НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

Кой ще ни донесе Оскар? Стискаме палци на "Сляпата Вайша" и "Сляпо прасе".

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
15:51, 21.01.2017
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Кратките списъци са изготвени, двама българи попаднаха в тях - Теодор Ушев и Марио Григоров. Вече се вписахме в технологичните Оскари с победата на Владимир Койлазов, за създаването на V-Ray. Програмата на Хаос груп генерира и обработва триизмерни изображения. Използвана е в хитови продукции като „Игра на тронове”.

Анимацията на Теодор Ушев, по разказа на Георги Господинов „Сляпата Вайша”, достигна до полуфинала. Има голям шанс, защото от десет късометражни анимации ще бъдат номинирани пет. И другият кандидат за номинация носи в заглавието си думата - сляп. Може пък това да ни е шансът. Песента „Сляпо прасе” вече ми е любима. Независимо дали ще донесе статуетка, има всички компоненти за високи позиции в други класации. Песента е част от филма „Фантастични животни и къде да ги намерим”. Музиката е на Марио Григоров, а текстът - на Джоан Роулинг. Българският композитор стои зад музикалната картина и на други големи заглавия. Джон Войт казва за него, че издига филмите на друго ниво.

Докато стискаме палци на „Сляпата Вайша” и „Сляпо прасе”, може да надникнем в „Светлото бъдеще на битака” на сцената на „Сфумато”, с водещ - Иван Добчев. Театрален експеримент, по книгата на Светлана Алексиевич, с изповеди на жертви на социализма, осъзнали, че живеят редом с палачите си.

Нещо като че ли липсва или е скрито - така въздействат скулптурите на Бруно Каталано. Появиха се нови герои от неговата серия „Пътници”. Много му помагат преживяванията и гледките, събрани от опита като моряк, преди години. Затова често разполага магическите бронзови пътници близо до водата. „В моите работи търся връзката между движението и израза на емоциите.” - казва авторът и очаква всеки сам да попълни липсващите части.

Очаква ни вълнуващо филмово пътешествие с две чела и оркестър. Най-успешното инструментално дуо в последните години включи и София в световното си турне. Още през март 2 Cellos вадят нов албум "Score", посветен на филмовата музика, а през лятото тръгват с проекта по света. „Игра на тронове”, "Гладиатор", "Властелинът на пръстените", "Титаник", "Кръстникът" са опорните точки, а втората част ще втвърди музиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандската военна полиция арестува 7 души за кражба на диаманти
Холандската военна полиция арестува 7 души за кражба на диаманти
Тръмп уволни 80 посланици, все още не се знае кой ще ги замести
Тръмп уволни 80 посланици, все още не се знае кой ще ги замести