НОВИНИ

Единственото отделение по детска кардиология може да прекрати дейност

Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавата, предупредиха лекари.

bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 07.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

В бюджета на отделението е натрупан дефицит от половин милион лева. Не достигат и 20 медицински сестри. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца, претърпели операции и са принудени да дават извънредни дежурства. Заради недофинансирането на клиничните пътеки, ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри. Няма пари и за ремонт и закупуване на нова апаратура. В отделението се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации годишно.

проф. Марио Станкев - директор на НКБ: Ще бъдем активни, ще направим всичко възможно да съхраним тази дейност, защото тя е уникална за страната. Ако тя прекрати своята дейност, всичко това ще легне на държавата, което ще бъде в пъти, пъти повече.
д-р Стоян Лазаров - н-к на отделението по хирургия на Вродени сърдечни малформации, НКБ: "Няма държава в Европа, в която тази дейност да не е подпомагана директно от държавата по програми.
проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ: Клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с подслушвания смени ръководството на Четвърто РПУ
Скандал с подслушвания смени ръководството на Четвърто РПУ
Движението по АМ Тракия продължава да е затруднено заради катастрофирал ТИР
Движението по АМ "Тракия" продължава да е затруднено заради катастрофирал ТИР