НОВИНИ

АПИ представи новата тол система на превозвачите

Пътната агенция представи тол системата пред транспортния бранш тази сутрин. Електронното гласуване трябва да влезе в сила от 1 март за тежкотоварните камиони.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:19, 10.02.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От днес стационарните рамки за контрол, известни като "очите на толсистемата" вече виждат и ще следят за нарушители, които шофират без винетки. Чрез тях ще бъдат създавани електронни фишове.

Тол системата ще бъде въведена на 1 март. Нови 34 точки за продажба ще бъдат открити на граничните пунктове с цел максимално да се обхване транзитния транспорт. При евентуален технически проблем на тези точки са осигурени други възможности като онлайн плащане или плащане на пунктове на бензиностанции.

Екип на АПИ представи днес и възможностите за закупуване на маршрутна карта, която е предплатена услуга, която позволява на шофьора да премине еднократно предварително заявен маршрут.

За всяка посока обаче трябва да бъде въведена нова маршрутна карта. Т.е., ако един камион днес пътува 3 пъти от София до Перник, той 6 пъти трябва да попълни тази карта.

Бе представен и електронен тол калкулатор, чрез който превозвачите могат да пресметнат колко ще дължат при изминати километри. Притесненията на бранша са обаче, че 20 дни преди старта на тол системата все още няма съответните знаци и не е утвърдено с категоричност какви ще бъдат цените.

Олег Асенов, член на УС на АПИ: Всички дейности по графика за пускане на тол системата от 1 март се изпълняват. Както вече казах, всички необходими маркировки на сегментите сме ги подготвили, започваме монтиране на знаците. Но важно е да се подчертае, че знаците трябва да се монтират последните две седмици, за да не става объркване във водачите. Включително информационните табели на граничните контролно-пропускателни пунктове, включително и на всеки коридор за тежко движение, също са подготвени.
Дечев, представител на транспорта фирма: Моите притеснения са, първото, което е, че малко избързахме с тези тол такси. Тол таксите са малко характерни за по-развитите държави, в случая мисля, че България икономически все още не предразполага тол такси особено в транспорта. Кой, колкото вреди, толкова да плаща, но но никой не каза, че това ще се отрази на крайния потребител.

Важна информация от автобусния бранш - не се очаква увеличение на цените на билетите заради тол системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе с мащабна екологична кампания заради мръсния въздух
Община Русе с мащабна екологична кампания заради мръсния въздух
​Започва разчистването на опожарените къщи във врачанското село Търнак
​Започва разчистването на опожарените къщи във врачанското село Търнак