"Частен случай": Защо къщата на семейство от Благоевград е превърната в сметище?

В рубриката "Частен случай" ви разказваме за десетгодишната битка на едно благоевградско семейство да спаси къщата си, превърната в сметище. Защо общината вместо да санкционира нарушители, заплашва потърпевшите с глоби?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова оператор Кристиян Минчев
09:45, 03.02.2019
9223
Чете се за: 02:49 мин.
У нас
Кирка Чучкова: 30-40 камиона в момента има отзад боклук. То е на ръба да не пламне епидемия в града.
Борис Чучков: От общината казаха - оправяйте се.
Росен Чучков: Те ще хвърлят, общината ще чисти.
Живко: И да ни глобяват, няма какво да взимат от нас.
инж. Ангел Даилов - директор на Дирекция "Устройство на територията", община Благоевград: Понякога нещата са така, че много трудно има полезен ход.

Боклуци - това е първото, което вижда семейство Чучкови след като отвори вратата на дома си. Историята на къща, превърната в сметище, и как повече от 10 години спасение няма.

Борис Чучков: Хвърлят го направо с чантички, някога и без чантички. Събират от целия град и което им трябва изперат го, изсушат го, продават, а другото го хвърлят до къщата. Миналата сутрин чистя и една чантичка точно до крака ми. Не се знае откъде ще те сполети.

Показахме ви тази къща и това сметище преди пет години.

Кирка Чучкова: В общината пътеки направихме. Мъжът ми е събрал една папка документи.

Семейство Чучкови отново прелистват папките. Нищо не се е променило. Не виждат изход. Върху съседния общински терен има изградени постройки и според Чучкови самонастанили се хора, които превръщат двора им в сметище. Общината до този момент няма ясна позиция законно ли пребивават там.

инж. Ангел Даилов - директор на Дирекция "Устройство на територията", община Благоевград: Парцелите са общински, върху парцелите има изградени строежи. Дали са законни или не, сега не мога да ви потвърдя, защото не съм ги изследвал, но тука жалба за незаконно строителство ние нямаме. Не знам кой го ползва имота, но имотът, в който се образува сметището е частен.

Сметището е затрупало части от общинския имот и части от имота на Чучкови.

Кирка Чучкова: Прехвърляме си институциите, съвет община, закрила други, трети и ние само това си правим. отхвърлени отвсякъде - не може, не може и това е.

Общината през годините изглежда раздвоена как да реагира. Периодично чисти сметището, в същото време праща писма на Чучкови, че ще ги глоби, ако допуснат боклуците в двора си.

Росен Чучков: Последния път казаха, че няма повече да чистят.
инж. Ангел Даилов - директор на Дирекция "Устройство на територията", община Благоевград: Е, имотът ще бъде пак почистен, поемам ангажимента да го почистим, но е хубаво имотът, ако има законовата възможност да бъде ограден.

Законова възможност няма за ограда е нужна промяна на регулацията, но още преди години Чучкови получават отказ, дори инж. Даилов е участвал в комисията.

инж. Ангел Даилов - директор на Дирекция "Устройство на територията", община Благоевград: Ако един имот е частна собственост, всеки е длъжен да си пази собствеността.

Чучкови не знаят как да се опазят. Зазидали са единия си прозорец. За пореден път трябва да сменят стъклата на другия.

Кирка Чучкова: Затворихме го, защото не се диша, спалнята я изолирахме и не ходиме. E така, изолирани, от собственото жилище. Сезираме полицията, тригодишни петгодишни не ги хваща закона.
Борис Чучков: Това е плъхове, мишки, хлебарки, цялата махала се беше напълнила с хлебарки.
Кирка Чучкова: Страшно нещо, то е на ръба да не пламне епидемия в града.


Живущите в съседния имот имат обяснение защо държат на сметището.

Живко: Те като чистят, правят по три метра дупка. виж колко деца има. като отиват да играят падат там.

- И вие затова го запълвате с боклук?

- Затова го пълниме. Като няма дупка, може ли да падне. Не може.

- Откъде идват тези боклуци?

- Откъде идват, идват от некъде. Не отричам и ние хвърляме, има и комшии хвърлят. Като пада тука, ние го хвърляме долу.

жената на Живко: Ей с тая количката ходим по цял ден, да изкарам пет лева да ядат децата. ето гледайте тука количката каква е. 20 деца имам вътре и 10 внуци имам.

- Самите хора, които правят боклук, санкционирани ли са?

инж. Ангел Даилов - директор на Дирекция "Устройство на територията", община Благоевград: Самите хора ние не можем да извършим контрол на самите хора, които правят боклук. То как е - най вероятно някой минава, хвърля нещо, после следващия минава, хвърля нещо.
Живко: И да сложат актове държавата ще има да взима, ние имаме да даваме. Просто не получаваме нищо, няма какво да взима държавата от нас.На Чучкови им е все по-трудно да се справят. Той вече е с инфаркт, тя с инсулт и кислороден апарат.

Кирка Чучкова: Трябва да се намери някакъв изход, някакво решение с нас, с тех. Ограда ли, стена ли, зазиждане ли, изселване ли, нас ли да ни изселят, трябва нещо да мислим, не може така да продължава.
Борис Чучков: Не трябва да се стига до такова положение да се тепаме с една дума.
инж. Ангел Даилов - директор на Дирекция "Устройство на територията", община Благоевград: Разбираме се да го проверим детайлно случая и да предприемем действия.

Чували са тези думи. Малко-по-късно институциите вдигат рамене. Виновните не биват санкционирани, проблемът си остава без решение. А Чучкови продължават да живеят на сметище. Имахме уговорка с общината да кажат резултата от детайлната проверка. Не се обадиха.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Детска градина във Варна е затворена заради некачествено строителство
Детска градина във Варна е затворена заради некачествено строителство
​Бойко Борисов ще се срещне със Зоран Заев на 4 февруари в София
​Бойко Борисов ще се срещне със Зоран Заев на 4 февруари в София