НОВИНИ

Москва и Игрите на ХХII Олимпиада

Гледайте предаването “Истории от Олимпийските игри” всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1.

москва игрите ххii олимпиада
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 23.02.2024
Чете се за: 06:50 мин.
Спорт
Слушай новината

В края на декември 1979 година съветски танкове навлизат в Афганистан. Американският президент Джими Картър поставя срок за оттегляне на войските - 20 февруари. Когато това не се случва, той призовава за бойкот на Летните Олимпийски игри Москва 1980.

Игрите на ХХII Олимпиада са открити на 19 юли - Голямата Арена на Централния стадион “Ленин” в Москва от държавния глава Леонид Брежнев. Церемонията е масова и зрелищна. Но в руската столица не пристигат делегации от 65 държави. Не всички от тях бойкотират официално - някои посочват икономически причини. Участват 80 - най-малкия брой от 1956 година. Големите отсъстващи са САЩ, Канада, ФРГ, Япония, Китай, Норвегия.

Но, американски съюзници като Великобритания, Финландия, Франция, Италия, Испания и Швеция участват. Някои от делегациите изразяват протеста си срещу инвазията в Афганистан по време на церемониите - 10 решават да не се включат в парада на нациите, 15 дефилират под олимпийския флаг, вместо с националните си знамена, а при церемонии по награждаване се изпълнява олимпийския химн. Нова Зеландия, Испания и Португалия използват знамената на своите олимпийски комитети.

Американската телевизия NBC също се оттегля от отразяването на игрите - не изпраща екип, не заплаща и голямата лицензионна такса. Бойкотът се отразява негативно върху качеството на някои от състезанията в плуването, атлетиката, бокса, баскетбола, скокове във вода.

Двама британци буквално се разменят като побеждават не в коронната си дисциплина. Преди началото на състезанията Стив Овет си дава 90 процента вероятност, че ще спечели бягането на 1 500 метра. Самочувствие, подплатено от 45 поредни победи след май 1977 година. Но триумфира на 800, побеждавайки изненадващо световния рекордьор Себастиан Коу. След този успех Овет вече говори не просто за триумф в по-дългата дистанция, но и за поправка на световния рекорд с 4 секунди. В крайна сметка шампионът на 1 500 метра се казва Себастиан Коу, а сънародникът му финишира трети.

На 400 метра с препятствия големият фаворит американецът Едуин Моузес. отсъства. Победата е за Вьолкер Бег, а времето му би било тренировъчно за Моузес. все пак в беговите дисциплини са поставени 6 световни и 18 олимпийски рекорда.

За първи път в историята и осемте участници във финала на скок дължина минават марката от 6 метра. Луц Домбровски е шамипон с 8, 5 метра - едва вторият, който скача над тази граница. Резултатът е най-добрият, постиган на морското равнище.

Съветският гимнастик Александър Дитятин става първият олимпиец в историята с 8 отличия от една олимпиада, като се качва на подиума във всеки от 8-те финала - триумфира и с три титли - в индивидуалния многобой, отборното и на халки. За първи път румънките фигурират сред медалистките във всяка дисциплина при жените, като звездата на игрите в Монреал Надя Команечи става шампионка на земя и на греда. Кубинецът Теофило Стивънсън печели трета поредна титла в тежката категория. В плуването Владимир Салников е с три титли, като на 1 500 метра става първият, който слиза под границата на 15 мин.

271 спортисти представят България в Москва и печелят 41 медала, от които 8 златни. Това ги нарежда на 3 място в класирането по нации. Шампиони са Петър Лесов в бокса, Любомир Любенов в кану-каяка, гимнастика Стоян Делчев, щангистите Янко Русев и Асен Златев и борците Георги Райков, Валентин Райчев, Исмаил Абилов. Освен златото си на висилка, Делчев има и бронзово отличие от най-престижната надпревара - индивидуалния многобой и става първият българин с два медала от едно издание на олимпийски игри.

Впечатляващо е, че още четири пъти заема 5 място - в отборната надпревара, на кон с гривни, успоредка и халки. Няколко дни след Делчев Любомир Любенов също завоюва два медала, като първо печели сребро на 500 метра, а след това триумфира с титлата на 1000 метра в едноместното кану. Изключително успешно представяне на щангистите - от 10 участници - 8 са с отличия. Общо 10 са медалистите в борбата, като Александър Томов за трета поредна олимпиада е вицешампион.

В атлетиката Петър Петров става единственият българин, печелил медал в спринта на 100 метра - отличието е бронзово. Сребро за Мария Петкова в хвърлянето на диск. Първи и единствен засега медал - сребърен в кония спорт - отборен в дисциплината обездка (конкур). И двата ни волейболни отбора завършват с отличия - сребро за мъжете и бронз за жените. Вицешампионки стават българските баскетболистки.

Първи олимпийски успехи в джудото - сребро на Димитър Запрянов и бронз на Илиян Недков, както и в стрелбата - бронзови медали на Любчо Дяков и Петър Запрянов. Четири отличия печелят гребците, с общо пет медала са състезателите по кану-каяк.

/Откъс от предаването "Истории от Олимпийските игри", излъчено на 16 февруари 2024 г. по БНТ./

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1 и от 19:00 ч. по БНТ 3!

Още истории от поредицата на БНТ:

Марит Бьорген - най-титулуваната състезателка от зимни олимпийски игри

Вера Чаславска и нейната история като от филмов сценарий

Невероятната история на унгарската спортистка Агнеш Келети

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са перспективите за стабилност в управлението на София?
Какви са перспективите за стабилност в управлението на София?
Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Оказва се, че в йерархията на прокуратурата има хора, които са роднини
Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Оказва се, че в йерархията на прокуратурата има хора, които са роднини