НОВИНИ

Чавдар Георгиев: Няма риск от санкции за отпадъците в София

Няма риск срещу България да бъдат наложени санкции в областта на управлението на отпадъците, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Работата по изпълнение на ангажиментите на страната ни в областта на управлението на отпадъците ще представи днес заместник-министърът на околната среда и водите  Чавдар Георгиев и екип от експерти.

чавдар георгиев риск санкции отпадъците софия
bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 01.12.2008
Чете се за: 08:58 мин.
У нас

Няма риск както по отношение на отпадъците в София, така и по отношение на ситуацията с управлението на отпадъците в страната. Основание за това ни дава извършеното до момента и това, което планираме да се извърши. София преодоля критичния момент и има осигурено стабилно управление на отпадъците. Работим и по извеждане на балираните отпадъци в съоръжения извън столицата. Предстои до дни да завърши процедурата по ОВОС. Всичко това ни дава основание да считаме, че ние предприемаме необходимите мерки в съответствие с директивите на ЕС и в съответствие с нашето законодателство и след като бъде представена допълнителна информация пред Европейската комисия, считаме, че няма основание да се налагат санкции. Това заяви Чавдар Георгиев, зам.-министър на околната среда и водите, в студиото на "Денят започва".

Предполагам, че към този момент Европейската комисия и по-специално дирекцията по околната среда не е била убедена в какви срокове и как ще се реализират мерките, които са предприети, допълни още Георгиев.

Георгиев подчерта, че има създадена междуведомствена група и се работи активно всички отпадъци да бъдат изведени от София и основните решения на този етап са в Силистра, Шишманци и Харманли.

Разумно е собствеността на завода да бъде общинска, ако ще се осигури необходимото качество за управление на отпадъците и минимизиране на разходите, спомена още Георгиев.

Според Столична община крайният срок за завършване на цялостната система е 2011 година. Отделни елементи дори ще започнат да фунцкионират преди този срок. И според мен той е реалистичен, дори при правилна организация може да се съкрати. А до този срок столицата е осигурена с депото в Суходол. В преговори сме с още една община за извеждане на част от количеството на отпадъците, обобщи в заключение Георгиев.

Следва пълен текст на интервюто с Чавдар Георгиев

Водещ: В ежедневие се превърнаха за съжаление през последните дни негативните оценки от страна на Брюксел към страната ни, санкциите, знаете за 220-те милиона евро, които страната ни загуби по програма ФАР. Днес някои от вестниците пишат за възможността да загубим нови 220 милиона евро по програма САПАРД. Миналата седмица пък дойде едно, информацията за едно, т. е. за две предупредителни писма за възможни санкции към нашата страна, в смисъл такъв, че може да бъде заведено дело в съвета за европейските общности, в Съда на европейските общности в Люксембург във връзка с неспазване на директивата на ЕС за третиране на битови отпадъци в София, второто пък за... предупреждение за нарушаване на европейските директиви за опазване на популацията от диви птици. Днес в Министерството на околната среда и водите заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев и екип от експерти ще представят всъщност какво върши страната ни в областта на управлението на отпадъците, какво е свършила и какви са намеренията. Чавдар Георгиев е в нашето студио. Здравейте.
Чавдар Георгиев: Здравейте в студиото на вас и на зрителите на БНТ.

Водещ: Казвате, че няма риск България да, така, да претърпи санкции. Защо, защо да вярваме?
Ч. Георгиев: Да, ние считаме, че няма риск както по отношение на ситуацията със софийските отпадъци, така и по отношение на ситуацията с управление на отпадъците в страната. Основание за това ни дава извършеното до момента и това, което се планира да се върши. Знаете, че София от една кризисна ситуация вече преодоля критичния момент. Имаме осигурено стабилно управление на отпадъците. Сега работим по извеждане на балираните отпадъци в съоръжения извън столицата, на различни места в страната. Предстои до дни да завърши процедурата по оценка на въздействие върху околната среда. Всичко това ни дава основание, че ние предприемаме...

Водещ: Микрофонът само да... микрофонът, понеже няма добър звук. Това ви дава основание?
Ч. Георгиев: Това ни дава основание да считаме, че ние предприемаме необходимите мерки в съответствие с директивите на ЕС, в съответствие с нашето законодателство. И след като бъде представена допълнителната информация пред ЕК, считаме, че няма основания да бъдат налагани санкции за нашата страна.

Водещ: А защо идват тези писма тогава, тези предупредителни писма?
Ч. Георгиев: Вие знаете, че от лятото насам ЕК, така, следи с особено внимание ситуацията около развитието на управлението на отпадъците в София. Имаше специализирана, специална среща при заместник-министър председателя г-жа Меглена Плугчиева. Там ние бяхме поели определени ангажименти. Тези ангажименти са изпълнени към този момент, издадено е комплексно разрешително за депото в Суходол. То работи, работи устойчиво. Предполагам, че към този момент ЕК и специално Дирекцията по околна среда не е била убедена в какви срокове и как ще се реализират мерките, които са предприети. Надявам се, с допълнителната информация, която ще предоставим, да убедим комисията, че няма основание за налагане на санкциии.

Водещ: Добре, завод за отпадъци обаче няма, балите стоят на площадките. Някои се извозват, но огромното количество стои, нали така?
Ч. Георгиев: Така е, да, ние създадохме една междуведомствена група, чийто председател съм, и работим много активно всички балирани отпадъци да бъдат изведени извън столицата. На този етап основните решения са в Силистра, Шишманци и Харманли. Разбира се, работим и за други решения и аз се надявам ние да ги реализираме. А що се отнася до интегрирането на система от съоръжения за третиране на отпадъците, казах, че тя е на финалната права за разрешение чрез оценка за въздействие върху околната среда. Оттук нататък остават само конкретните мероприятия за нейното реализиране.

Водещ: Какво значи това конкретните мероприятия, какво трябва да се свърши конкретно?
Ч. Георгиев: Ами трябва да се свършат доста неща, включително проектантски работи, да се започне строителство, да се представи един финансов план, за да се види каква част от средствата ще се финансират по оперативна програма "Околна среда", каква част ще се финансират със средства на общината, защото...

Водещ: Как е разумно да се постъпи според вас, каква част от оперативна програма...
Ч. Георгиев: Благодаря ви за този въпрос, защото той е важен и беше обсъждан...

Водещ: ... доста полемика има.
Ч. Георгиев: Миналата седмица ние имахме специален семинар за управлението на отпадъците в страната и за начините на финансиране чрез оперативна програма и специална среща след този семинар, тристранна, между представители на заинтересованите ведомства, ЕК и Столична община. И се изясни, че представеният проект, който е на стойност 175 милиона лева, вероятно е твърде скъп. Първо се постави въпросът може ли той да бъде оптимизиран като стойност, да бъде намалена стойността му. И второ, беше разисквано това, че София като една най-богатите общини не е справедливо и не отговаря на принципа на солидарността да получи най-много пари по оперативна програма. Предварителните анализи сочат, че София ще поиска от порядъка на 99 процента и нещо, финансирани по оперативна програма. Би било редно някаква значителна част от това финансиране да се осигури от Столична община, било то чрез кредитни средства, било то чрез публично частно партньорство.

Водещ: Каква част според вас е разумно?
Ч. Георгиев: Трудно ми е аз да определя точно каква част, но при всички случаи да се дадат 175 милиона лева... евро на столичната община за това да изгради интегрираната система за отпадъци, би било в някаква степен неразумно, тъй като това е от порядъка на 45 процента от всички пари, определени по оперативна програма за страната.

Водещ: Знаете аргументите, най-големият град в България, огромно количество...
Ч. Георгиев: Ние не...

Водещ: ... хора, които и живеят, и работят тук.
Ч. Георгиев: Не подценяваме значимостта на проблема и виждате какви усилия влага и министерството, и други заинтересовани ведомства, за да се решат проблемите на Столичната община. Но, от друга страна, обективен факт е, че столицата може да поеме значителна част от тези разходи. Аз не мога да кажа каква, но при всички случаи експертите на Столична община могат да преценят и като представят окончателния финансов анализ, каква част от стойността на този голям проект, 175 милиона евро, може да се финансира от самата община.

Водещ: Твърдо е убеждението ви, че...
Ч. Георгиев: Една цифра мога да спомена, че индикативната стойност на проекта, заложена в оперативна програма, ако не ме лъже паметта, беше 131 милиона. Това означава, че всъщност разчетите, които са правени предварително, са били на някаква стойност под тези 131 милиона, но каква точно, аз не мога в момента да определя.

Водещ: Собствеността на този бъдещ завод, логично ли е, разумно ли е да бъде общинска собственост?
Ч. Георгиев: Има различни варианти, това в крайна сметка ще е решение на Столична община. Според мен е разумно да бъде общинска собственост, ако чрез тази форма ще се осигури необходимото качество на управление на отпадъците и ще се минимизират разходите. Ако се получи достатъчно добро предложение от частен партньор, доколкото такива са представени и пред Министерство на околната среда и водите, включително предложения, които не изискват нито стотинка от Столична община, а само съгласие за управление на отпадъците и предоставяне на количеството отпадъци за третиране, това на мен ми изглежда много привлекателно и разумно. След като софиянци и Столична община няма да похарчат нито стотинка, няма да се използват пари от оперативна програма, а има инвеститор, който желае да инвестира изцяло в завода, защо да не се потърси форма на публично-частно партньорство с такъв инвеститор.

Водещ: Има ли законодателни, за публично-частно партньорство има ли законодателни проблеми?
Ч. Георгиев: Не, категорично мога да кажа, и като юрист...

Водещ: Знаете за гласове от общината...

Ч. Георгиев: Не, няма никакви законодателни проблеми, според мен, поне към този момент. Има различни форми на публично-частно партньорство - смесени дружества с общинско и частно участие, концесиониране, всякакви други форми. Така че аз не виждам поне проблеми в това отношение.

Водещ: Какво пречи на този проблем да бъде решен трайно досега през годините, проблемът с боклука на София?
Ч. Георгиев: Вероятно това, че не е бил решен навреме. Решението е трябвало да стане...

Водещ: Кой носи основната отговорност, за да не се реши досега?
Ч. Георгиев: Решението, според мен, би трябвало да бъде осъществено някъде на границата между 90-те години на миналия век и началото на този век, края на 90-те години, началото на този век. Този момент е пропуснат, знаете, че след това столицата изпадна в криза.

Водещ: Минаха осем години, минаха осем години от... девет вече от този момент, за който говорите.
Ч. Георгиев: Усилията бяха обаче първо насочени към преодоляване на кризата, след това очевидно проблемът беше просто отложен във времето, онаследен. Смея да твърдя, че в момента се предлага една интегрирана система, която, ако се оцени от съответните експерти, предстои експертният съвет в момента, тази седмица да бъде проведен, ако се оцени положително, столицата ще има решение по оценка на въздействие върху околната среда.

Водещ: Има ли политика, има ли политика в решаването на проблема със софийския боклук, в смисъл прехвърлянето на горещия картоф между правителството, столичната община...
Ч. Георгиев: Аз не мога да кажа, че има някаква особена политика в това, но очевидно има опити от заинтересовани лица, да ги наречем, които да използват този проблем и да го представят за решаване не там, където му е мястото. Очевидно опитът показа до този момент, че само при едно взаимодействие между заинтересованите институции, между правителството, Министерство на околната среда и водите и Столична община, когато има, така, реално взаимодействие, проблемите се решават.

Водещ: Вярно ли е, че кабинетът настоявал пред еврокомисията финансирането на инсталациите за преработка на боклука да стане, да остане след изборите?
Ч. Георгиев: Благодаря ви и за този въпрос. Категорично не, това според мен са някакви свободни съчинения на тема "Друг ми пречи да си свърша работата".

Водещ: Това е според, така, кмета Бойко Борисов, който го е разбрал от източници от еврокомисията.
Ч. Георгиев: Категорично не, и отново ще отворя, че имахме тристранна среща между представители на Европейската комисия, представители на Столична община и представители на заинтересованите ведомства, на която се обсъждаха проблемите за финансирането, за това не е ли прекалено скъп този проект, може ли да бъде оптимизирана стойността. Никой не е поставял въпросът за отлагане на финансирането във времето. Това според мен е просто некоректна информация, не зная откъде идва, но бих я определил като свободно съчинение.

Водещ: В медиите, в пресата се появиха такива информации. Това е причината, казвате, за забавянето - тази сума и споровете около това как да се разпределят средствата.
Ч. Георгиев: Не, сумата не е причина, въпросът е свързан с това да се преминат необходимите процедури, а те са на финала си - оценката за въздействие върху околната среда, да се извърши съответното проектиране, дейностите, свързани с подготовка за извършване на строителство, и да се започне да се реализира проектът. Той е многокомпонентен, той не е само от едно съоръжение, включват се няколко съоръжения, включително инсталация за механично биологично третиране, включително депо.

Водещ: Кога го виждате във времето да се изгради?
Ч. Георгиев: Доколкото зная, според разчетите на Столична община, крайният срок е 2011 година за завършване на цялостната система.

Водещ: 2011-та и да започне да функционира.
Ч. Георгиев: Отделни елементи ще започнат да функционират и преди този срок.

Водещ: Този срок, според вас, както вървят нещата, ще се спази ли?
Ч. Георгиев: Според мен е реалистичен, дори и с, така, някакъв аванс като срок. Би могло при крайна мобилизация и организация, правилна, да се съкрати.

Водещ: А дотогава?
Ч. Георгиев: Дотогава столицата е осигурена с депото в Суходол. Значи, не очакваме да настъпят кризисни ситуации при управление на отпадъците на столицата.

Водещ: Балите?
Ч. Георгиев: Балите трябва да се изведат, това е категорично, това е становище...

Водещ: Силистра и Харманли могат ли да поемат?
Ч. Георгиев: Не, търсим и допълнителни решения.

Водещ: Шишманци, ама то там не е готов заводът, нали.
Ч. Георгиев: Включително и Шишманци няма да е достатъчно като капацитет в един хоризонт от порядъка на една година да реши проблема със софийските отпадъци. Търсим и други решения, в преговори сме в момента с още една община за извеждане също частично на част от количеството. Мисля, че ще успеем да намерим...

Водещ: Коя е тя, ще ни кажете ли?
Ч. Георгиев: Не, нека... знаете каква е нашата...

Водещ: За да няма протести, да няма граждански...
Ч. Георгиев: За да няма предварителни, така, обструкции, ако мога да се изразя. Нека първо принципно да се договорим с общината, да видим какви са възможностите, да уточним какво би могла тя да приеме като отпадъци, разбира се, впоследствие всичко ще бъде публично...

Водещ: Но е в България, нали?
Ч. Георгиев: В България е, в България е, слава богу.

Водещ: Понеже имаше и такива идеи - да се вози в чужбина боклукът, софийският боклук.
Ч. Георгиев: Ако не бяхме намерили решение на територията на нашата страна, ние сме длъжни да намерим някакъв изход и търсихме, първо, в съседните държави. За съжаление, те отказаха...

Водещ: Това не е ли абсурдно, г-н Георгиев?
Ч. Георгиев: Добре, как да решим въпроса?

Водещ: Със самолети ли, как, или с влакови композиции... балите?
Ч. Георгиев: Не, това са транспортни задачи, които аз не мога да коментирам.

Водещ: Само си го представете - софийският боклук, който с... балите тръгват към чужбина.
Ч. Георгиев: Вижте, има и други такива прецеденти. Милано кара примерно в Мюнхен да обработва част от своя отпадък, или Неапол отиде в Германия също. Като няма друго решение на територията на страната и след като ние трябва да намерим решение, правим всичко възможно.

Водещ: Добре, накрая последно за дивите птици. Популациите от диви птици, там също има предупреждение, там пък защо?
Ч. Георгиев: Това е първото писмо, което получаваме по този въпрос. След като го получим и се запознаем подробно, ще можем и допълнително да дадем информация, но предварително искам да кажа, че ние сме взели превантивни мерки, знаете, че министър Чакъров издаде заповед за временна забрана на ново строителство на тази територия. Очевидно има голяма чувствителност към териториите на Каварна, Балчик и Шабла. Ние ще направим всичко възможно да не се допусне ущърб на околната среда, на местообитанието на птиците, и съответните инвестиционни намерения, които са реализирани и които към момента са под мониторинг, показват, че към момента няма нанасяне на сериозни щети.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите, беше гост в предаването. Няма риск, няма опасност, няма да се стигне до санкции срещу страната ни във връзка с тези писма от еврокомисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
22:31, 27.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
21:15, 27.07.2024
Чете се за: 15:00 мин.
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
19:26, 27.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:28, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Ново преразглеждане на делото Стависки
Ново преразглеждане на делото "Стависки"
ВАС ще заседава по делото Чората
ВАС ще заседава по делото "Чората"