НОВИНИ

Полицай от Шумен ще измине 2500 км с едноместно кану по река Дунав

Полицай от Шумен тръгва с едноместно кану по река Дунав и смята да измине 2500 км. 47-годишният Тихомир Радев предприема екстремното приключение сам и твърди, че подобно пътешествие не е правено досега. Днес мъжът ще тръгне за Германия.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
08:50, 08.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Плаването по река Дунав ще започне от изворите на реката край германския град Инголщат и след около 2 месеца и половина ще стигне до делтата на Черно море в Молдова.

Тихомир смята, че ако гребе по 10 часа с едноместното кану може да изминава 60 километра на ден.

Тихомир Радев: Посланието ми е не само към младите хора, а и към възрастните. Да не оставят детските си мечти. Нека да ги гонят и постигат.

За приключението се подготвял две години. Вдъхновил се от романа "Дунавският лодкар" на Жул Верн, чийто герой с рибарска лодка стига до България, за да се включи в организирането на Априлското въстание. Според Тихомир, най-опасните участъците в реката са водосбори, шлюзове и електроцентрали.

Тихомир Радев: Всички, които са плавали по река Дунав и живеещите край Дунав знаят какви ветрове излизат. Такъв вятър, който е изключително силен, вдига голяма вълна. Не е маловажен проблемът с корабите. Движат се с голяма скорост, вдигат голяма вълна и са реална опасност за каяка.

През цялото време Тихомир Радев ще разчита на уменията си за оцеляване. Храна ще си набавя от природата и ще има пари само за вода.

Тихомир Радев: Не за първи път ще правя нещо подобно - пеша, без храна съм обикалял България.

Пътешествието ще запише с две камери, а от кадрите ще направи филм, за да покаже, че колкото и да са невероятни мечтите, те могат да се сбъднат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват фестивала Opera Open в Античния театър в Пловдив
Откриват фестивала "Opera Open" в Античния театър в Пловдив
Военнослужещи иззеха невзривен боеприпас, открит в село Клисура
Военнослужещи иззеха невзривен боеприпас, открит в село Клисура