НОВИНИ

Русенка с онкологично заболяване не може да си намери личен лекар​

Русенка с онкологично заболяване се оказа в безизходица - въпреки че е здравноосигурена, не може да се запише при личен лекар, след като досегашният ѝ лекар е починал. Всички, които е потърсила, са ѝ отказали. От Здравната каса в Русе обясниха, че има недостиг на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима. И единственото, което могат да направят, е да предоставят на жената списък с медиците, които имат договор с касата, защото изборът и на двете страни е личен.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:48, 04.02.2018
Чете се за: 01:07 мин.
Още

До миналата година Славея Йорданова е имала личен лекар, но той е починал и сега тя трябва да избере друг. Разбира за това през януари, когато се разболява от бронхопневмония и спешно трябва да влезе в болница.

Славея Йорданова: Отивам в Тубдиспансера, то трябва да се плаща всичко, като нямаш личен лекар, разбира се.

След като излязла от болницата, Славея започнала да търси личен лекар, което за нея се оказало мисия невъзможна.

Славея Йорданова: Ходих в първа поликлиника, ходих при доста доктори, обаче отказват. Казват – няма място. За предпочитане е да е онкотерапевт, за да ме свърже с болестта, да разбира.

Славея е с миеломна болест и често ѝ се налага да ползва направления за специалист и изследвания. Смята, че това е една от причините лекарите да отказват да я впишат в пациентските си листи.

Славея Йорданова: Трябва да ходя в София на оценка за костен мозък. Може след това да ми назначат някакво друго лечение. Аз просто не мога без личен лекар. Освен това, ако ми се наложи една банка кръв да ми прелеят заради хемоглобин, всичко се случва, няма да има кой да ми прелее без личен лекар.

Заради заболяванията си Славея няма и физическа възможност да обикаля от кабинет на кабинет. Затова е подала жалба в Здравната каса. След намесата на екипа ни оттам обещаха да ѝ съдействат според правомощията си.

Калоян Копчев – директор на Районната здравна каса в Русе: На тази жена ще ѝ предоставим адресите и телефоните с номера на всички лични лекари в Русе да си избере според местоживеенето, където е най-удобно.

За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и вече са 103. От тях 27 са с пациенти над границата от 2 500 души, а 18 почти са я стигнали.

Калоян Копчев – директор на Районната здравна каса в Русе: Ако имат над 2 500 пациенти, те са длъжни да имат нает лекар. Това може и да спира някои лични лекари да записват пациенти.

В понеделник Славея ще отиде в Здравната каса. И се надява този път личният лекар, на когото се обади, да не ѝ откаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три българки влязоха в класация на Форбс за успели млади хора
Три българки влязоха в класация на "Форбс" за успели млади хора
Протест в защита на кмета на Септември
Протест в защита на кмета на Септември