Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проблем с електронните винетки за хора с увреждания във Варна

Хора с трайни увреждания от Варна сигнализираха за проблем с издаването на електронни винетки. По закон те имат право на безплатна и въпреки че са подали необходимите документи в Службата за социално подпомагане, системата отчита, че нямат винетка. Наш екип от Варна направи проверка.

от Нивелина Няголова
08:30, 03.02.2019
5168
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Дочо Дочев е пенсионер по болест и с инвалидност 54 процента. Преди две седмици подава документи за безплатна електронна винетка. Казали му, че до 8 дни ще има информация в сайта на БГ ТОЛ. При проверките обаче се оказва, че Дочо Дочев няма електронна винетка.

Дочо Дочев: "Едно и също ми отговарят, че не работи системата. - Тоест вие имате винетка, но тя не е отчетена в системата? - Да, подал съм си документите, значи трябва да имам, щото ми се полага, но не е въведена."

В подобна ситуация попадат всички хора с трайни увреждания, които имат право на безплатна винетка.

Дочо Дочев: "Неудобство е, че се притеснявам да тръгна на път. В града мога да си карам, ама извън града къде мога да отида."

Оказва се, че след хилядите запитвания на хора с увреждания в Агенцията за социално подпомагане, вече е намерено решение за проблема. В сайта на БГ ТОЛ има информация само за хората, които са си купили винетка, а тези, които имат право на безплатна, трябва да проверят в сайта на социалната агенция.

- "Влизаме в началото, ето го сайта. Ето го допълнително меню - проверка за издадена електронна винетка. Ето проверка за издадена винетка... пише си ЕГН-то, номера и проверява."

Става бързо и лесно, но тази услуга е факт едва от няколко дни и малцина знаят за нея.

Адриана Григорова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Варна: "С всяко ново нещо, както е издаването на електронни винетки, в началото все още нямахме информация, но от близо една седмица има достъп до този сайт."

От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че винетка на човек с увреждания се издават ден, след като за него се получи информация от съответната Регионална дирекции за социално подпомагане.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина
Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич
Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич