НОВИНИ

По-високи санкции за крадците на ток

Три пъти по-високи санкции за крадците на ток поиска държавата. Само за година кражбите са в размер на 6 и половина милиона лева. За да спрат, енергийният министър Теменужка Петкова предложи законодателни промени на дискусия, на която присъстваха и трите електроразпределителни дружества. От енергийното министерство предлагат по 20 стотинки на киловатчас, вместо по шест, да плащат "крадците на ток". Сумата ще бъде начислявана за шест месеца назад от датата на залавянето им.

bnt avatar logo
от Д. Миткова, Цв. Катанска
17:04, 27.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В България има населени места, където неплащането на ток и незаконното включване достигат до 90% от всички потребители, твърдят от енергодружествата .В момента се оказва, че е по-изгодно да се краде ток, отколкото да бъдеш лоялен потребител. Причината - цената на тока на киловатчас, която се начислява служебно на нарушителите, е 6 стотинки. Куриозът е забелязан и от енергийното министерство.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката
"Тези 6 ст. включват както цената за пренос, за достъп, така и цена задължение към обществото. А лоялните клиенти плащат по 13-15 ст. на киловатчас. Сами разбирате, че това е недопустимо."

Според доставчиците на ток, основен проблем е и начина, по който се правят проверките. Той е много тромав и почти не работи.

Петър Космев, ЕВН
В момента тази процедура, която е разписана пак от регулатора изисква освен да имаме двама свидетели, които да са с нашия екип, да има и представител на полицията. На всички е ясно, че полицията не винаги може да отдели ресурс за нашите проверки, което означава, че техния брой е по-малък отколкото ние бихме искали.

От 2014 г. насам нарушителите са платили едва 7,56 млн. лв или по 3 и половина милиона лева средно на година . А ако са били редовни клиенти биха платили 12 млн. лв.

Общо кражбите на година възлизат на 6 и половина милиона лева, а институциите са с вързани ръце да се справят с проблема.

Иван Николаев Иванов - председател на КЕВР
"Към момента ВАС категорично заявява, че КЕВР няма такива правомощия. Има възможност единствено да констатира нарушения чрез протокол, но нищо повече. По тази причина, ако законодателят реши, че комисията трябва да има подобни правомощия, трябва да промени законът за енергетиката."

От енергодружествата поискаха и трета санкция, освен увеличаване на цените на тока на нарушителите и периода за начисляване - гражданите, които са хванати да крадат ток, да нямат право на енергийни помощи. Тревожна тенденция е ,че все повече фирми също крадат ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският външен министър се опита да засили търговските отношения в Анкара
Британският външен министър се опита да засили търговските отношения в Анкара
 Сергей Станишев: Изненадан съм, че Орешарски е издигнат за кандидат-президент
Сергей Станишев: Изненадан съм, че Орешарски е издигнат за кандидат-президент