НОВИНИ

Приключи Консултативният съвет по национална сигурност при президента

На заседанието беше обсъдена политическата обстановка у нас, след оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Ще бъдат набелязани мерки за излизане от политическата криза.

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 29.11.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Участниците в консултативния съвет ще обсъдят има ли възможност сегашното народно събрание да излъчи ново правителство. ГЕРБ, БСП и ДПС са категорични, че това не може да стане. Подобно е и мнението на Реформаторския блок и АБВ. От Патриотичния фронт обаче обявиха пред президента, че са готови, ако получат мандат и подкрепа, да опитат да сформират програмно или експертно правителство. От БДЦ-Народен съюз и Атака заявиха, че биха подкрепили такъв кабинет.

;

Волен Сидеров, лидер на ПП Атака единствен се спря пред журналистите преди да влезе в президентството.

"Обстановката е кризисна,опасна. Лагери горят. Можем да отидем на избори, външно това изглежда най-логичното.Но си мисля какви неща могат да се случат Но това, което в Харманли стана може да бъде детска градина в сравнение с верижна реакция от подобни събития. Ако се види период на безвластие, може да се запали България", заяви Сидеров.

;

Пристигнаха и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът в оставка Даниел Митов и представители на АБВ и БДЦ.

;

Току-що в президентството влезе и премиерът в оставка Бойко Борисов.

;

Представителите на парламентарните сили влязоха при президента.

;

Започна заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност. На заседанието ще бъде обсъдена политическата обстановка у нас, след оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Ще бъдат набелязани мерки за излизане от политическата криза.

;

Вече два часа продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, предава нашият репортер Вера Александрова. Основният въпрос, който обсъждат участниците в Консултативния съвет е има ли възможност сегашното Народно събрание да излъчи ново правителство.

;

КСНС при президента приключи. Първи срещата напусна премиерът в оставка Бойко Борисов. Пред журналисти той заяви, че оттук-насетне се откриват всякакви възможности, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Отговорността е в ръцете им, ако желаят да съставят кабинет. Той отново повтори, че няма да е министър-председател. "Аз мога да съм премиер само с мандата на ГЕРБ, когато ГЕРБ е спечелило изборите. Тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да си нося цялата отговорност".

Който иска да направи мандат, трябва да си излъчи премиера, министрите и да си носи отговорност, каза още премиерът в оставка.

От своя страна от БСП също потвърдиха, че ще върнат мандата и ще останат в опозиция, ако трета политическа сила получи мандат и направи опит за съставяне на кабинет. Според Корнелия Нинова ресурсът на сегашното Народно събрание е изчерпан и трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори. Според БСП датата трябва да е 26 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският външен министър иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Френският външен министър иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Самолет с бразилски футболисти се разби в Колумбия
Самолет с бразилски футболисти се разби в Колумбия