НОВИНИ

Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм​ за 7 месеца

Есента е времето за равносметка на летния сезон - като цяло вървим с 3,6% ръст за юни, юли и август, тоест за трите активни месеца, над 4 милиона и 480 хиляди чуждестранни туристи са посетили нашата страна за тези три месеца, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Това според нея отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон.

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 14.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Николина Ангелкова, министър на туризма: 6,9 милиона чуждестранни туристи са от януари до август, коетое ръст от около 6% и поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт.

За първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%, коментира Ангелкова. Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи, допълни още тя.

За миналата година около 12% от БВП се дължи на туризма, коментира министър Ангелкова.

Равносметката показва, че 4 и 5 - звездните хотели вече последователно 3 години са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава нашата страна. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели, коментира министъра.

Направили сме над 300 проверки по плажовете, обясни Ангелкова. Най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.

Цялото интервю на министър Николина Ангелкова гледайте във видеото.Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бижута на Мария-Антоанета отиват на търг в Женева
Бижута на Мария-Антоанета отиват на търг в Женева
Затварят за коли центъра на София заради маратон
Затварят за коли центъра на София заради маратон