НОВИНИ

Антитерористично учение на летище Пловдив

За България няма конкретна заплаха от терористични атаки. Няма сигнали нито от нашите, нито от чуждите служби за евентуална опасност - това заяви на летище Пловдив вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов присъстваха на антитерористично учение, целта на което е да се оценят възможностите за реакция и координацията между отделните министерства.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
19:19, 27.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Разиграна беше ситуация, при която трима терористи нападат летище „Пловдив". Един от нападателите открива стрелба по чакащите полета си пътници, а съучастниците му взривяват бомба. Летището беше затворено и обградено от полиция, а един от терористите е убит. Всички цивилни са изведени на безопасно място. Тежко ранените бяха изнесени от летището и закарани до болници в града. Втората част от учението беше насочено към елиминирането на другите двама терористи, които успяха да избягат и се укриха в изоставена казарма. Под тревога бяха вдигнати барети от специализирания отряд за борба с тероризма. За 3-4 минути те проникнаха в сградата и застреляха терористите.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи
Всички ние сме убедени, че това е начинът да поддържаме готовността на нашите сили да реагират. Дава ни се възможност и се установява къде са евентуалните пропуски и разработваме начина по който те да бъдат преодолени. Това е изключително полезно.

Министър Бъчварова допълни, че един от важните изводи днешното учение е, че трябва да се подобри организацията за предоставяне на информация към медиите. Да има ясен алгоритъм и ясни правила, за да не се създава допълнително напрежение сред населението при евентуален терористичен акт. Заплахите от нова бежанска вълна също се отчитат при подготовката за борба с тероризма. Страната ни вече се охранява по - сигурно след като „Фронтекс" изпрати 200 граничари от 5 държави, които патрулират съвместно с българските си колеги по сръбската и турската граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провериха за агентурно минало служители, заемали ръководни постове в БНТ
Провериха за агентурно минало служители, заемали ръководни постове в БНТ
Родилка изостави новороденото си бебе в градинка в квартал Обеля-2
Родилка изостави новороденото си бебе в градинка в квартал "Обеля-2"