НОВИНИ

Левицата с обща кандидатура на президентските избори

БСП ще участва в коалиция за президентските избори,показва вътрешнопартийно допитване.Идеята за обща кандидатура са подкрепили 72% от участвалите във вота, а за самостоятелно явяване са гласували 23%. Според Корнелия Нинова Георги Първанов и Ивайло Калфин не могат да са общите кандидати на левицата.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 05.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

84% от социалистите, участвали във вота, искат БСП да се яви на президентските избори заедно с партиите от коалиция "БСП лява България", 52% са гласували за общ кандидат с АБВ, 49 на сто с "Движение 21" на Татяна Дончева.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Допитването показва, че партията е за обединение на Левицата. 72% спрямо 23 - не е 100% обединение зад една единствена позиция, но както във всички демократични общества и структури, мнозинството е това, което решава.

Кандидатът-президентът на левицата трябва да защитава националния интерес, еднакво категорично и на Изток, и на Запад, да е патриот. Също така да проявява чувствителност към социалните проблеми на българите - така Корнелия Нинова очерта профила на бъдещия кандидат.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата.

От БСП започват серия от срещи с партиите вляво, на които да бъдат съгласувани платформата и изискванията към общата кандидат-президентска двойка. Социалистите искат максимално бързо да се намерят конкретните имена за "Дондуков" 2, за да бъдат обявени на събора на Бузлуджа или най-късно до края на август. Колкото по-рано започне президентската кампания, толкова тя ще е по-смислена и задълбочена, убедена е Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Чобанов: В момента липсва позиция на правителството след Брекзита
Петър Чобанов: В момента липсва позиция на правителството след Брекзита
Нова светлина върху защитата срещу османското нашествие
Нова светлина върху защитата срещу османското нашествие