НОВИНИ

Интервю с Майкъл Дукакис - кандидат-президент през 1988 г.

Той е доказателство, че в политиката сигурни победи няма. Като кандидат-президент на демократите през 1988 г. Майкъл Дукакис води срещу Джордж Буш-старши със 17 процента, но на финалната права е сразен в една от най-агресивните и негативни кампании в американските избори.

интервю майкъл дукакис кандидат президент 1988
bnt avatar logo
от БНТ
16:08, 07.11.2008
Чете се за: 05:10 мин.
По света

Той е доказателство, че в политиката сигурни победи няма. Като кандидат-президент на демократите през 1988 г. Майкъл Дукакис води срещу Джордж Буш-старши със 17 процента, но на финалната права е сразен в една от най-агресивните и негативни кампании в американските избори. След три мандата като губернатор на Масачузетс и във времената, когато наричат Рейгъновата администрация износена, той е надежда за демократите, но противниците му го наричат прекалено либерален и мек с престъпниците. А рекламен клип показа как в нелепа поза кара танк. Кампанията му се превръща в поражение. Майкъл Дукакис, демократът, за когото победата и поражението са част от една и съща история, който днес знае какъв е вкусът на обратите в политиката и който дочака победата на демократите като подарък за рождения си ден.

Пожелахте ли си нещо по случай рождения си ден?

Майкъл Дукакис:
Утре, както бих казал на гръцки, утре да победим на изборите. Това е най-голямото ми желание, но стига вече, хайде, давайте въпроси вече.


Въпрос:
Как виждате утрешна Америка?


М. Дукакис:
Определено сме готови за промяна, но според мен тази страна продължава да не е съвсем наясно точно какво става, какво й се случва и накъде сме се упътили. Вижте, изправени сме срещу сериозен проблем както в международен план, така и вътре в страната. И сега ще трябва съвсем различен тип лидерство в продължение на 20-25 години. Още от времето след Рейгън насам ни се казваше, че трябва само да свием ръководството, да оставим пазарът да функционира и всичко ще е наред. Като демократ никога не съм вярвал в това. Наистина ни е необходима промяна из основи, включително и в международен план, но ще видим.


Въпрос:
А външната политика? Твърдят, че се различават във външната политика. Вярвате ли им?


М. Дукакис:
Има огромна разлика между Обама и Маккейн по отношение на външната политика. Хората като Маккейн и като мен са деца на студената война. Ние израснахме във времето на студената война и студената война формира целия ни поглед върху света. Така стояха нещата тогава - Съединените щати и Западът срещу Изтока, Съветския съюз, Източна Европа, комунистическия свят и България като част от него.
Е, днес Съветският съюз го няма, отиде си и светът вече е много различен. Вече няма такова нещо като единствена световна свръхсила. Ако Съединените щати решат да започват да наричат себе си свръхсила, тогава ще имаме голям проблем. И както гърците казват, високомерие, когато си мислиш, че можеш всичко. Това е причинило ужасни неща и на нас, и на подхода ни към света. Ирак е само един от примерите. Това не означава, че САЩ не трябва да се опитват да играят ролята на лидер, но то ще трябва да е под формата на нещо, което наричаме лидерство чрез сътрудничество. Не може да има ситуация, в която Съединените щати да кажат: ето какво искаме да прави светът, и то да стане.


Тези дни са безвъзвратно отминали. Маккейн не го разбира. Той си е дете на студената война. За него всичко е приятели и врагове, а утрешният свят е нещо различно. А Обама е много по-млад и мисля, със съвсем различен подход към нещата. Той определено смята, че действително трябва да водим разговор с хората, дори и те да са врагове, като Ицхак Рабин, който казваше: ако не разговаряш с враговете си, не можеш да постигнеш мир. Трябва да говорим с хората, да говорим със сирийците, да говорим с руснаците.

Въпрос:
Смятате ли, че Балканите ще бъдат в политическия дневен ред на утрешната външна политика?


М. Дукакис:
Определено да. Зад него има много силна група гръцки американци, които естествено го подкрепят. Като цяло гръцката общност и други сплотени общности могат да имат много по-силно влияние при администрацията на Обама, отколкото имаха при Буш, или пък биха имали при Маккейн. Естествено ние ще наблюдаваме съвсем отблизо действията на Обама и хората му, за да бъдат Балканите важна част от американската външна политика.


Въпрос:
Смятате ли, че Америка ще промени отношението си към страни като България, които са били на страната на Буш в Ирак?


М. Дукакис:
Не виждам причина нашето отношение при новата администрация да е по-различно към България от това, което е било в миналото. Мнозина от нас бяха против войната в Ирак. Това не означава, че сме били недоволни от държавите, които бяха "за", но това е било за тогава, а ние вървим напред. Не мисля, че това трябва да има някакво отражение върху отношенията с България. Искам да кажа, че България е съществена част от Балканите и това е регион, с който трябва да работим много тясно.


Въпрос:
Познавате ли г-н Обама лично?


М. Дукакис:
Да, срещали сме се. Аз го познавам, той ме познава и държа да отбележа, че съм впечатлен от кампанията му. Бил съм на неговото място - кандидат за президентския пост, и знам колко е трудно, колко дълга е кампанията. Но като кандидат той израстна, стана по-скоро силен, отколкото по-слаб. Много интересен е контрастът в развитието на кампанията между него и Маккейн. Маккейн губи от старото си аз и честно казано, това донякъде според мен е жалко, докато Обама израсна и успя да убеди множеството американци, че е готов да оглави САЩ на поста президент.


Въпрос:
Какво се промени в САЩ в сравнение отпреди 20 години, когато
вие се кандидатирахте за президент? Тогава говореха, че сте загубили, понеже сте били по-мек по определени проблеми. Сега Обама е, така да се каже, по-мекият кандидат и печели от това.


М. Дукакис:
Е, изборите се различават. Мнозина от нас през 1988 г. виждаха приближаването на икономическа катастрофа, но тя настъпи едва година-две по-късно. Тогава настъпи много тежък икономически спад. Едва когато Клинтън спечели изборите, преобърна нещата и така икономическата ситуация е много различна. Мисля, че и международната ситуация е доста различна. Ако си спомняте, когато Буш спечели, много от хората ме обвиняваха, че съм противник на едностранния подход, а това звучеше почти като порнография. Е, добре, такъв съм. Убеден съм, че САЩ не могат да прилагат управлението, което трябва. Ако не се нахвърляме върху хората, а подхождаме по-меко и кротко, това означава, че разбираме новия свят, и това не е вече времето, когато САЩ могат да кажат: в мене е ножът, в мене е и хлябът. Просто не става така. Точно това се опитахме да направим в Ирак и затова се получи такава каша. Може би малко бях изпреварил времето си тогава. По онова време тъкмо Горбачов започваше своя път в Русия. Погледнах Горбачов и казах: слушайте, това е съвсем различен тип руски ръководител от онези, които познавам. Той е силно различен от тях. Говоря за 1987-1988 г. Наистина не съзнавахме колко различен е той. Беше готов да поведе промяната в Съветския съюз. Възможно е да съм бил изпреварил времето с няколко години, не знам, но няма значение. Нещата са такива, каквито са.


Въпрос:
Кой определя правилата за кампанията - медиите, законът, социалните мрежи като "Фейсбук", играят ли важна роля?


М. Дукакис:
Не съм сигурен, че интернет играе някаква важна роля като вид социална мрежа. Това, което Обама успя да направи в тази конкретна кампания, е да докаже две неща - първо, че може да се набере огромна сума средства за кампанията от много голям брой сравнително дребни дарители. В момента Обама има 3 и половина милиона дарители, като средната вноска от тях е около 75 долара, но това определено е най-добрият начин да се набират средства освен от лобисти и други групи със специален интерес. Така че първото, което успяхме да постигнем, беше събирането на рекордно големи суми от рекордно голям брой хора. И второто нещо е, че интернет служи като прекрасен инструмент за организиране на партийните активи по места.


Въпрос:
Смятате ли, че в образа на Обама американците искат да възкресят Кенеди, още повече, че сме в Масачузетс, щатът на Кенеди, на който вие сте били губернатор?


М. Дукакис:
Има доста сходства между Кенеди и Обама, най-малкото Кенеди беше католик. И ако бяхте тук през 1960 г., щяхте да се убедите, че кандидат католик тогава поемаше дори по-тежко бреме, отколкото сега кандидат афроамериканец. Просто имаше хора, които отказваха да приемат мисълта за кандидат католик. Кенеди лично е прекарвал часове наред да говори пред вярващи протестанти в опит да ги убеди, че ако бъде избран, Ватиканът няма да се настрои срещу САЩ, нещо, което звучи абсурдно в наши дни. Много сериозен въпрос беше. И второто - и Кенеди беше млад... Определено смяташе, че правителството има да играе важна роля за икономиката, образованието, здравеопазването и т.н. Беше наистина на "ти" с останалия свят и международната политика. Живял е известно време в Англия, баща му е бил посланик, така, както Обама е живял в Индонезия. А и Обама ще поеме поста в сходен период като Кенеди - икономическа рецесия, толкова много прилики. И Обама ще има зад себе си Конгрес, контролиран от демократите. Има много сходства, има и прекрасни възможности.


Водещ:
Това беше Майкъл Дукакис, който загуби изборите през 1988 г., точно преди 20 години, но сега неговият човек спечели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Прокуратурата поиска по 27 години затвор за виновните за инцидента с кабинковия лифт в Анталия
Прокуратурата поиска по 27 години затвор за виновните за инцидента с кабинковия лифт в Анталия
14:46, 07.05.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Юлия Навалная: Страната ни се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това ще спре
Юлия Навалная: Страната ни се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това ще спре
13:43, 07.05.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Властите в Швеция са взели необходимите мерки за сигурност на "Евровизия"
Властите в Швеция са взели необходимите мерки за сигурност на "Евровизия"
12:52, 07.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Владимир Путин положи клетва за пети път, остава на поста поне до 2030 (СНИМКИ)
Владимир Путин положи клетва за пети път, остава на поста поне до 2030 (СНИМКИ)
12:38, 07.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Откриха подслушвателни устройства в зала, предвидена за заседание на полското правителство
Откриха подслушвателни устройства в зала, предвидена за заседание на полското правителство
11:55, 07.05.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Прекратяването на огъня в Близкия изток засега се отлага
Прекратяването на огъня в Близкия изток засега се отлага
11:43, 07.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Светският елит се събра на гала вечеря в Метрополитън (СНИМКИ)
Светският елит се събра на гала вечеря в Метрополитън (СНИМКИ)
09:36, 07.05.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Макрон и Си Дзинпин на разходка в Пиренеите - ще посетят ски курорта Ла Монжи
Макрон и Си Дзинпин на разходка в Пиренеите - ще посетят ски курорта Ла Монжи
09:20, 07.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Израел вече контролира пункта в Рафа
Израел вече контролира пункта в Рафа
09:06, 07.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Сънародниците ни в Лас Вегас отпразнуваха Великден с пищен фестивал
Сънародниците ни в Лас Вегас отпразнуваха Великден с пищен фестивал
07:41, 07.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Путин встъпва в длъжност
Путин встъпва в длъжност
07:00, 07.05.2024
Чете се за: 00:57 мин.
34 швейцарски гвардейци положиха клетва към папата
34 швейцарски гвардейци положиха клетва към папата
06:42, 07.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Госпожа Европа от Великобритания - интервю с Каралайн Флинт
Госпожа Европа от Великобритания - интервю с Каралайн Флинт
Арест заради убийството на майката и брата на Дженифър Хъдсън
Арест заради убийството на майката и брата на Дженифър Хъдсън