НОВИНИ

Комисията по отбрана гласува „за“ преговори със САЩ за F-16

След близо 4-часово заседание Комисията по отбрана гласува мандат на правителството за започване на преговори със Съединените щати за нови изтребители. Против решението гласуваха БСП и „Воля“. Мандатът трябва да бъде одобрен окончателно в пленарната зала на Народното събрание утре.

Александър Марков
от Александър Марков
18:06, 15.01.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

От БСП са направили свое изчисление, което показва, че необходимите пари ще са 2,5 млрд. лв. Освен това не са съгласни, че самолетите не биха могли да бъдат доставени 24 месеца след сключването на евентуален договор.

Славчо Велков, БСП за България: Това, което ни се предлага сега да гласуваме, да подкрепим правителството, да го оторизираме да се отклони от задължителните условия. Което променя на практика онова, което Парламентът е приел и то е със сила на закон, така че няма как да подкрепим нещо, което е против решението на НС, то ще е противоконституционно.

От БСП са против още невъзможността изтребителите да бъдат доставени 24 месеца след сключване на евентуален договор и България да плати накуп. Страната ни ще се опита да убеди американците да платим разсрочено.

;

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти Комисията по отбрана се съгласи правителството да започне преговори със САЩ за 8 нови изтребителя F-16 и да се отклони от финансовата рамка от 1,8 млрд. лв. С колко точно - още не е ясно.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Трябваше да попитам председателя на Комисията дали можем да говорим с цифри. Не съм сигурен. Затова ще се въздържа и сега. Но имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1,8 млрд. лв. Отклонението може да бъде максимум до тази сума. Но аз съм убеден, че сумата, която ще бъде в повече, няма да бъде максимума на това, което сме получили като първоначално предложение.

„Воля" гласуваха против заради принципното им несъгласие да се модернизира армията, а БСП - заради неясната финансова рамка.

;

Красимир Каракачанов обясни, че няма възможност Швеция и Италия - другите двама участници в конкурса, да заведат арбитражно дело заради променените параметри на конкурса.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Юристите в Комисията по отбрана изясниха, че според Директива 25 на ЕП военните договори не подлежат на такава процедура, нито на съда в Люксембург, нито на съда в Хага, нито на МОТ.
;

От БСП изразиха и недоволство от факта, че депутатите не са получили пълния доклад на военно-политическата група, която класира офертите на САЩ за F-16, Швеция за „Грипен“ и Италия за употребявани „Юрофайтър Тайфун“.

Славчо Велков, БСП за България: Той е класифицирана информация и оттам може да се види кой как е гласувал, има ли единно мнение, има ли особени мнения. В секретна секция на българския Парламент това го няма и българският парламент проведе заседание, без да ползва резултатите на тоя доклад.

Ако мандатът за преговори на кабинета бъде гласуван окончателно утре, преговорите, прогнозира военният министър, могат да продължат между 3 и 4 месеца. Комисията по бюджет и финанси също подкрепи решението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна епидемия е обявена в 4 области на страната
Грипна епидемия е обявена в 4 области на страната
БДЖ няма да купува нови влакове през следващите 5 години
БДЖ няма да купува нови влакове през следващите 5 години