НОВИНИ

Започват засилени проверки за нелегална търговия

Засилени проверки за нелегална търговия. От началото на годината от Столичния инспекторат са съставили над 2000 акта за търговия на открито без разрешително. За сергия на столичен пазар се плаща около 7200 лв. за една година. Подобна сума ще плати и търговец, който редовно получава актове за липса на разрешително. Затова голяма част от тях избират именно незаконната търговия.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:32, 08.06.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Васил Димитров е сложил сергия на метростанция "Константин Величков". На нея незаконно се продават домати и череши. Твърди, че само за само за миналата година е платил актове на стойност 6 500 лв. Ядосва се, че вече четвърта година редовно е глобяван от Столичния инспекторат. Въпреки това, категорично отказва да отиде на близкия пазар.

Васил Димитров, нелегален търговец: Аплодисменти! Аплодисменти! Цялата държава оправихте, да дойдете с черешите да се занимавате. Ми то най-големия крадец фанахте в света бе!
Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Принципът е, че те не искат да продават там, където са отредени в столицата тези места - това са пазарите. И изразяват най-различни мнения - лоша стоката продават там, моята е хубава, там ме крадат.

Проверихме дали на близкия пазар "Димитър Петков" наистина няма маси и дали цените за по-ниски. Маси има, а доматите са с около 1 лв. по-евтини, отколкото на сергията на Димитър. И на двете места черешите се продаваха за 4 лв килограма.

Минималната глоба за нерегламентирана търговия е 100 лв. като може да достигне и до 1000 лв. Инспекторите имат право временно да конфискуват кантара и чадъра, като търговецът си ги получава обратно, след като си заплати глобата.

Търговците се надяват и в София да започнат да се правят фермерски пазари за плодове и зеленчуци. Това е традиция в други европейски градове. За ден се затварят цели улици, където всеки може да покаже и продаде продукцията си. Засега в столицата фермерските пазари са предимно за млечни и тестени изделия и за ръчни сувенири и бижута.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Мексико постигнаха споразумение, въвеждането на мита се отлага
САЩ и Мексико постигнаха споразумение, въвеждането на мита се отлага
Издирваният шофьор на микробус от АМ Тракия се предаде в полицията
Издирваният шофьор на микробус от АМ "Тракия" се предаде в полицията