НОВИНИ

Скандал с клинични пътеки за онколечение

Националният рамков договор, подготвен от съсловните организации и администрацията на Здравната каса е предвиждал скандално намаляване на парите в онкологията, педиатрията и неонатологията. Според здравния министър става дума за лобизъм, който е бил прекратен. С помощта на финансовия министър Горанов е постигнато споразумение за увеличаване с 12 милиона лева на парите за лъчелечение. Повече средства ще има за неонатологията и диспансерно наблюдение на хипертонията.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:00, 28.03.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Представители на Касата и на Лекарския съюз без причина или логично обяснение са намалили с 60 процента клиничните пътеки в онкологията, орязани са парите в педиатрията и грижите за недоносените бебета. И нито надзорния съвет, нито ръководството на касата са били наясно защо.

д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Съжалявам, че държавата трябваше толкова късно да се намеси и да прекрати практиката си анонимни представители на лекарското съсловие да преговарят с анонимни служители на касата, вследствие на което хора като онколозите да питат защо техните клинични пътеки са намалени с 50%. Един по един всеки лобизъм и всяко едно необмислено предложение, което беше заложено като проект за рамков договор е изчистено. - А кой има интерес? - Има интерес този, който би искал да прехвърли това финансиране в други пера на бюджета на касата.

Необосновано са били увеличени парите за коремна хирургия - на херния и на далак. Всички тези недоразумения според здравния министър сега били изчистени. А от преизпълнение на здравните вноски, ще стане възможно да се подсигурят всички нужди за лъчетерапия и радиохирургия с новото оборудване оборудване на болниците. Заедно с онколозите е изчистен и механизма за комплексно лечение на онкоболните. А изчисленията до тук показвали поне 21 милиона повече в касата, заради новите изисквания към работодателите от първи април.

Владислав Горанов - министър на финансите: Новият подход ще бъде да преценяваме дали за тези здравноосигурени лица са постъпили здравноосигурителни вноски тъй като имаме много голямо разнообразие от примери при което работодателя уведомява НАП за приходите че сключва трудов договор с определено лице след което не уведомява за неговото прекратяване.
д-р Петър Москов: Параметрите, с които касата влиза в новия договорен период с всички изпълнители на лечебна дейност са много по-добри от параметрите за предишния договорен период. На тази база аз не виждам причини за напрежение.

Така здравния министър отговоря на протестите на общопрактикуващите лекари. И отново повтори за допълнителни 600 хиляди направления в доболничната помощ и 5 милиона повече за изследвания на за туморни маркери, диабет и хипертония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерес към редки породи животни в Пиринския край
Интерес към редки породи животни в Пиринския край
Поглед отвътре в Палмира
Поглед отвътре в Палмира