Плевнелиев след КСНС: Вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своя потенциал

След свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност Росен Плевнелиев заяви, че продължава да вярва, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. Той призова политическите сили да надскочат партийните си интереси и да потърсят формула за съставяне на правителство. Плевнелиев заяви, че със сигурност смята да връчи третия мандат на "тези, които най-много гарантират, че ще направят опит за съставяне на правителство в рамките на 43-ото НС".

от Милена Кадийска
13:47, 29.11.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Плевнелиев заяви, че свиканият от него КСНС е бил един пореден опит да се потърси общо решение на създалата се ситуация след оставката на премиера Борисов.

"Днес държавата се намира в нелесна, сложна ситуация, от която трябва да намерим най-добрият изход за народа. Държавният глава полага усилия да се намери този изход, това беше основната цел на свикания днес КНСН ", каза Плевнелиев.

Това Народно събрание свърши не малко смислени неща, каза Плевнелиев и уточни: "През реформата в сектор "Сигурност", реформата в българската енергетика, българското образование, през пенсионната реформа и много други действия, които предвижиха държавата напред."

По думите му се гарантира стабилност, икономически растеж, който днес е вторият най-добър в ЕС, безработицата е доста ниска - това са постижения на едно работещо НС, каза президента.

Той заяви, че на приключилия Консултативен съвет той е призовал политическите сили да надмогнат моментните емоции, да надскочат тясно партийните си интереси, да потърсят формула за съставяне на правителство. Давам всичко от себе си това Народно събрание да продължи дейността си, т.е да бъде способно да излъчи работещо правителство.

"Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. Вярвам, че политическите кризи могат да ни служат като отправна точка за коригиране на политическите грешки", каза Плевнелиев и каза, че може да се намери точната формула за съставяне на нов кабинет.

Аргументите за това са много. Един от тях е предстоящото българско председателство на ЕС, допълни Плевнелиев.


;

Президентът коментира и намеренията за промени в Изборния кодекс. Ако се бърза, държавата може да бъде вкарана в трайна нестабилност, каза той.

Плевнелиев заяви, че тема на дебатите на КСНС е била и възможна дата на предсрочни парламентарни избори и се е постигнало принципно съгласие датата да е края на март - началото на април, но при положение, че НС няма възможност да излъчи правителство. Разбира се, насрочването на датата на изборите е изключително правомощие на новоизбрания държавен глава, каза президентът.

Плевнелиев уточни, че е поканил новоизбрания президент Румен Радев, защото е негово задължението да посочи датата за избори. Тъй като Радев не присъства на КСНС, крайна и конкретна дата е невъзможно за момента да се определи и това остава отговорност на Радев.

Росен Плевнелиев заяви, че е длъжен да връчи мандати за съставяне на правителство, така както повелява Конституцията.

"Аз съм длъжен да пристъпя към връчването на мандатите за съставяне на правителство така, както повелява Конситуцията. Въпреки изрично декларираните намерения на първата и на втората по големина политически сили да върнат веднага връчения им мандат, аз продължавам да се надявам, че все още е възможно да бъде реализиран третия мандат ида не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза. Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисъл, допълнителни консултации, разговори на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство, защото това е и моята воля", каза Плевнелиев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изложба в чест на Донка Ушлинова - Безстрашната комитка
Изложба в чест на Донка Ушлинова - Безстрашната комитка
Приключи КСНС при президента. Първи изявления на Борисов и Нинова
Приключи КСНС при президента. Първи изявления на Борисов и Нинова