НОВИНИ

Важно е да има дебат по обществено значимите теми, заяви президентът Радев

Президентът Румен Радев коментира, че случаят с убийството на Виктория Маринова е разкрил огромния дефицит на доверие към институциите. Според държавния глава е важно да има дебат по обществено значимите теми. Внасянето на един вот на недоверие в парламента не винаги означава, че той има за основна цел сваляне на правителството, коментира Румен Радев по повод готвения от БСП вот за здравната реформа. Президентът се включи в тържествата по повод отбелязването на 150 години от обявяването на Троян за град.

bnt avatar logo
от Дарина Найденова
20:00, 14.10.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Според президента Румен Радев случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в институциите, както вътре в страната, така и навън.

Румен Радев, президент на Република България: Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Затова аз очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността.
;

Румен Радев не пропусна и темата с изваждането строителната компания „Джи Пи Груп" от проектите с европейско и държавно финансиране. Той заяви, че съществува огромен проблем, защото от една страна са високите цени, от друга, безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София.

Румен Радев, президент на Република България: За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки и то при сключени вече договори. Такъв тип подход поражда и много други въпроси. Къде са държавните и обществените институции, къде е съдебната система.
;

Президентът отново призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено.

Румен Радев, президент на Република България: Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят.

Държавният глава смята, че общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността, които продължават да раждат разединението, корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще. Румен Радев коментира, че здравеопазването ни е с тежка диагноза и фокусът на здравната реформа трябва да бъде върху пациента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка загуба за Християнсоциалния съюз в Бавария, победа за Зелените
Тежка загуба за Християнсоциалния съюз в Бавария, победа за Зелените
Стар военен снаряд стана причина за затваряне на пътя Ловеч-Севлиево
Стар военен снаряд стана причина за затваряне на пътя Ловеч-Севлиево