Дни преди официалното откриване на зимния сезон в Банско, инспектори от Областната агенция по безопасност на храните в Благоевград започнаха проверки. В хотели, ресторантите и търговски обекти за бързо хранене инспекторите провериха срока на годност на храните, документите за произхода на стоката, както и условията при които се съхраняват хранителните продукти.
Инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните провериха при какви температури работят хладилниците с наличните хранителни продукти в кухнята на един от големите хотели в Банско. Не установиха нарушения при съхранението и обработката на храните, но издадоха две предписания.
Д-р Цветанка Сланчева
“Установихме корозии в металните части в хладилниците, което не представлява голям риск по отношение безопасността на храните, защото вътре се съхраняват опаковани храни. И другото несъответствие вече теча на таванната повърхност."
Димитър Тодоров, главен готвач
“В момента все още не изпитваме сериозно натоварване, така че всички нередности ще бъдат отстранени в рамките на ден два."
Освен в ресторант на хотел инспекторите влязоха и в обект за приготвяне на бързи храни, но нарушения не бяха установени.
"Доволни сме."
"Случвало ви се е да попадате на некачествена храна от обектите тук в Банско?"
"Засега не."
Мълвата за проверките бързо се разпространи сред търговците на обекти за бързо хранене в Банско. За да избегнат срещата с инспекторите, някои затвориха обектите си и приключиха работния ден в ранните следобедни часове.