НОВИНИ

В прегръдките на Спорадите

(Пътепис)Когато започнахме това пътуване, знаех, че ще е по-различно.Пътуване по вода, с малка ветроходна яхта през най-красивите места в Егейско море.

Мариела Драголова
от Мариела Драголова
09:42, 06.05.2016
6804
Чете се за: 02:18 мин.
Истории
прегръдките спорадите

В Гърция усещаш, че си близо до боговете.

За да стигнем до Спорадите трябваше да минем покрай планината Олимп, полуостров Пелион, който е дом на кентавъра Хирон.Получовек, с тяло на кон – Хирон е учител на най-големите антични герои Ахил, Херкулес и Язон.

След още няколко десетки километра стигнахме и до града на аргонавтите – Волос, където са намира копие на кораба, с който е донесено „Златното руно“ .

По тесен и стръмен планински път се спускаме надолу и след час шофиране сме до Егейско море и до нашата яхта. Оттук започва морското ни приключение.

Посреща ни екипажът – капитан Кънчо Шипков и помощникът му Любена. Загорели от слънцето и вълните, те ще бъдат наши водачи през следващите дни в морето.

Яхтата тръгва към Скиатос, първият остров от пръсната група Споради.

Усещането за пътуване по вода е много различно. Синьото Егейско море е толкова чисто, че в него виждаме делфини и тюлен – монах.

И само след няколко часа във водата стигаме до първият остров по пътя ни – Скиатос.

„Зеленият остров“ е много малък и може да се обходи за ден, защото е само 50 кв.км.

Името му било дадено от траките.Сега на малкото парче земя живеят около 1000 души.Повечето са в основния град Скиатос.

Тръгваме покрай пристанището по главната, улицата е осеяна с кафенета и магазини - типично за всеки гръцки град.

Разглеждаме двете църкви на хълмовете около града и стара вятърна мелница, превърната в ресторант .

Туристите идват най-вече заради прекрасните малки плажове. Те са обградени от борови и маслинови гори, а водата е прозрачна.

Ние стигаме до един от тях с яхтата. Някои продължават до плажа с лодка, а други плуват до брега. Горещото слънце и топлата водата ни зареждат с още енергия.

След кратката почивка отново сме на борда и се насочваме към следващия остров – Скопелос и едноименното пристанище.Този остров е два пъти по-голям от Скиатос. Това което научаваме е, че на него има близо 360 църкви.

Островът е популярна дестинация, защото на него е сниман филмът „Мама Мия“ с Мерил Стрийп и Пиърс Броснан.

А главният глад ви пленява с красивите бели къщи, със сини врати и прозорци и каменни покриви. Цветове, които няма как да не докоснат сетивата.

Промушваме се по тесните улички за да се изкачим на върха и да видим красота, която ни заобикаля.

Легендите тук са навсякъде. Според тях остров Скопелос е основан от един от синовете на древногръцкия бог Дионисий – Стафил.Затова местните вина били прочути още от древността.

Кафенетата и ресторантите са едно до друго - по цялата главна улица. Рибарите предлагат току що наловена прясна риба и морски дарове. Глъчката и музика се преплитат в хармония, без да дразнят.

Но да не пропуснем най-голямата забележителност – това е най-старият манастир „Агиос Йоанис”, който е разположен на върха на скала, само на няколко километра от града.

За да стигнете до него трябва да изкачите и 110 каменни стъпала, а гледката от високо е възхитителна.

;

Обратно

Водата е тъмно синя, яхтата се люшка в ритъма на морето.Очакват се силни ветрове и бури.Затова капитанът решава, да се приближим до континета и да нощуваме близо до Пелион. Бурята е толкова голяма, че на фона на нощната тишина се открояват светкавиците някъде над Олимп.

Изведнъж морето се раздрижва и лодката се залюлява много силно.За нас това пристанище вече не е безопасно. Тръгваме под звездите на нощно пътуване. Луната ни показва пътя към Халкидики и след 5 часа стигаме до Порто Куфос – най-голмото естествено пристанище в Гърция.

Заливът е голям и закътан.И още в древността го кръстили “Глухото пристанище”, защото е толкова добре защитено, че не може да чуете шума на морето.

Заливът е бил скривалище на турски пиратски кораби, а през Втората световна война, германците са го използвали като база за свои подводници.

В едноименното селце има само един супермаркет, но таверните са много и почти във водата на залива. Храната е много вкусна, и ни кара бързо да забравим за морските ни неволи.

Пътуване и преживяване, които ни показват красотата на света около нас и ни помагат да се насладим на живота, така както гърците умеят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Румен Радев: Поддръжката на съвременен изтребител е сложно нещо
Ген. Румен Радев: Поддръжката на съвременен изтребител е сложно нещо
Две метростанции във Вашингтон затворени заради пожар
Две метростанции във Вашингтон затворени заради пожар