НОВИНИ

Античен надпис доказва съществуването на храм на Аполон в Созопол

Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен храм на Аполон в Созопол. Екипът на проф. Казимир Попконстантинов намери мраморен къс с текст, който доказва съществуването на светилището. Декретът е на Народното събрание на Аполония Понтика и е датиран от III век преди Христа. Мраморният отломък е бил използван многократно. Той е бил част от подовата настилка на манастирския храм на остров Свети Иван.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:55, 14.10.2018
6300
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Въпреки убедеността на археолозите, че на остров „Св.Иван" е имало храм на Аполон, за толкова години не е открит нито един писмен факт, който категорично да е доказал твърденията им, а сега 5-редов надпис, издълбан върху парче от камък, се е появил върху съвсем тънък пласт от пръст.

проф. Казимир Попконстантинов: Откритие, което е за Созопол и за историческата наука, тясно свързана с историята на Созопол, е епохално или феноменално, не преувеличавам.

Издълбаният върху мрамор фрагмент от Декрет на Народното събрание на Аполония Понтийска датира от 3в. Пр. Хр. и това е доказателство, че далеч преди изграждането на раннохристиянската църква и манастир от 5в., на това място е съществувало голямо езическо светилище, категоричен е проф. Казимир Попконстантинов.

проф. Казимир Попконстантинов: Този декрет потвърждава предположението ни, че тук е имало храм, посветен на Бог Аполон.

Мраморната плоча е стояла на една от стените на светилището и надписът ѝ свидетелства, че в древна Аполония са канени видни личности от античния град Хераклея Понтийска. Проф. Попконстантинов каза още, че това е и първото писмено доказателство за връзките между двата антични града, а от тези изключително важни за науката каменни документи до наши дни са оцелели едва десетина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите на тежкия пътен инцидент в Измир
Расте броят на жертвите на тежкия пътен инцидент в Измир
Светлинно шоу с картини на Златю Бояджиев
Светлинно шоу с картини на Златю Бояджиев