НОВИНИ

Активизираха се свлачища в Кърджалийско

Силно активизирало се старо свлачище затруднява достъпа до махала в с. Орлица. Хора, лоито не искаха да напуснат застрашения си дом, щяха да бъдат изваждани оттам с полиция, но в крайна сметка се съгласиха да излязат.Лошото време активизира свлачища в Кърджалийско. На много места падналите валежи раздвижиха земята, а водата подкопа основите на пътища, мостове и къщи. Общината е прокарал черен път до домовете в долната махала на селото, за да могат хората да стигат до домовете си. Вижте прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:22, 18.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.

Над 50 са регистрираните свлачища в област Кърджали и всечки те се следят от Геозащита. След валежите се активизира стари свлачища, освен в Кирково земята се раздвижи и в общините Момчилград и Кърджали. Областната администрация в Кърджали съветва общините да кандидатстват за средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и да започнат укрепването им. .

Илия Илиев, областен управител на Кърджали: Ако са много спешни мерките община Кирково може да предприеме аварийно действие и да вкара техника да започне да работи и после да кандидатства към Междуведомствената комисия за възстановяване на тези средства.

Най-голяма опасност има от активизаране на свлачищата в селата Енчец и Сипей, защото те застрашават десетки жилища. В Сипей земята може да погълне цялото село.

Илия Илиев, областен управител на Кърджали: За момента нямаме данни да се е активизирало.Там правителството беше отпуснало и един милион лева от Междуведомствената комисия, но за мен е учудващо, след като има отпуснати пари не съм чул и да се обявява процедура за фирма, която да е избрана да работи по свлачището. Учудващо е, ако има отпуснати пари защо не сме започнали да работим по това свлачище, което е огромно.

Ситуацията в Кърджали се нормализира, придошлите реки вече не застрашават населените места с наводнения. Язовир Кърджали има достатъчно свободен обем и няма да прелее, контролирано се изпуска вода от язовирите Студен кладенец и Ивайловград. Под постоянно наблюдение са 850 те микроязовира в областта .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преспи са затрупали пътища в Разградска област
Преспи са затрупали пътища в Разградска област
паднали клони !!!
паднали клони !!!