НОВИНИ

Приключи КСНС при президента. Първи изявления на Борисов и Нинова

На заседанието беше обсъдена политическата обстановка у нас, след оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Премиерът в оставка заяви, че няма да е министър-председател, от БСП повториха още веднъж, че ще върнат мандата и ще останат в опозиция, ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство.

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 29.11.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

КСНС при президента приключи. Първи срещата напусна премиерът в оставка Бойко Борисов. Пред журналисти той заяви, че оттук-насетне се откриват всякакви възможности, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Отговорността е в ръцете им, ако желаят да съставят кабинет.

Той отново повтори, че няма да е министър-председател. "Аз мога да съм премиер само с мандата на ГЕРБ, когато ГЕРБ е спечелило изборите. Тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да си нося цялата отговорност".

Който иска да направи мандат, трябва да си излъчи премиер, министрите и да си носи отговорност, каза още премиерът в оставка.

Бях поел ангажимент, ако не спечелим президентските избори като вот на доверие към ГЕРБ, да освободя този пост и съм го направил, посочи Борисов.
Той каза, че според него няма резултат от днешното заседание, а е било по-скоро политическа консултация. Той посочи, че е очаквал новоизбраният президент да бъде тук и да се чуе какво мисли.
Сега всички започват да говорят срещу резултатите от референдума, а беше насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво; никой не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове, защото беше модерно и защото беше срещу мене и ГЕРБ, коментира Борисов.
Сега трябва да кажат, че всъщност са против и искат всички да сме заедно в против, но когато са гласували 2.5 милиона души, ние сме длъжни да ги приведем в сила, отбеляза Борисов.

;

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви:
"По темата предсрочни избори заявих, че ако ни бъде връчен мандат ще го върнем веднага, ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан и доверието към него е изчерпано и че трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори. Относно дата, смятаме, че трябва да е 26 март."

За бежанците, Нинова каза, че е поставила въпрос и искане към правителството Съветът по сигурността при МС да приеме план за действие при ситуация на мащабна миграционна вълна. „В НС не сме информирани имаме ли такъв план и поисках правителството да се внесе в НС, за да разгледаме този план и НС да бъде уведомено за мерките, действията и финансирането по тема бежанци. Нашата оценка остава, че това правителство не се справя с този въпрос, каза Нинова.

Относно изразените мнения на консултативния съвет за отсъствието на новоизбрания президент Румен Радев и определенията, че е избягал от отговорност като не е присъствал днес на съвета Нинова заяви, че предвид това, че г-н Радев по конституция още не е встъпил в длъжност смята, че решението му да не присъства е правилно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев след КСНС: Вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своя потенциал
Плевнелиев след КСНС: Вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своя потенциал
Бюджетната комисия прие бюджета на здравната каса
Бюджетната комисия прие бюджета на здравната каса