НОВИНИ

КПКОНПИ ще проверява Александър Манолев за конфликт на интереси

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде проверяван и за конфликт на интереси от Антикорупционната комисия. Разпореждането е на Върховната касационна прокуратура, която вчера започна проверка за злоупотреба с евросредства. Часове по-късно Манолев подаде оставка, а премиерът я прие. Разследва се още използването на документи с невярно съдържание, ще се проверяват и подозрения за данъчни престъпления.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:09, 18.04.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

От Държавен фонд "Земеделие" са изпратили на прокуратурата всички документи по проекта за "къщата за гости", за която се твърди, че е на Манолев и той я използва за лични цели. От тях става ясно, че европейските средства отпуснати по проекта са 391 160 лева по договор сключен с ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" и Александър Манолев не е бенефициент. Прокуратурата обаче открива връзки между Манолев и Димитрова и подозира, че тя е подставено лице. През 2011 година Манолев ѝ дава под наем собственото си лозе.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Този договор за наем на лозовите насаждения е сключен преди Димитрова да навърши пълнолетие.

През 2013 година Димитрова вече е регистрирала фирмата си ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова". Тогава тя получава от Манолев право да строи къща за гости в неговия имот.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Александър Манолев е учредил право на строеж с два последователни нотариални акт в полза на ЕТ "Агротрейд", изграждането на тази къща за гости.

Година по-късно фирмата на Димитрова сключва договор за европейско финансиране с ДФ "Земеделие", а през 2015-а Манолев, като управител на търговско дружество й отпуска заем от 700 хиляди лева.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

Установили сме, че той бил вписан като лице за контакт при извършване на проверките от ДФ "Земеделие" преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ в размер на около 400 хиляди лева.

В края на 2015 година Манолев вече се явява като пълномощник на ЕТ "Агротрейд" и представя фирмата по време на проверка на място на инвестицията по проекта. В контролния лист е отбелязано, че всички документи свързани с "къщата за гости" са предоставени от Манолев.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Всички тези обстоятелства към този момент не могат да се оценят като престъпление. Затова са изпратени по отношение на него на Комисията за установяване на конфликт на интереса за преценяване и извършване на проверка има ли конфликт на интереси.

Според правилата за финансиране на подобни обекти с европейски средства през следващите 5 години те трябва да бъдат използвани по предназначение. Тоест, изграденото трябва да бъде "къща за гости" до есента на 2019-а и да се предоставя за настаняване на туристи. Контролът трябва да се извършва от ДФ "Земеделие".

Като зам.-министър на икономиката от лятото на 2017 година до днес Манолев е член на УС на фонда и отговаря за контрола върху изразходването на средства по европейската програма. При установяване на нарушения Фондът може да поиска връщане на отпуснатите безвъзмездно пари. Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала разследване за представяне на документи с невярно съдържание с цел получаване на средства от европейски програми. Ще се събират доказателства и за предполагаеми данъчни престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети интерактивен семинар за деца на Фондация Българска памет
Трети интерактивен семинар за деца на Фондация "Българска памет"
30 задържани за измами над 2 млн. лв. след спецакцията срещу „ало“ измамници
30 задържани за измами над 2 млн. лв. след спецакцията срещу „ало“ измамници