БАБХ излезе с позиция относно препаратите за диагностика на чума по животните

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпрати информация във връзка с обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни.

от БТА
18:36, 09.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
бабх излезе позиция относно препаратите диагностика чума животните

В съобщение до медиите от агенцията посочват, че на 2 юли 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик" - дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика.

Самото дружество не е било вписано в регистъра на института. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на агенцията са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, от БАБХ посочват, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

;

Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август 2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги кани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители, посочват от БАБХ. При извършена проверка в Търговския регистър агенцията е установила, че фирмата включва в предмета си на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона". Основният мотив е, че "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти, посочват още от БАБХ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция създава Национална служба за борба с извънредните ситуации
Гърция създава Национална служба за борба с извънредните ситуации
КЗК обвини Топлофикация София в злоупотреба с господстващо положение
КЗК обвини "Топлофикация София" в злоупотреба с господстващо положение