НОВИНИ

Административният съд реши: Поскъпването на билетите в София е незаконосъобразно

Софийският административен съд отмени Наредбата за поскъпване на билета за градския транспорт от лев на лев и шейсет. Решението не е окончателно. От общината са категорични, че ще обжалват пред Върховния административен съд.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:37, 22.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

9 месеца, откакто плащаме с 60 стотинки повече за еднократен билет, Административният съд реши, че новата цена е незаконосъобразна. Магистратите посочват, че не са ясни причините, които налагат увеличението на цената на билета и на глобите за нередовни пътници. И още - няма конкретни данни и формула, по която приходите и разходите образуват цената.

Зафир Зарков - общински съветник, Комисия по транспорт към Столична община: С вземането на решението бе отменена старата методика, по която се формираха цените, но с икономическата рамка бе приета нова такава. Именно поради тази причина ние ще обжалваме пред по-горната инстанция Върховния административен съд.

Пътуваща сподели:

Аз поне не съм чула някаква сериозна обосновка защо билета трябва да скочи двойно. Транспортът е ужасно скъп, освен това е крайно непригоден.

Друга я опонира:

За мен услугата си заслужава цената, като се има предвид и колко много има гратисчии.

От общината казват, че са постигнали една от целите си - повече хора да пътуват с карти.

Зафир Зарков - общински съветник, Комисия по транспорт към Столична община: С намаляването на цената на годишната абонаментна карта от 500 лева на 365, от промените за 9-10 месеца са закупени над 16 000 абонаментни карти.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. Докато следващата инстанция не се произнесе цената на билета остава лев и шейсет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Харисън Форд все пак е приземил самолета си на грешна писта
Харисън Форд все пак е приземил самолета си на грешна писта
Опашките от тирове изчезват, камарите с боклуци остават
Опашките от тирове изчезват, камарите с боклуци остават