Банско започва мащабна кампания за разделно събиране на отпадъците

Мащабна кампания за разделно събиране на отпадъците, намаляване на тяхното количество и оползотворяването им стартира община Банско. Кампанията вече има свое име "НеРазделно Банско", а в нея се включват представители на бизнеса, училищата, НП "Пирин", концесионерът на ски зоната и различни институции в града.

от БНТ
09:30, 08.06.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Над 1200 домакинства и 50 търговски обекта в Банско ще бъдат включени в кампанията за разделно събиране на отпадъци. Целта е чрез информационни материали и разяснителни срещи да се създаде култура в населението за това да се научат реално и ефективно да разделят отпадъците.

Георги Икономов, кмет на община Банско: Ако се замислим, само с 10% да намалим отпадъка, тоест да предадем зеления за компостиране, а пластмасата, стъклото и хартията за рециклиране, означава че ние спестяваме на година 100 000 лв.

Кампанията на общината в Банско получава подкрепа и от туристическия бизнес в града.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес и съветник на министъра на туризма: Първите неща, които ще започнем това е разделянето на стъклото, пластмасата и хартията. Като пример започваме с "Уникално Банско", които са обединение на ресторантьори и хотелиери.

Годишно община Банско събира 10 000 тона отпадъци, което струва на хазната 1 млн. лв, като в тази сума не са включени таксите за почистване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Единственото средно училище в с. Първомай вече ще има физкултурен салон
Единственото средно училище в с. Първомай вече ще има физкултурен салон
Предотвратиха терористичен акт в Пловдив
Предотвратиха терористичен акт в Пловдив