Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Сестрите от Либия може да не получат обезщетение за преживените изтезания

Една от медицинските сестри, които лежаха в затвора в Либия - Кристияна Вълчева, е на път да се откаже от може би последна възможност да търси възмездие и обезщетение за изтезанията в Либия. По гражданско дело, което е завела у нас срещу либийските офицери, съдът е отказал да я освободи от част от разноските. Вълчева трябва да внесе 7530 лв. иначе делото вероятно ще бъде прекратено. Аналогични искове за половин милион лева обезщетение - са внесли през 2012-та пред българския съд и петте медицински сестри.

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 26.07.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Пет години делата, които българските медици водят срещу мъчителите, са в капана на процедурите. Сред които почти невъзможното призоваване на либийските офицери, но и правилата за съдебните разноски.

Съдът освобождава Кристияна Вълчева от държавната такса, но не и от разходите за назначаване на особен представител на либийските офицери. Решението е потвърдено от втората инстанция, като сумата е намалена - и влиза в сила след произнасяне на Върховния съд от края на юни. На база декларираните от Вълчева доходи и спестявания - съдът приема, че тя има достатъчно средства, за да си позволи сумата.

Георги Атанасов - адвокат: Аз мисля, че това излиза много далеч извън понятието за процесуална етика и съобразяване на конкретните обстоятелства, при които съдът следва да взема решение може ли или не може да освободи, при това от нещо, което представлява съдебни разноски".

Проява на криворазбрано чувство за справедливост и безпристрастност.

Кристияна Вълчева: Без помощ отвън, без помощ на държавата, нищо не можем да направим. Ние просто искахме да използваме последния срок, в който да изчерпаме едно от възможностите да осъдим Либия чрез нашия съд. Това няма да се получи, няма да мога да ги внеса тези пари.

След многобройни усилия 12-те либийци да бъдат призовани съдът използва последна възможност да придвижи делото - като ги уведоми чрез държавен вестник. Тогава обаче разноските за техните адвокати се внасят от този, който е инициирал делото, обясни съдията.

Стефан Кюркчиев - съдия: Сумата е значителна, защото се определя като процент от цената на иска. От нея госпожа Вълчева също е поискала да бъде освободена. Тоест съдът първоначално да внесе сумата, която според закона трябва да бъде внесена от г-жа Вълчева. Ще се появят коментари, че процедурите са поставени над хората? Възможно е да има такива коментари, но аз бих казал, че съдът преди всичко е длъжен да спазва закона.

По аналогично дело - на палестинския доктор Ашраф, холандският съд преди пет години присъжда 1 млн. евро компенсация.

Георги Атанасов - адвокат: Такова съдебно решение ще може да бъде изпълнявано срещу физическите лица вътре в Либия, страната Либия - когато и докато те са живи и техните наследници. Така че съвсем не е безсмислено от юридическа и от морална и житейска гледна точка.

Във връзка с опитите за призоваване - по делото има писмо от Министерството на външните работи - че поради политическата обстановка в Либия и отсъствие на наше дипломатическо представителство - е невъзможно да се изпращат съдебни поръчки.

Заради невъзможната комуникация с Либия - и контраразследването, което беше образувано у нас срещу мъчителите - е прекратено по давност. Това става преди 3 години. Прокуратурата така и не получава отговор на молбите за правна помощ до Либийската държава, отпреди нейното разпадане, които е трябвало да изяснят конкретните извършители.

Зорница Таскова - говорител на Софийската градска прокуратура: До последния момент прокуратурата и НСлС са полагали усилия каквото е възможно да се събере като доказателства и да се постигне възможност за повдигане на обвинения.

По делото има десетки експертизи, документи, разпити на дипломати и журналисти. След завръщането си показания са дали и самите медици. Според прокуратурата категорично е установено, че самопризнанията им са били изтръгнати с насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ оттегля част от предложените промени в Закона за съдебната власт
ГЕРБ оттегля част от предложените промени в Закона за съдебната власт
Петима от задържаните за трафик на мигранти остават в ареста
Петима от задържаните за трафик на мигранти остават в ареста