НОВИНИ

Бюджетната комисия одобри за второ четене заема за АЕЦ "Белене"

Парламентарната бюджетна комисия одобри за второ четене заема, с който НЕК трябва да плати произведеното от "Атомсройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене". През юни арбитражният съд в Женева осъди България да плати 620 млн. евро на руската страна, а миналата седмица правителството предложи държавна помощ, с която да бъде погасен дълга. Енергийният министър съобщи, че заради арбитража, до момента е било невъзможно български експерти да инспектират двата реактора.

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 27.09.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Законопроектът за заема бе атакуван както от ляво, така и от дясно.

От БСП обвиниха вносителите, че не са посочили конкретната сума, която се отпуска на НЕК и поискаха срок от 15 години за нейното връщане.

Румен Гечев- депутат от ПГ на Коалиция "БСП лява България":
"В противен случай излиза, че с решението става дума за празен чек, който може да бъде попълван с 1 млрд., 5 млрд., 16 млрд., 5 трильона. Няма никакви срокове. Вие някъде по света да сте чули да се дава заме без срокове".

Предложението бе отхвърлено с мотива, че посочването на стойността на държавния заем само би вързал ръцете на НЕК, която в момента оспорва начислените от артиржа в Женева лихви.

Менда Стоянова- предс. на Комисията по бюджет и финанси:
"Този път изобщо не става дума за празен чек. Чекът е ясен и той е записан в арбитражното решение. Там е записана главницата и там е записана лихвата, която се дължи за всеки просрочен ден от датата на изплащане на главницата".

Бе отхвърлено и предложението на патриотите и реформаторите да не плащаме на Русия, ако не получим пълни гаранции, че реакторите са произведени и готови за монтаж и експлоатация.

Петър Славов - депутат от Реформаторски блок:
"Единият реактор бил произведен изцяло, а другият на 90%. Това за нас означава, че на практика не е изпълнена тази поръчка. Тя не е изпълнена на 100%, което означава, че най-малкото ние лихви не трябва да дължим".
Емил Димитров- депутат от ПГ на Патриотичен фронт:
"Ще платим за нещо милиард и половина, а после ще се окаже, че не можем да го инсталираме в България или не можем да го продадем, защото руснаците няма да ни позволят".

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че вече е отправила две писмени искания до "Атомстройекспорт" за проверка на двата реактора.

Теменужка Петкова- министър на енергетиката:
"Ако в резултат на инспекцията, която ние задължително ще направим, се установят известни различия, то тогава НЕК има опция по друг ред, по силата на друго дело, на друг арбитраж да потърси своите права".

Петкова обясни, че оборудването, което ще получим от Русия, не е достатъчно, за да бъде построена ядрена централа. Според нея най-изгодния вариант е да се намери частен инвеститор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След дебата Клинтън-Тръмп: Какво казаха анализаторите за мимиките и жестовете им
След дебата Клинтън-Тръмп: Какво казаха анализаторите за мимиките и жестовете им
Долната камара на швейцарския парламент прие забрана за бурките
Долната камара на швейцарския парламент прие забрана за бурките