НОВИНИ

Mеждународният музикален фестивал "Златни искри" събра млади таланти във Варна

6-ти международен фестивал "Златни искри" се провежда във Варна. В него талантливи деца от цяла Европа се борят за престижните награди. Конкурсът се организира от фондация "Откритие" с подкрепата на Министерството на културата и Общината.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
10:09, 14.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Младите претенденти за наградите в конкурса са с богата биография- участвали са в много международни и национални проекти. 13-годишната Йоана Петкова от София се бори в категорията за най-добър детски изпълнител. Според нея в българската музика липсват стойностни песни, които децата да харесват и пеят.

Йоана Петкова, 13 г.: В днешно време хората не пеят толкова за красота, например, за по-важните неща. Пеят за пари, коли, за някакви материални неща, които според мен не са толкова важни.
Биляна Ангелова - композитор: Увличат се по доста неценностни жанрове, текстове, и изобщо стилове. И аз се радвам, че успяваме да правим една музика, която да е ... художествено висока.. като жанр.

Песните, които участват, са специално написани за конкурса.

Доно Цветков - организатор на фестивала: Ще се радвам, ако нашият фестивал създаде хитове, които да се заобичат от българските деца. Има участници от различни държави - има и представители на една от най-популярните руски групи "Непоседи".

Именно Елена Пинджоян, ръководител на групата "Непоседы", е част от авторитетното международно жури, което оценява младите участници.

Елена Пинджоян - ръководител на група "Непоседы": Песента трябва да има много дълбок смисъл и запомняща се мелодия. Да се харесва на детето, защото това се предава и на зрителите.

Песните от фестивала "Златни искри" ще бъдат излъчени в ефира на Българското национално радио, а най-добрата българска песен ще бъде отличена със специална награда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък инцидент с мигранти край Измир, 15 души са загинали
Тежък инцидент с мигранти край Измир, 15 души са загинали
Бижута на Мария-Антоанета отиват на търг в Женева
Бижута на Мария-Антоанета отиват на търг в Женева