НОВИНИ

Нова социална програма в помощ на възрастните хора и на хората с увреждания

Нова програма на социалното министерство в помощ на възрастните хора и на хората с увреждания. Социалният патронаж е насочен към всички общини в България. Идеята е хората, които са в затруднение, да имат достъп до здравеопазване. Общините могат да кандидатстват по програмата до края на февруари.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:00, 03.02.2019
7683
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

До 2 часа на ден на възрастните хора и хората с увреждания ще получават интегрирана здравна социална подкрепа. Или иначе казано - редовно посещение на медицинска сестра, както и съпътстваща услуга с домашен помощник или с личен асистент. Благодарение на програмата хората в нужда ще бъдат посетени, обслужени и консултирани.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Например, една възрастна жена, която живее самотно, в по-голяма част от случаите това са и хора с увреждания, ползва редовно социалния патронаж, за да бъде подкрепена с топла храна, всеки един ден, в рамките на до два часа на ден, в зависимост от това какви са потребностите може да се посещава от медицинска сестра с домашен помощник.

Общият бюджет на програмата е 47 млн. лева и ще помогне на повече от 17 хиляди души. Средствата са разпределени между всички общини според процента на възрастните хора в населеното място, броят на хората с увреждания в него и наличието на болници.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Тези общини, където няма достатъчно болнични заведения получават повече пари. Както и каква е концентрацията на населените места в рамките на една община, защото понякога една община трябва да обслужва множество малки населени места, които са отдалечени едно от друго и прави самата услуга по-трудна.

В рамките на програмата здравното министерство трябва да разработи методология за предоставянето на услугата и как ще бъдат обучени екипите. Очаква се първите проекти да стартират през пролетта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич
Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич
Полицията използва сила срещу екоактивисти в Берлин
Полицията използва сила срещу екоактивисти в Берлин