НОВИНИ

Албанските власти: Надяваме се на по-тясно сътрудничество с България

Албания разчита много на България за европейската си интеграция. С това послание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева беше посрещната в Тирана от президента Илир Мета, от албанския си колега Дитмир Бушати и от министъра на евроинтеграцията Клайда Гьоша. В Тирана - втората столица от балканската ѝ обиколка - министър Захариева подчерта, че правителството ни ще покаже не само на думи, че приоритет на българското председателство на Европейския съвет ще бъде разширяването към Западните Балкани. Тя постави и въпроса за признаването на българското малцинство в Албания.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:48, 26.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Искаме да си напишем европейското домашно по най-добрия начин. С тези думи президента на Албания Илир Мета посрещна Екатерина Захариева, която де факто е първият европейски министър, който се среща с него след избирането му на поста.

Както пред него, така и пред външния министър Дитмир Бушати, Захариева похвали усилията на Албания в реформите, особено в сферата на върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност, както и за приемането на закона за проверка на съдии и прокурори.

Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: "Фактът, че вече има подадени оставки на прокурори и съдии значи законът работи. Убедена съм, че без добра съдебна система няма икономически растеж."
Дитмир Бушати - министър на външните работи на Албания: Надявам се, че през 2018 г. в рамките на българското председателство ще имаме още по-тясно сътрудничество с правителството ви, с оглед заявения от вас приоритет за разширяване на Западните Балкани.

Европейският съюз не е съюз на пари, а на споделени ценности и спазване на човешките права, подчерта на всички срещи днес министър Захариева. В тази връзка тя повдигна и въпроса за признаване на българско малцинство в Албания.

Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента, българското малцинство не е споменато. Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете държави", каза Захариева. Президентът Илир Мета обеща да проследи законопроекта в парламента и да съдейства за гъвкаво решение.

Енергийната и транспортна свързаност между България, Албания и Македония бе също акцент в днешните разговори на министър Захариева в Тирана. Посочено бе, че е необходимо изцяло нова европейска концепция за стратегическия транспортен коридор номер 8.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Белград обяви, че не е компетентен за екстрадицията на Цветан Василев
Съдът в Белград обяви, че не е компетентен за екстрадицията на Цветан Василев
Макрон посредничи за мира в Либия
Макрон посредничи за мира в Либия