НОВИНИ

300 000 лева прибраха за година телефонни измамници в Русе

Близо 300 000 лева е сумата, която телефонните измамници успяха да приберат за една година в русенска област. Най-големият удар е за 60 000 лева, които служителите на реда успяват да върнат на жертвата. Сред най-използваните схеми е предложение за участие в полицейска акция.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Пламенка Тонева
13:00, 07.02.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Ще я наречем Иванка Петрова от Русе. За 4 години телефонните измамници са я търсили над 10 пъти. Сценариите са различни, но целта е една – да ѝ вземат спестяванията.

Първия път ми звъняха и ми казаха, че мой близък е пострадал. След това ми предлагаха кредитна карта, после пък ме заплашваха с децата ми. Хора, не се лъжете!

От началото на януари досега в русенска област са регистрирани 4 случая на телефонни измами. Обаждане от мними лекари, които искат пари за пострадал близък на жертвата, е втората най-използвана схема, обяснява инспектор Александър Ласков.

инсп. Александър Ласков – ОДМВР – Русе: Телефонна измама, свързана със закупуване на ваучери. Тук извършителите атакуват вече не само стационарните телефони на нашите съграждани, но и мобилните апарати. Тук също се представят за техен близък и се представят, че имат нужда от закупуването на ваучер.

От полицията съветват гражданите да не се доверяват на никого по телефона.

инсп. Александър Ласков – ОДМВР – Русе: Да не дават пари на никого по никакъв повод. Пари, накити. Това не е начинът, по който действат не само полицейските служители, но и всички институции и държавни и общински. Пари никой не иска от гражданите.

Регистрираните случаи на телефонни измами за 2017 г. в Русенско са 59.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима загинали и 256 ранени при силното земетресение в Тайван
Шестима загинали и 256 ранени при силното земетресение в Тайван
Отхвърлиха предложението над 2 милиона в Турция да получат българско гражданство
Отхвърлиха предложението над 2 милиона в Турция да получат българско гражданство