НОВИНИ

Административни спънки отлагат белодробните трансплантации

Ден след като стана ясно, че се разделя с поста си, досегашният директор на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова разкритикува прекратяването на договора с Австрия за белодробно трансплантиране на български пациенти. Пациентски организации сигнализираха, че административни спънки отлагат белодробните трансплантации, а заради забавянето вече има смъртни случаи.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:15, 11.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

8-ми месец роднините на Адриан Петков чакат подписването на нов договор за трансплантиране на бял дроб на български пациенти. Старият с клиника във Виена е изтекъл още през май миналата година.

Петков, баща на Адриан: Нито един наказан, нито един подведен под отговорност и това ще бъде за сетен път, но пациентите умират.

Според разказа на д-р Симеонова тя трябвало да чака 7 месеца за позволение от здравното министерство, за да преподпише изтеклия договор. След тях обаче получила инструкции да търси оферти от други болници - въпреки предупреждението й, че това ще забави белодробните трансплантации още повече.

д-р Марияна Симеонова, досегашен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация: Съжалявам, че в разрез с правилата не подписах договора, без да изчакам разрешение от министерството, вече съжалявам, но не съм допускала, че толкова много ще се бави. Щях да го подпиша, независимо, че това най-вероятно щеше да коства обвинения и освобождаване.

Симеонова не назова кой от бившите министри е поискал да се търсят нови клиники за белодробните трансплантации. От настоящия пресцентър на здравното министерство заявиха, че не могат да коментират действията на предшествениците си, а новият директор ще бъде обявен до дни.

Алберт Петков, брат на Адриан: Няма начин да няма начин. Всичко е въпрос на интерес и човечност.

Към момента още 10 души освен Адриан Петков се нуждаят от белодробна трансплантация. Преговорите с клиниката в германския град Есен са на финалния си етап, но лечебното заведение трябва да получи одобрение от няколко институции, за да трансплантира българи. Според прогнозата на д-р Симеонова цената на трансплантацията в Германия ще бъде по-висока от досега плащаната в Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМХ спира работа от следващия вторник заради липса на ръководство
НИМХ спира работа от следващия вторник заради липса на ръководство
Здравното министерство предлага нов здравноосигурителен модел
Здравното министерство предлага нов здравноосигурителен модел