НОВИНИ

Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в Панагюрище

Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в родния му град Панагюрище. Автор на проекта е скулпторът Вежди Рашидов. Освен като един от големите дарители и работодатели в родния си град, проф. Цоцорков ще бъде запомнен и с подкрепата си за българската култура, което го нарежда сред големите общественици на България.

Айше Сали
от Айше Сали
20:55, 07.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Художествен проект, който свързва образа на проф. Лъчезар Цоцорков с една от сбъднатите му мечти - в родният му град да има копие на Панагюрското златно съкровище.

Вежди Рашидов, скулптор и председател на Комисията по култура и медии: Именно затова, че между нас имаше нещо духовно и приятелско, аз си позволих да направя и нещо интересно и стегнато между паметник и бюст.

Има типажи, които са много трудни да уловиш характера. И въпреки това се радвам, че сме много близки до самия него.

Изграждането на болница и спортна зала в Панагюрище само част от проекти, които финансира проф. Цоцорков. С дареното от него злато и скъпоценни камъни на Националния исторически музей са изработени реплики на короните на българските владетели от Второто българско царство.

Като един от най-големите меценати в България няколко пъти получава отличието "Златен век". Носител е и на орден "Стара планина - първа степен".


;

Никола Белишки, кмет на Панагюрище: Ще бъде пример за много поколения панагюрци и българи затова как да жертваме от своето в името на общото.

Димитър Цоцорков, син на Лъчезар Цоцорков: Той даде вдъхновение на хората, освен това че много работеше, че водеше българската минна индустрия, той даде на хората надежда.

Водени от житейската философия на Лъчезар Цоцорков, наследниците му ще продължат неговото дело,подкрепяйки социални и културни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени от БАН и СУ се специализират в производството на прозрачно OLED фолио
Учени от БАН и СУ се специализират в производството на прозрачно OLED фолио
БЧК представи проекта за дистанционна медицинска помощ
БЧК представи проекта за дистанционна медицинска помощ