НОВИНИ

Владислав Горанов не знае дали ще бъде разпитан за субсидиите

Финансовият министър Владислав Горанов не знае дали и той ще бъде разпитан от прокуратурата заради надвзетите партийни субсидии. По думите му, се знаят се имената на служителите на финансовото министерство, които ще дадат обяснения пред държавното обвинение. Коментирайки преговорите със САЩ за новите изтребители, Горанов обяви, че най-вероятно България няма да успее да договори разсрочено плащане.

Александър Марков
от Александър Марков
19:33, 07.06.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Дори и да има извършено престъпление с надвзетите партийни субсидии, не е имало преднамереност в действията на служителите на Министерството на финансите, заяви Владислав Горанов. Горанов не знае дали и неговото име фигурира в списъка за разпит на прокуратурата.

Владислав Горанов, министър на финансите - Не ми е известно да е там, може да е там, това знае само прокуратурата. Ако ми изпратят призовка да се явя и да дам показания, ще разберете. Не съм видял списък на прокуратурата, не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения.

Контролът и сега е на достатъчно добро ниво, обясни Горанов, но спорът е дали законът се прилага коректно.

Владислав Горанов, министър на финансите: Това, което е казала прокуратурата, работим по него, и ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми. Тук не става въпрос за липса на контрол, тук става въпрос за различно виждане как следва да се чете законът.

По думите му, 20 години законът е прилаган, както сега, а правилността на метода е потвърдена от Сметната палата през 2011 г.

Владислав Горанов посочи още, че най-вероятно парите за новите изтребители Ф-16, за които преговарят България и САЩ, държавата ни ще даде накуп.

Владислав Горанов, министър на финансите - В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, определена от Парламента. 2 млрд. са доста пари, но след като това е приоритет и след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено. Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане.

Няма конкретен срок кога сделката трябва да бъде приключена, обясни още Владислав Горанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове наводниха Западна Полша
Проливни дъждове наводниха Западна Полша
Андрей Ковачев: Аргументът да не сме в Шенген заради корупция е измислен
Андрей Ковачев: Аргументът да не сме в Шенген заради корупция е "измислен"