Абонати на "Топлофикация София" със съмнения за завишени сметки

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока.

от БНТ
08:51, 04.12.2017
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. В 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село. От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

Драгомир Стефанов, живущ в блока: За пореден път и тази година "Топлофикация" на изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. Във месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

Драгомир Стефанов, живущ в блока: Ето примерно в тази сметка може да видите - миналата година, целият сезон, без топлата вода е бил 225.86 лв., тази година е 537,36 лв."

БНТ: Тоест двойно?

Драгомир Стефанов, живущ в блока: В случая, двойно, да! Те са ни ги начислили на пълна мощност, на база на някакъв коефициент, който е установен по някакъв техен математически начин.
Ана Мичева, живуща в блока: Бяхме направо скандализирани, защото става въпрос за много сериозни суми отгоре, неочаквано начислени.
Драгомир Стефанов, живущ в блока: Ние специално преди няколко години целият блок сложихме най-модерните уреди за измерване с дистанционно отчитане, за да може да няма разминавания. Да се отчита всеки месец, за да нямаме такива изненади.

От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

Елизабет Павлова, "Топлофикация - София": Проверката през месец март 2017 г. беше извършена по искане на "Топлофикация София", тъй като установихме, че сградата попада в списъка с тези сгради, при които има отдадена енергия от сградната инсталация, повече от 50%. След проверката установихме, че трябва да се начисляват суми и за т. нар. втори кръг.
Георги Русев, мениджър на фирмата за топлинно счетоводство: Към сградната инсталация се считат захранващите тръби, които са тези двете двойки, а двойката, която захранва съответното отоплително тяло. Тези двете тръби, които минават транзитно за захранване на горната зона се считат за отоплително тяло и те не са към сградната инсталация.
Драгомир Стефанов, живущ в блока: Тези тръби според вас уреди ли са или тръби?За мен са тръби и ако са уреди, те трябва да могат да се замерват колко са потребили. "Топлофикация" казва, че не могат да сложат уреди, защото са тръби, а пък иначе ги слагат в сметките като радиатори. Параграф 22.

Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".

Ана Мичева, живуща в блока: "Така или иначе като край, никой не ни казва - да, има проблем и ние сме готови да ви помогнем, до го решим.
Драгомир Стефанов, живущ в блока: Аз винаги съм песимистично настроен, когато става дума за "Топлофикация", тъй като те винаги са прави, но ние сме готови да се борим докрай, защото това безобразие не може просто да продължава. Дори и да си спреш радиаторите, те винаги си измислят някакви сметки, така че да им излезе тяхната сметка. Това е истината.

Оплаквания за новия метод на изчисления на сградната инсталация няма от живеещите между осмия и последния етаж. Поне засега.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков: Около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки
Бисер Петков: Около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки
Предколеден сноуборд с благотворителна цел
Предколеден сноуборд с благотворителна цел