Как си разпределиха министерствата в Германия

Консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц най-после се споразумяха за коалиционно правителството. Преговорите започнаха в началото на годината.Подробности за успешния финал от Александър Андреев от Дойче веле.

от Александър Андреев, Дойче Веле
17:04, 07.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Вчера зрителите на „По света и у нас" чуха Ангела Меркел да казва, че коалиционното споразумение изисква и от двете страни мъчителни компромиси. Днес научихме за един от тези мъчителни компромиси, които е трябвало да направят християндемократите: двете ключови министерства, на финансите и на външните работи, ще бъдат ръководени от социалдемократи.

Финансовият ресор, който е най-важният в новото правителство, защото ще управлява огромната сума от 46 милиарда евро допълнителни данъчни приходи през мандата, ще бъде оглавен от Олаф Шолц, досегашен кмет на Хамбург и една от най-силните фигури в партията.

Външен министър най-вероятно ще бъде Мартин Шулц, но това още не сигурно.

Министър на вътрешните работи не случайно ще бъде тъкмо лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който е привърженик на особено строгата политика към бежанците и мигрантите.

Социалдемократите получават общо 6 министерства, сред които и труда и социалните въпроси, а християндемократите ще ръководят министерството на икономиката в лицето на досегашния шеф на кабинета на Меркел Петер Алтмайер, отбраната - сегашната министърка Урсула фон дер Лайен запазва поста си - здравеопазването, образованието, селското стопанство.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Убедена съм, че коалиционният договор, който постигнахме, може да бъде основата на добро и стабилно правителство, от което се нуждае нашата страна и което между другото много хоро по света очакват от нас.

Християндемократическият и Християнсоциалният съюз няма да подлагат споразумението на повече гласувания, докато социалдемократите ще проведат допитване до членската си маса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Училище изрисува двора си с образователни игри за децата
Училище изрисува двора си с образователни игри за децата
Авария на Рилския водопровод остави три столични района без вода
Авария на Рилския водопровод остави три столични района без вода