК. Шофьори ни сигнализираха, че за преминаване на кръстовището на бул. "България" и "Фритьоф Нансен" са им били нужни над 20 минути.

Пикът на опашките от автомобили беше към 9 часа сутринта. За да се премине през тунела на НДК - от Петте кюшета към Орлов мост бяха нужни 30 минути. Това изнерви много от шофьорите. Други пък проявяваха разбиране:

- Много е неприятно човек да кара в центъра. Досега чакам от 5 минути, а престои да чакам поне още 10-на и от само за тази отсечка.

- В тунела няма въздух, няма вентилация. Но в крайна сметка всичко това се прави за наше добро. Този ремонт ще облекчи после София като имаме метрото.

- Аз работя в метрото и предпочитам да е така, за да се направи метрото по-бързо.

Към 10 часа движението в затруднените участъци вече беше по-спокойно, но не и за пътуващите с градския транспорт. Много объркани хора се лутаха и питаха за спирките на трамваи и тролеи, които от днес са променени.

- Не знам как да стигна. Обърках се. Казаха, отидете в подлеза и хванете тролей 9 или 2.

- Ама тука няма ли спирка вече на тролея? Явно са я преместили. Аз се обърках. За трамвая знам, че въобще не минава през тунела.

Михаил Марков - Център за градска мобилност: Всички тролеи спираха тук, сега няма как да спрат тук, защото движението е двупосочно вече. И самата спирка се премести там, където трамвая спираше до момента.

От Столичната община напомнят, че всички промени в линиите на градския транспорт подробно са отразени в сайта на общината и в този на Центъра за градска мобилност: www.sofia.bg и www.sofiatraffic.bg

Това, което може да се направи в момента е по-добър синхрон между Столичната община и Пътна полиция. Да се знае в кой час къде са т. нар. тапи за да се действа бързо. Сутринта, при появата ни на кръстовището на Петте кюшета веднага се появи пътен полицай и с ръчно управление на движението само за минути, опашката от автомобили беше намалена.

Към 18 часа тази вечер движението беше спокойно. Може би шофьорите претърпели сутрешните задръствания бяха избрали алтернативен маршрут. Трябва да се има предвид, че организацията на паркирането в участъците със затруднено движение също е променена. Местата за паркиране са по-малко и затова от Центъра за градска мобилност съветват шофьорите да избягват тези райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 работни места ще бъдат разкрити в Благоевградско
Над 1000 работни места ще бъдат разкрити в Благоевградско
Фидел Кастро: Куба няма нужда от подарък от САЩ
Фидел Кастро: Куба няма нужда от подарък от САЩ