БАН отбелязва 150 години от създаването си

Българската академия на науките отбелязва 150 години от създаването си. През октомври 1869- та в Браила се слага началото на Българското книжовно дружество. Това се случва цели девет години преди изграждането на новата българска държава. Как ще бъде отбелязана годишнината - вижте във видеото

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Цанка Николова
21:04, 02.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Честванията по повод годишнината започнаха днес с изложба. Тя е посветена на всеки един от институтите на Академията. Изложбата се намира на Моста на влюбените край НДК и ще продължи до 14 октомври.

Каква е 150-годишната история на Българската академия на науката?


В двора на църквата " Възнесение господне " в Браила някога била къщата на Варвара Хадживелева. Там на 12 октомври 1869 е създадено Българското книжовно дружество. В списъка на първооснователите са Марин Дринов, Васил Стоянов, Васил Друмев. А в този на първите дарители - търговци, писатели, дори революционери като Левски. От 1911-та дружеството се нарича Българска академия на науките, а за строителството на сградата й 22-ма академици ипотекират имотите си. Сега в Академията работят около 6 хиляди души, 2600 от тях са учени.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Искам на всичките да благодаря най-искрено, да им кажа дълбок поклон пред това, което правят, защото учените в БАН преживяха трудни моменти в последните 30 години, имаше моменти, в които Академията беше изправена буквално пред закриване.

В изложбата, открита днес, на специални пана са представени всички 56 института и лаборатории на Академията и техните постижения. Разработване на полимери за нови лекарства чрез нанотехнологии, роботи от ново поколение, 3D образи от компютърно генерирани холограми, 3D релефни плочи с анотация на брайловата азбука, които помагат на незрящи хора.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Ние имаме над 120 разработки, които имат потенциал за внедряване, аз изброих малка част от тях, и двайсетина ще бъдат представени на бизнеса.


В Националния археологически музей бяха наградени 41 млади учени от БАН в 9 направления.

За честванията, чиято кулминация е концерт в НДК на 12 октомври, БАН отваря своите институти и музеи за безплатни посещения.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха флакони от метадон в изоставена постройка в Пловдив
Откриха флакони от метадон в изоставена постройка в Пловдив
Какви са реакциите в Брюксел след предложенията на Джонсън за Брекзит
Какви са реакциите в Брюксел след предложенията на Джонсън за Брекзит